Cele mai citite
 


Programele Naţionale de Sănătate au fost aprobate
vineri, 27 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 27 mar /Agerpres/ - Programele naţionale de sănătate pentru anul 2009 au alocate cu 30% mai multe fonduri decât anul trecut şi anume 486.371.000 de lei.

"Programele naţionale de sănătate au fost gândite ţinându-se cont de nevoile populaţiei şi în concordanţă cu recomandările internaţionale. Prevenţia va dobândi o importanţă mai mare pentru Ministerul Sănătăţii, ca principiu general pentru creşterea calităţii vieţii şi a eficienţei cheltuielilor din sistem. De aceea, anul acesta am alocat mai multe fonduri pentru acţiuni de prevenţie, cum sunt programele de screening. De asemenea, majorarea de fonduri va fi direcţionată şi către achiziţia de aparatură de înaltă performanţă şi pentru programul de boli transmisibile", a declarat Ion Bazac, ministrul Sănătăţii.

Ca şi în anii trecuţi, programele naţionale de sănătate se finanţează de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din transferuri din bugetul aprobat MSP către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse, inclusiv din donaţii şi sponsorizări, în condiţiile legii.
Programele Ministerului Sănătăţii se împart în două mari categorii: de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate din bugetul Ministerul Sănătăţii, şi programe de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.
Pentru acest an, în structura programelor cu scop curativ finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii au fost incluse noi programe de sănătate: de depistare precoce a afecţiunilor oncologice, programul de diagnostic şi tratament al bolilor rare şi sepsisului sever, programul naţional de administraţie sanitară şi programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, acordate pensionarilor care realizează venituri numai din pensii de până la 600 lei/ lună.
De asemenea, au fost stabilite noi obiective în cadrul unor programe aflate în curs de derulare: identificarea, prin screening, a pacienţilor cu factori de risc cardiovascular în cadrul Programului naţional de boli cardiovasculare, depistare precoce a copiilor cu diabet zaharat şi a adulţilor cu diabet zaharat de tip 2, în cadrul Programului naţional de diabet zaharat, desfăşurarea acţiunilor de IEC pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi pentru prevenirea cancerului de col uterin, în cadrul Programului naţional de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate.
Până în prima zi a lunii aprilie vor fi elaborate şi normele metodologice de aplicare a HG pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2009. AGERPRES/(AS)
Noi preţuri la medicamente de la l aprilie
Bucureşti, 27 mar /Agerpres/ - De la 1 aprilie, medicamentele vor fi mai ieftine.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că reducerile de preţuri vor fi între 5 şi 8 procente pentru medicamentele de peste 300 de lei, cele foarte scumpe, de aici rezultând şi economiile foarte mari, de aproximativ 110 milioane de euro, la fondul de asigurări.
"Avem şi medicamente româneşti care vor apărea pe piaţă. O bună bucată de timp, producătorii români nu au mai fost stimulaţi să vândă medicamentele româneşti pentru că erau foarte ieftine şi nu erau rentabile din cauza discrepanţelor în adaosurile comerciale pentru medicamentele străine faţă de cele româneşti", a explicat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că vor fi unele medicamente care se vor scumpi, dar sub un procent, în special cele care costă între 1 şi 10 lei. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.