Cele mai citite
 


Bolnavii psihici au pichetat sediul CNAS
miercuri, 23 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Membrii Asociaţiei 'Aripi' au pichetat, marţi, sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cerând preşedintelui CNAS să nu se restrângă accesul acestor bolnavi la asistenţa medicală şi medicamentele de care beneficiază prin asigurări sociale de sănătate.

Reprezentanţii bolnavilor psihici solicită ca pentru serviciile medicale să se aplice un mod nediscriminatoriu şi să se menţină accesul la schemele terapeutice actuale.


Ştefan Bandol, preşedintele asociaţiei, a afirmat că prin noile prevederi din Contractul - cadru aceşti bolnavi se vor întoarce la tratamentele din anii '60, cu efecte secundare foarte grave. Cei care nu îşi vor permite să plătească cele câteva sute în plus vor fi nevoiţi să se trateze cu generice, care nu le vor ameliora starea de sănătate, ci dimpotrivă vor conduce la spitalizări.
În opinia sa, reducerile de costuri de la medicamente se vor regăsi în preţuri mai mari prin spitalizări.


Reprezentanţii bolnavilor psihici mai spun că şi restrângerea numărului de consultaţii la trei în loc de 12 cât ar fi necesar ar afecta bolnavii.
Ştefan Bandol a susţinut, de asemenea, că noile reglementări privind consultaţiile îi vor obliga pe pacienţi să plătească pentru orice altă consultaţie în plus.


El s-a referit şi la faptul că s-a discutat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ca să se schimbe definiţia de medicament compensat şi gratuit şi acest lucru nu s-a întâmplat. 'Nu putem să ne bazăm doar pe afirmaţiile unui director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate', a spus Bandol.
În prezent, o schemă pentru un pacient schizofrenic ajunge la 18 milioane lei. Dacă aceasta ar trebui plătită din buzunarele unui bolnav, el nu ar putea-o face din indemnizaţia socială pe care o are, a menţionat preşedintele Asociaţiei 'Aripi'.


Potrivit acestuia, în România există 200.000 de bolnavi cu schizofrenie, la care se adaugă alţii cu depresii, anxietate, dar sunt mult mai mulţi faţă de aceste cifre, întrucât din cauza stigmatizării mulţi nu ajung la medic, a explicat Ştefan Bandol.


Protestatarii au afişat pancarte pe care era scris 'Boala psihică o crimă?', 'Păstraţi-vă sănătatea mintală', 'Boala psihică fără medicamente'.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au refuzat să discute cu pacienţii şi cu presa.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru intră în vigoare de la 1 iunie Pachetul de servicii medicale de bază care intră în vigoare începând cu 1 iunie aduce numeroase modificări, menite, după cum susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai CNAS, să ducă la eliminarea erorilor şi la diminuarea fraudelor din sistem.
MS: Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru 2014 - 2015, aprobate de Guvern Executivul a aprobat marţi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a anunţat ministerul...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
CNAS a reînceput tipărirea şi distribuţia cardurilor europene de sănătate CNAS anunţă că a reînceput tipărirea şi distribuţia către asiguraţi a cardurilor europene de asigurări de sănătate, document care se eliberează gratuit la cererea persoanei asigurate şi poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE.
Cluj: Centrul de dializă din Dej al companiei Fresenius NephroCare nu se va închide Centrul de dializă din Dej al companiei Fresenius NephroCare - cel mai mare operator de servicii private de dializă din România - nu se va închide, iar bolnavii de rinichi vor beneficia în continuare de asistenţa medicală de care au nevoie, au anunţat, luni, după discuţii derulate la Palatul Administrativ...