Cele mai citite
 


Iaşi: Medicii propun un control riguros al importurilor, pentru a stopa fenomenul etonobotanicelor
vineri, 25 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii ieşeni spun că după interzicerea comercializării produselor etnobotanice,?117 persoane au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, motiv pentru care vor să propună MAI şi Ministerului Agriculturii un control riguros al importurilor.
Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Sf Ioan din Iaşi, aproape zilnic la spital ajunge câte-o persoană care a suferit intoxicaţii din cauza consumului de plante etnobotanice.
Pentru a diminua numărul tinerilor tentaţi să consume plante cu efect halucinogen, cei de la Spitalul de Urgenţe ,,Sfântul Ioan'au interpelat în permanenţă Ministerul Sănătăţii prin intermediul medicului Tudor Ciuhodaru, care este şi deputat în Comisia de Sănătate a Camerei.

'Vom propune şi Ministerului de Interne şi Ministerului Agriculturii un control riguros al importurilor pentru a nu permite introducerea în ţară a unor substanţe cu potenţial nociv. În ceea ce priveşte tratamentul acestor intoxicaţii este nevoie de un Centru Regional de Urgenţe Toxicologice, pentru ca aceşti pacienţi să beneficieze simultan de tratament medical cât şi de suport psihologic în vederea diminuării riscului de recidivă. Acest lucru se poate realiza cu uşurinţă prin deschiderea noii clădiri din Copou nefolosită de peste 16 ani. Este nevoie şi de un compartiment de cercetare pentru că piaţa drogurilor de sinteză evoluează în permanenţă şi multe din efectele acestor substanţe nu sunt cunoscute. Am mai tras acest semnal de alarma în 2007. Atunci nu am fost ascultaţi şi, din p 9;cate, am ajuns pe locul patru la consumul de etnobotanice în Europa şi reprezentăm 7 % din piaţa acestor produse', a declarat, pentru AGERPRES, Tudor Ciuhodaru.

Potrivit statisticilor Spitalului de Urgenţe din Iaşi, peste 90 % din aceste persoane sunt din zona urbană. Bărbaţii sunt de patru ori mai numeroşi decât femeile iar mai bine de jumătate dintre aceştia au vârste cuprinse între 21 şi 30 ani. Vârstele extreme au fost 16 şi 56 de ani. ''Mai mult de jumătate dintre pacienţii intoxicaţi cu etnobotanice au necesitat internare în singura secţie de Toxicologie, aflată la Spitalul de Urgenţe din Iaşi', a declarat dr Ciuhodaru.

Specialiştii ieşeni susţin că sunt îngrijoraţi că aproape 40% dintre aceşti pacienţi sunt elevi şi studenţi care consumă produse cu efect halucinogen în scop recreaţional.

'Probabil că marea răspândire a consumului acestor substanţe în Iaşi este legată de accesibilitatea acestor droguri ieftine într-o zonă a ţării extrem de săracă'', afirmă dr Tudor Ciuhodaru.

Dr. Gabriel Crumpei, psihiatru şi doctor în psihologie, afirmă că un factor al consumului de plante etnobotanice de către adolescenţi este cel legat de problemele de adaptare. Un altul, susţine acesta, este datorat erei digitale care conferă o distanţare tot mai mare între generaţia 'decreţeilor' şi cea tip 'facebook'.

'Copiii, adolescenţii, şi în general tinerii de azi nu mai ştiu să comunice. Mulţi dintre ei se ascund în faţa monitoarelor şi îşi petrec timpul liber pe aşa zisele reţele de socializare, unde îşi împărtăşesc din experienţele sau nemulţumirile lor. Alţii, din teribilism, încearcă să pară a fi 'cool' şi, la recomandarea prietenilor, acceptă să consume plante cu efect halucinogen. De fapt avem o problemă mare de comunicare între părinţi şi copii, între copii şi părinţi, între copii-părinţi-societate. Din nefericire pentru societatea modernă românească, în aceste vremuri când părinţii sunt mereu 'pe fugă', când trebuie să rămână multe ore peste program sau, mai rău, să plece la muncă în străinătate, părinţii se limitează în a satisface dorinţele copiilor fără a face parte efectiv din viaţa acestora. Lipsa unei apropieri a părinţilor este prost înţeleasă de către copii ca fiind o aşa zisă libertate care le conferă dreptul de a face tot ce doresc pentru că părinţii vor 'rezolva' problema ori tocmai prin aceste gesturi vor să arate că au nevoie de mai multă atenţie. Copiii noştri nu ştiu să se mai joace şi nu au nici unde să îşi petreacă timpul liber, nu mai au valori, nu mai ştiu care sunt le sunt idealurile. Asta e o problemă a societăţii în general', a spus dr Crumpei.

În timp ce medicii de la Urgenţe susţin că este momentul să ne gândim în perspectivă şi să găsim modalităţi de reacţie la amplificarea consumului de?droguri, psihologii consideră că societatea în ansamblul ei trebuie să găsească modalităţi pentru ca tinerii să îşi petreacă nu doar în mod util timpul liber ci şi de a-i face să se simtă utili.

Psihologul Mihaela Ghircoiaş consideră, la rândul său, că dincolo de aparenţe adolescenţii nu sunt de condamnat, însă nu ar fi rău ca părinţii să îi îndemne şi să le explice care sunt adevăratele valori.

'Suntem confruntaţi tot mai des cu astfel de situaţii. Adolescenţii, tinerii, încearcă, la început din curiozitate, diferite ierburi considerate a fi legale.În parte au dreptsate. Am fost obişnuiţi să credem că tot ceea ce se vinde la magazin e bun, e legal. Asta este şi percepţia tinerilor. Tinerii de azi sunt tot mai debusolaţi, au un comportament brutal faţă de persoanele din jur şi din familie. Asta pentru că aşa văd în jurul lor, pentru că nu mai au valori, nu mai ştiu să discearnă între valorile adevărate şi cele false. Aici intervine rolul familiei dar şi al şcolii, al societăţii', a declarat Mihaela Ghircoiaş.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: 30 de tineri ajunşi la spital în ultima lună în urma consumului de plante etnobotanice Plantele etobotanice şi consumul acestora în locul ţigărilor de la tarabă au adus, în doar o lună de zile, în spital, aproape 30 de tineri din Iaşi, susţin medicii.
Iaşi: 10 intoxicaţii cu etnobotanice într-o singură gardă Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi sunt alarmaţi de creşterea numărului consumatorilor de plante etnobotanice după ce în ultima gardă au acordat îngrijiri medicale pentru 10 de persoane care au consumat astfel de produse.
Iaşi: Număr mare de intoxicaţi cu substanţe halucinogene Un număr de 11 persoane au ajuns în ultimele două zile la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu substanţe cu efect halucinogen.
Iaşi: Cinci intoxicări cu etnobotanice, printre care şi o gravidă, în ultimele 12 ore Un număr de cinci personae au ajuns în ultimele 12 ore la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice, printre acestea fiind şi o gravidă în luna a şaptea.
Iaşi: Medicii de la 'Urgenţe' vor taxă pe viciu pentru importatorii de produse etnobotanice Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi vor iniţierea unui proiect legislativ prin intermediul căruia să fie impusă 'taxa pe viciu' pentru importatorii şi comercianţii de plante cu efecte halucinogen.
Iaşi: La spital din cauza plantelor etnobotanice Doi tineri, unul în vârstă de 28 de ani, iar celălalt de 21 de ani, au ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe ''Sfântul Ioan'' din Iaşi, după ce au consumat plante etnobotanice.