Cele mai citite
 


Braşov: Schimbarea legislaţiei anual bulversează tot sistemul sanitar, susţin medicii
joi, 24 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din Braşov, reuniţi miercuri în adunarea generală, atrag atenţia că schimbarea permanentă a legislaţiei bulversează tot sistemul de sănătate.
Preşedintele Colegiului Medicilor din Braşov, dr. Gabriel Moraru, a dat exemplu problemele ivite la fiecare început de an odată cu apariţia contractului-cadru.

'Este o problemă permanentă şi, în loc să se rezolve odată pentru totdeauna problemele, printr-o legislaţie coerentă şi stabilă, în fiecare an se schimbă câte ceva şi acest ceva bulversează tot sistemul. Nici nu ştiu care este raţiunea schimbării, pentru că până la urmă nu se câştigă nici mai mult nici mai puţin iar furnizorii de servicii medicale şi pacienţii pierd. Anul acesta a fost o întârziere imensă şi nepermisă în publicarea contractului-cadru, a normelor de aplicare, apoi apariţia normelor de aplicare la cele existente deja, care bulversează toată activitatea', a afirmat Moraru.

El a adăugat că subfinanţarea cronică a sistemului de sănătate va afecta în continuare şi prescrierea reţetelor compensate şi gratuite.

O problemă cu care se confruntă medicii în prezent este scăderea cu până la 40% a veniturilor acestora la medicina primară, la medicii de familie şi în ambulatoriu, pentru că s-au modificat punctajele şi s-a redus lista de servicii. De asemenea, o problemă care a apărut la Braşov este cea a vânzării spaţiilor pentru cabinetele medicale, iar lipsa banilor îi pune pe cei mai mulţi dintre medici în situaţia de a nu putea cumpăra aceste spaţii.

Medicii sunt nemulţumiţi şi de schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte acordarea concediilor medicale.

'Vorbim atât de responsabilitatea medicului, dar şi de condiţia acestuia. Apar probleme serioase privind profesia medicală şi o atitudine defensivă din partea medicilor. Apar situaţii conflictuale cu pacientul, dar şi cu Ministerul Sănătăţii sau Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate. Starea de sănătate a populaţiei nu creşte în acest fel, cu toate că un scop al asistenţei medicale este creşterea stării de sănătate a populaţiei, dar aşa sigur nu creşte', a subliniat preşedintele Colegiului Medicilor din Braşov.

Referitor la plecarea medicilor în străinătate, el a menţionat că în cursul anului trecut din judeţul Braşov au plecat 30 de cadre medicale iar de la începutul acestui an până acum - 30. Numărul este în creştere uşoară, a spus Gabriel Moraru, care s-a arătat îngrijorat că pleacă rezidenţii, specialiştii tineri. În opinia sa, ar fi nevoie de o generaţie care să-i înlocuiască atât pe cei care pleacă în străinătate, cât şi pe cei aflaţi în prag de pensionare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Braşov: Aproape o sută de persoane decedate au primit reţete gratuite şi compensate în 2010 în judeţ Un număr de 94 de persoane decedate din judeţul Braşov au primit reţete gratuite şi compensate în anul 2010, a declarat miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, directorul de contractări al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov, dr.Luminiţa Niţu.
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
Braşov: Jumătate dintre medicii de familie au semnat actele adiţionale la contractul-cadru Un număr de 161 de medici de familie din cei 328 din judeţul Braşov au semnat până marţi actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...