Cele mai citite
 


Modificările fiscale care extind baza de impozitare intră în vigoare de la 1 iulie
vineri, 25 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tichetele de masă, de vacanţă, cadou şi cele de creşă vor fi impozitate de la 1 iulie, prin includerea contravalorii acestora în veniturile salariale, conform ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare, adoptată miercuri de guvern.
Impactul financiar al acestei măsuri pentru ultimele şase luni din 2010 va fi un plus de venituri bugetare de 345 milioane lei pentru tichetele de masă, 45 milioane de lei pentru tichetele cadou, 1,7 milioane de lei pentru tichetele de vacanţă şi 1.000 de lei pentru tichetele de creşă.
De asemenea, vor fi impozitate plăţile compensatorii acordate conform legii, impactul bugetar pentru ultima jumătate a anului în curs fiind un plus de venituri de 1,1 milioane lei.
Conform modificărilor aduse Codului Fiscal, cotele de cheltuială forfetară acordată la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală vor fi reduse de la 40 la 20 la sută, iar în cazul veniturilor de această natură provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală de la 50 la 25 la sută, plusul de venituri estimat fiind de 10,5 milioane lei.
Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă vor trebui să plătească o taxă de solidaritate, care se va situa între 50 şi 200 la sută din impozitul pe proprietate. Măsura va aduce un surplus de venituri bugetare de 31 milioane de lei, pentru a doua jumătate a anului 2010, conform estimărilor MFP.
Taxa de solidaritate va fi de 50 la sută din impozitul datorat în anul 2010 pentru prima clădire în afara
celei de la adresa de domiciliu, de 100 la sută din impozitul datorat în anul 2010 pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu şi de 200 la sută din impozitul datorat în anul 2010 pentru cea de-a treia clădire şi următoarele, în afara celei de la adresa de domiciliu.
Tot de la 1 iulie, cota de impozitare pentru câştigurile din jocurile de noroc va fi unificată la 25 la sută de la 1 iulie, iar statul speră să obţină prin această măsură un plus de venituri bugetare de 3,5 milioane lei (circa un milion de dolari) în a doua jumătate a anului în curs.
În prezent, veniturile din jocuri de noroc sub 10.000 de lei se impozitează cu o cotă de 20 la sută, iar partea care depăşeşte acest plafon se impozitează cu 25 la sută. Plafonul de venit neimpozabil de 600 lei se acordă pentru câştigurile din jocuri de noroc.
Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16 la sută. În acelaşi timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plăti impozit de 16 la sută doar pe dobânda calculată de la această dată până la scadenţă.
De asemenea, noile prevederi ale Codului Fiscal au în vedere unificarea cotei de impunere a veniturilor obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societatilor închise, la 16 la sută, indiferent de perioada de deţinere a titlurilor şi reportarea pierderii nete anuale în următorii şapte ani consecutivi şi stabilirea şi efectuarea de către contribuabili, în cursul anului fiscal, a plăţilor anticipate la sfârşitul fiecărui trimestru, în contul impozitului anual datorat.
Noile prevederi mai au în vedere şi modificarea cotei de impunere anticipată a câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni de acest gen, de la 1 la 16 la sută pentru persoane fizice rezidente.
În domeniul contribuţiilor de asigurări sociale, pentru veniturile din activităţi profesionale (altele decât cele de natură salarială) se va plăti numai cota angajatului pentru contribuţii sociale de sănătate, contributii de asigurări sociale şi contributii la fondul de şomaj. Baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie, aşa cum este stabilit în bugetul de asigurări sociale.
Impactul bugetar total în domeniul impozitelor directe este estimat la circa 600 milioane lei până la sfârşitul anului 2010 şi la 1,327 miliarde lei, în anul 2011.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Contribuţiile de sănătate pentru veniturile din chirii ar putea aduce statului 165 milioane euro anual(analiză) Persoanele care obţin venituri din chirii vor fi obligate să achite contribuţii la sănătate, ceea ce ar trebui să însemne pentru stat încasări în valoare de 165 de milioane de euro pe an, potrivit unui comunicat al Imobiliare.NET.
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Motivare CCR: Aplicarea taxei clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale Aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează aceasta este neconstituţională, susţine Curtea Con...
CNMR:Obligaţia achitării contribuţiilor CASS de către persoanele fizice care nu obţin venituri, o măsură imorală şi neconstituţională Federaţiile sindicale, organizaţiile patronale şi cele din mediul educaţional, dar şi ONG-urile membre ale Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) consideră că obligaţia achitării contribuţiilor la CASS de către persoanele fizice care nu obţin venituri este "o măsură imorală, neconstituţională...
APMGR contestă datele referitoare la consumul de medicamente comunicate de CNAS; Casa face precizări Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) iau în considerare acţiuni administrative şi în justiţie împotriva CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la creşterea artificială a taxei clawback, cu impact...
Hunedoara: Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva ar putea realiza venituri lunare de 10.000 de lei prin coplată Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva ar putea obţine venituri lunare în sumă de 10.000 de lei prin aplicarea sistemului de coplată, consiliul de administraţie stabilind o valoare de 10 lei pentru această taxă, a declarat, marţi, pentru AGERPRES directorul financiar-contabil al unităţii medicale, Vetuţa...