Cele mai citite
 


Mureş: Sindicatele contestă ordinul MS de reducere a numărului de paturi din spitale
miercuri, 23 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liderul SANITAS Mureş, Ermil Giurconiu, şi secretarul general al CNSLR Frăţia, Maria Dăndărău, au contestat marţi, într-o conferinţă de presă, decizia Ministerului Sănătăţii de reducere a 400 de paturi din spitalele din judeţ, sindicaliştii susţinând că măsura respectivă nu ţine cont de realitate.
Sindicaliştii au subliniat că la nivel de ţară se vor reduce 9.300 de paturi, însă nu în baza vreunui criteriu de performanţă sau număr de pacienţi, ci, cel mai probabil, 'pe criterii clientelare şi de partid'.

Din acest motiv, liderii sindicali cred că sistemul sanitar din judeţul Mureş a fost 'sancţionat' prin decizia de reducere a 400 de paturi, în special din clinici unice în judeţ, precum TBC, Oftalmologie, Endocrinologie, Dermatologie sau Medicina Muncii.

Sindicaliştii l-au acuzat pe ministrul Sănătăţii că prin aceste reduceri nu se doreşte o reformă reală a sistemului sanitar românesc şi, în plus, se încalcă flagrant Codul muncii în cazul angajaţilor care ar trebui redistribuiţi în alte secţii după reducerea numărului de paturi.

'Am făcut o adresă către DSP la care să ne răspundă ministrul Sănătăţii pe ce criterii se face această reducere. Se vorbeşte despre descentralizare iar managerii din spitale nu ştiau criteriile pe baza cărora li s-au redus paturi. Totul a venit de la Bucureşti. (...) Toată lumea a scris că la TBC stăteau câte doi în pat, domnul ministru vrea câte trei în pat, pentru că mai reduce încă 16 paturi din TBC (Clinica TBC - n.r.). Nici măcar nu a rămas la latitudinea managerilor de aici, a venit totul de la Bucureşti, în spiritul descentralizării, bănuiesc, şi al luării deciziei pe plan local', a afirmat Maria Dăndărău.

În opinia acesteia, adevărata reformă, cea care ar putea preîntâmpina scurgerea banilor publici către sectorul privat, nu se face iar măsurile luate de MS sunt în detrimentul pacienţilor.

'Vom încerca să blocăm aceste măsuri. Am făcut o adresă către DSP să-i ceară ministrului Sănătăţii să anuleze acest ordin, pentru că din informaţiile pe care le avem încercăm să blocăm prin prevederea din Codul muncii că orice modificare în contractul individual de muncă se face cu acordul părţilor. Deci salariatul trebuie să semneze. Noi îi sfătuim - dacă se ajunge acolo şi nu se anulează ordinul - să blocăm această treabă şi să nu semneze actul adiţional la contractul individual de muncă', a spus Ermil Giurconiu.

El susţine că 'dacă un stabiliment merge prost nu se aruncă pe geam paturile', aşa cum se întâmplă acum, pentru că problemele sunt în alte parte.
Maria Dăndărău a declarat că, dacă ordinul nu va fi anulat, sindicaliştii vor scoate paturile în stradă la propriu, pentru ca situaţia actuală să nu se perpetueze, spitalele internând mai mulţi pacienţi decât au disponibil în locuri.

Liderii sindicali au mai spus că au constatat că deşi se discută de multă vreme de aceste reduceri, sindicatele nu au fost consultate sub nicio formă, că totul s-a făcut în mare grabă şi că, cel puţin în cazul Bucureştiului, nu se va reduce niciun pat.
Propunerea sindicatelor din judeţul Mureş a fost de reducere a 200 de paturi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Mureş: Dr. Radu Deac susţine că Attila Cseke a recunoscut că desfiinţarea IBCvT a fost o decizie politică Profesorul universitar doctor Radu Deac a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că fostul ministrul al Sănătăţii, Attila Cseke, ar fi recunoscut în faţa sa că desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş a fost o decizie strict politică.
Marius Sepi (Sanitas): Dacă se va ajunge la şomaj, se vor acorda plăţi compensatorii Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat marţi, la Târgu Mureş, că în urma discuţiei cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a stabilit ca, dacă se va ajunge în cele din urmă la disponibilizarea unor persoane din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publice (DSP), să se acorde...
Dorin Florea (PDL): Ministrul Sănătăţii să se ocupe de reforme, nu de pedepsirea medicilor care spun adevărul Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea, primar al municipiului Târgu Mureş, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, trebuie să se ocupe în primul rând de reforma sistemului sanitar şi nu de pedepsirea medicilor care spun adevărul.
Mureş: Departamentul de Sănătate al PC contestă două decizii ale MS Şeful Departamentului de Sănătate din cadrul Partidului Conservator (PC), dr. Silviu Morariu, a contestat, luni, deciziile Ministerului Sănătăţii referitoare la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă şi la procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, c...
SANITAS cere retragerea proiectului-pilot de creştere a veniturilor medicilor Prim-vicepreşedintele SANITAS, Marius Sepi, a cerut joi reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS) retragerea proiectului de lege privind implementarea proiectului-pilot de creştere a veniturilor medicilor şi echipei medicale din unităţile sanitare publice cu paturi.