Cele mai citite
 


Bancă de piele, la Timişoara
joi, 24 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Clinica de Arşi, Politraumatologie şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie (Casa Austria, n.r.) din Timişoara dispune, din această săptămână, de un sistem de conservare pe termen lung a ţesutului tegumentar, similar unei bănci de piele.

Achiziţionarea întregului sistem a costat 10.000 de euro, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii.

'Avem mai multă experienţă, oamenii sunt informaţi din presă despre ceea ce presupune o prelevare de organe, văd că sunt tot mai multe vieţi salvate prin ultilizarea organelor prelevate de la pacienţi aflaţi în moarte clinică. Ei au ajuns să discute în familie despre acest subiect şi acest lucru este cel mai important', a declarat miercuri dr. Dan Ilincariu, coordonator Transplant din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Noua investiţie le dă şanse mai mari de supravieţuire pacienţilor care au suferit arsuri grave. Pielea este prelevată de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală şi este stocată la temperaturi extrem de scăzute. Sistemul de stocare a pielii este funcţional doar la Casa Austria.

Numărul familiilor care şi-au dat acceptul ca organele vitale ale rudelor aflate în moarte clinică să fie prelevate s-a dublat, în Timiş, faţă de anul trecut, de la începutul anului fiind operate astfel de intervenţii în zece cazuri.

În anul 2006, trei spitale din Timişoara au fost acreditate de Ministerul Sănătăţii pentru a efectua activităţi de bănci de ţesuturi umane, respectiv, utilizatori de ţesuturi şi/sau celule umane în scop terapeutic.

Prof. Ştefan Drăgulescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, declara pentru AGERPRES că cele trei unităţi acreditate sunt Clinica de Arşi, Politraumatologie şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie, Institutul de Cardiologie şi Maternitatea Bega, activitatea acestora fiind supravegheată de Agenţia Naţională de Transplant.

Potrivit proiectului, utilizatori ai băncilor de ţesuturi pentru piele a fost acreditată Casa Austria, pentru valve cardiace şi vase sanguine, Institutul de Cardiologie, iar pentru celule reproductive, Clinica Universitară de Obstetrică-Ginecologie 'Bega'. Anul trecut, activitatea ultimei Clinici a fost stopată.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Dublă prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, 6 sep /Agerpres/ - O dublă prelevare de organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală va avea loc, în noaptea de luni spre marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.
Timişoara va avea o bancă de ţesuturi şi celule umane O bancă de ţesuturi şi celule umane va fi construită la Timişoara, primul pas în acest sens fiind făcut marţi după ce plenul Consiliului Judeţean a aprobat alocarea unui teren în folosinţă gratuită Ministerului Sănătăţii, care este beneficiarul proiectului.
La 30 de ani de la înfiinţare, Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie din Târgu Mureş ar putea fi reabilitată Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, şi directorul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, Ovidiu Butuc, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că în acest an se va face o investiţie în aparatură pentru Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, care a împlinit trei decenii...
Prima prelevare de organe la Spitalul judeţean de Urgenţă Tulcea La Spitalul de Urgenţă din Tulcea va avea loc, joi noaptea, prima prelevare de organe de la un donator din judeţ.
Timiş: O nouă prelevare de organe la Timişoara La Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a avut loc, în noaptea de luni spre marţi, o nouă prelevare de organe de la un tânăr de 18 ani din Arad, care suferise un accident rutier la finele săptămânii trecute.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...