Cele mai citite
 


Reprezentanţii sistemului public de urgenţă nu susţin noul proiect legislativ privind reforma din sănătate
miercuri, 23 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii unităţilor Unităţilor de Primiri Urgenţe, ai UPU-SMURD, Centrelor Primiri Urgenţe, Serviciilor de Ambulanţe Judeţene şi SABIF au dezbătut în cadrul unei întâlniri propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii propus de Comisia de specialitate pentru medicina de urgenţă şi Dezastre prin preşedintele acesteia, Subsecretar de Stat, şef de lucrări doctor Raed Arafat.
În urma analizei acestor documente, participanţii au stabilit în unanimitate că acest proiect va avea un impact distructiv asupra sistemului public de asistenţă medicală de urgenţă şi prim-ajutor calificat la nivel naţional, putând pune în pericol viaţa, siguranţa şi sănătatea populaţiei, în contextul în care acest sistem are importanţă strategică se arată într-un comunicat remis presei.

Participanţii la întâlnire susţin că proiectul legislativ nu respectă drepturile cetăţeanului şi obligaţiile statului în acordarea asistenţei de urgenţă (asistenţa medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat acordate nediscriminatoriu, şanse egale la viaţă, şanse egale la tratament) având ca efect limitarea accesului persoanelor cu venituri mici sau fără venituri.

Elementul din expunerea de motive care invocă 'penuria cronică de resurse financiare şi umane , exacerbate în etapa actuală de criza economica' a serviciilor publice de urgenţă, pentru a modifica titlul IV din Legea 95/2006 şi a permite accesul furnizorilor comerciali în acest sistem este total nejustificat, în condiţiile în care acest proiect nu aduce o sursă suplimentară de finanţare, cel puţin la momentul actual', susţin reprezentanţii prezenţi la dezbatere. Mai mult, spun ei, acest proiect creşte presiunea asupra surselor de finanţare existente - Casa Naţională a Asigurărilor Sociale de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.

Legislaţia existentă nu interzice serviciilor private participarea la asistenţa medicală de urgenţă asigurată contra cost sau finanţată din fondurile sistemului de asigurări private şi din alte surse private, reliefează reprezentanţii serviciilor amintite.

Aceştia spun că acest proiect de lege limitează puterea de decizie şi reacţie a statului în caz de evenimente cu victime multiple, calamităţi şi dezastre , inclusiv prin modificarea caracterului public al dispeceratelor Sistemului Naţional al Apelului Unic de Urgenţă 112.

Reprezentanţii sistemului public de asistenţă medicală de urgenţă şi prim-ajutor calificat din România susţin în totalitate punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, respectiv al Comisiei de Medicină de Urgenţă, referitor la propunerea legislativă pentru modificarea Legii 95/2006.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
UPDATE Băsescu: În legea sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.
Proiect de act normativ pentru reglementarea asistenţei medicale de urgenţă Cinci parlamentari PDL au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea legii asistenţei medicale de urgenţă, prin care propun eliminarea 'discriminării' între furnizorii privaţi şi cei publici de servicii medicale de urgenţă.
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Parteneriat pentru telemedicina de urgenţă Programul ''Respect pentru viaţă'', prin care România va beneficia de o reţea de asistenţă medicală de urgenţă la distanţă în 19 judeţe ale ţării, a fost lansat luni.
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.