Cele mai citite
 


Mureş: Mortalitatea din infarct miocardic acut în România, aproape dublă faţă de restul Europei
vineri, 25 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie (SRC), prof. univ. dr. Dan Deleanu, prezent la cea de-a noua Conferinţă Internaţională de Cardiologie de la Târgu Mureş, a declarat joi că în România mortalitatea cauzată de infarct miocardic acut este aproape dublă faţă de alte state europene, adică de 13%, faţă de 7%.

'În România se moare foarte mult din infarct miocardic acut, mortalitatea e de 13%, faţă de 7% în ţările europene. (...) În acest an, la iniţiativa SRC, Ministerul Sănătăţii din România a demarat un program naţional de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, pe care îl aşteptăm să înceapă, care trebuia să înceapă de doi-trei ani, dar nu a început din multe cauze, inclusiv a crizei economice în care ne aflăm. Sperăm ca în iulie să demarăm, de fapt, aşteptăm o finanţare din partea ministerului, care încă nu a venit', a arătat dr. Deleanu.

Potrivit preşedintelui SRC, în prezent în toată lumea şi în ghidurile Societăţii europene de cardiologie se consideră că cel mai bun tratament în infarctul miocardic acut este angioplastia coronariană cu implant de stent şi că, în ciuda acestui fapt, în România se fac extrem de puţine astfel de intervenţii.

'La noi se fac prea puţine, mult prea mulţi bolnavi nu beneficiază din cauza centrelor puţine şi a numărului mic de specialişti în domeniul cardiologiei intervenţionale, dar şi a organizării interne şi a protocoalelor de tratament al infarctului. Prin acest program încercăm să luăm exemplul de la colegii maghiari, care au avut un succes enorm din 2004 până în prezent. Scăderea mortalităţii se va vedea foarte repede, chiar în primul an al programului de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, care vizează extinderea tratamentului în toate situaţiile posibile prin angioplastie coronariană şi stent', a precizat Deleanu.

Prof. Dan Deleanu a susţinut că dacă programul de tratament invaziv va începe totuşi în a doua jumătate a anului, speră în continuarea acestuia în anii viitori, mai ales că în prezent pacienţii sunt trataţi în majoritate doar cu medicamente, după care revin la spital cu boala agravată, fapt ce implică cheltuieli enorme din partea statului. Specialistul crede că implantul de stent, care costă 1.000 de euro, este mult mai ieftin faţă de cheltuiala pe care o implică tratarea bolii într-o formă gravă.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A 9-a Conferinţă Internaţională de Cardiologie, la Târgu Mureş Tratamentul modern prin angioplastie primară coronariană a infarctului miocardic acut şi terapia modernă a insuficienţei cardiace sunt temele principale ale celei de-a noua Conferinţe Internaţionale de Cardiologie, care se desfăşoară, începând de joi, timp de două zile, la Târgu Mureş.
Dr. Imre Benedek: Mortalitatea generală va scădea cu 8% datorită reţelei de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut Una dintre noutăţile ce vor fi prezentate la cea de-a 15-a Conferinţă de Cardiologie cu Participare Internaţională de la Târgu Mureş va fi reţeaua de asistare a pacientului cu infarct miocardic acut, iniţiată de Secţia de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, care a...
Dr. Imre Benedek: Mortalitatea provocată de infarctul miocardic acut a scăzut de la 23% la 7% Mortalitatea cauzată de infarctul miocardic acut a scăzut de la 23%, cât era în anul 2004, la 7% în anul 2010, în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, arată un studiu prezentat, vineri, în cadrul celei de-a X-a Conferinţe Naţionale de Cardiologie de la Târgu Mureş, de dr. Imre Bnedek, şeful Clinicii...
Dr. Dan Deleanu: Numărul de centre cu laboratoare de cateterism e foarte mic, iar accesul este limitat Procedurile per cutane intervenţionale se folosesc foarte mult în sindroamele coronare acute şi infarctul de miocard, unde cel mai bun tratament este intervenţia rapidă, mecanică, de implantare de stent, a declarat, joi, cu prilejul conferinţei privind insuficienţă cardiacă, dr. Dan Deleanu, de la D...
Dr. Benedek Imre: În zona noastră, mortalitatea prin infarct miocardic s-a redus de la 23% la 6,7% Şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor doctor Benedek Imre, a declarat presei miercuri, la deschiderea celei de-a XII-a Conferinţe de Cardiologie care se desfăşoară la Târgu Mureş, că în zona sa de acoperire - Mureş Covasna, Harghita, Bistriţa...
Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, apreciat ca un succes Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de Ministerul Sănătăţii (MS) anul trecut, este considerat de specialişti un succes, informeză MS, printr-un comunicat remis joi AGERPRES.