Cele mai citite
 


Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' contestă decizia de reducere a numărului de paturi din spitale
vineri, 25 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comitetul Director al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România contestă Ordinul ministrului Sănătăţii de reducere a numărului de paturi din spitale pe motiv că documentul nu respectă condiţiile legale şi contractuale.
Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' solicită Ministerului Sănătăţii să revină asupra deciziei, întrucât aceasta trebuie să urmeze calea negocierii cu organizaţiile sindicale, iar în caz contrar măsura va atacată în instanţă, atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi la fiecare unitate sanitară din ţară, potrivit unui comunicat al FSS.

Sindicaliştii arată că, în conformitate cu prevederi din contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, Ministerul Sănătăţii avea obligaţia să prezinte organizaţiilor sindicale din ramura sanitară intenţia fundamentată de desfiinţare a numărului de paturi, urmând ca deciziile să fie luate de comun acord.

În opinia FSS, reducerea numărului de paturi din spitale va afecta în mod serios şi salariaţii, putând conduce la disponibilizări de personal.

'Având în vedere negocierile şi discuţiile anterioare desfăşurate în cadrul legal al dialogului social, mai constatăm că nu au fost respectate punctele asupra cărora ne-am înţeles cu domnul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, privitoare la negocierea oricăror măsuri ce vizează personalul medical', se menţionează în comunicat.

'Solidaritatea Sanitară' mai precizează şi faptul că această decizie nu este fundamentată, într-un număr mare de cazuri fiind desfiinţate paturi cu un grad mare de ocupare.
Totodată, FSS atrage atenţia că măsura accentuează problemele sistemului sanitar, 'survenind pe un fond de derută provocat de reducerea salariilor cu 25 la sută'.

'În felul acesta, se accentuează presiunea exercitată asupra salariaţilor pentru a-i determina să aleagă calea migraţiei, în condiţiile în care se constată o creştere exponenţială a numărului celor care doresc să plece la muncă în străinătate, în ultimele săptămâni', se subliniază în documentul citat.
În plus, aceasta măsură va reduce calitatea serviciilor medicale în condiţiile în care şi anterior acestei reduceri a numărului de paturi, în unităţile sanitare pacienţii erau obligaţi, în multe cazuri, să stea câte doi într-un pat.

Potrivit unei analize a Ministerului Sănătăţii, care a cuprins toate unităţile sanitare cu paturi, a ajuns la concluzia că aproximativ 7,15 la sută dintre paturile existente trebuie reduse, astfel încât structurile spitalelor să poată corespunde nevoilor locale.
'Reprezentanţii personalului medical şi local din fiecare judeţ au fost consultaţi şi şi-au dat acordul cu privire la aceste decizii', preciza, luna trecută, un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

'După ce vor fi reduse 9.300 de paturi şi vor fi achitate datoriile către furnizori, spitalele vor fi pregătite pentru transferul, până la 1 iulie 2010, către autorităţile locale', se mai preciza în comunicatul de presă al ministerului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Viorel Rotilă: Ministerul Sănătăţii intenţionează să blocheze avansarea salariaţilor Comitetul Director al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România protestează faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a forţa salariaţii din sectorul sanitar să obţină gradele şi treptele profesionale numai prin concurs.
Rotilă: MS intenţionează să blocheze avansarea salariaţilor din sănătate Comitetul Director al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România protestează faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a forţa salariaţii din sectorul sanitar să obţină gradele şi treptele profesionale numai prin concurs, a declarat liderul sindical Viorel Rotilă.
Federaţia Solidaritatea Sanitară din România cere medicilor să suspende protestele pentru o zi Federaţia Solidaritatea Sanitară din România cere medicilor să suspende protestele pentru o zi ca urmare a demarării negocierilor cu Ministerul Sănătăţii, se arată într-un comunicat al sindicatelor.
Sindicaliştii din sănătate protestează marţi, în Piaţa Victoriei, pentru muncă decentă şi dialog social Membrii Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România participă marţi, începând cu ora 11,00, la mitingul organizat în Piaţa Victoriei de Confederaţia Naţională Sindicale 'Cartel Alfa', pentru susţinerea revendicărilor înaintate Guvernului şi Ministerului Sănătăţii precum şi pentru modificarea Legii...
Solidaritatea Sanitară va solicita CE deschiderea procedurii de infringement dacă în 2 săptămâni nu se rezolvă solicitările privind drepturile medicilor Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' avertizează că va solicita Comisiei UE deschiderea procedurii de infringement pentru netranspunerea în mod adecvat a legislaţiei UE privind timpul de muncă al medicilor în România, dacă solicitările făcute Ministerului Sănătăţii în acest sens nu sunt rezolvate în două...
MS: Gărzile efectuate de medici în afara programului de lucru, plătite în baza legislaţiei actuale Condiţiile de muncă şi de plată ale medicilor din România suportă multe îmbunătăţiri, iar misiunea MS este să le pună în practică în cel mai scurt timp posibil - este reacţia Ministerului Sănătăţii la nemulţumirile din sistem.