Cele mai citite
 


OMS/H1N1: APCE cere o anchetă
vineri, 25 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat joi o rezoluţie prin care cere o anchetă 'solidă' cu privire la lipsa de transparenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în modul de gestionare a dosarului privind gripa H1N1, informează AFP.
'Ancheta trebuie să fie solidă', a spus britanicul Paul Flynn, autor al unui raport dezbătut de APCE la Strasbourg.

Declararea pandemiei a fost 'iraţională' însă 'a făcut ca industria farmaceutică să câştige miliarde', a afirmat raportorul socialist în faţa Adunării.

Gripa H1N1 a fost cauza dovedită a morţii a 18.156 de persoane de la lansarea alertei de pandemie în 1999, considerabil mai puţine decât în cazul unei gripe sezoniere, a admis la mijlocul lunii iunie OMS.

Paul Flynn şi-a exprimat regretul faţă de 'reticenţa' OMS în a publica numele şi declaraţiile de interese ale membrilor Comitetului său de urgenţă.

Dacă există riscul unui conflict de interese, experţii trebuie să fie excluşi de la luarea deciziilor sensibile, se afirmă în rezoluţia APCE, care cere publicarea acestor declaraţii de interese.

Adunarea s-a pronunţat în unanimitate pentru luarea în consideraţie a unui larg evantai de expertize şi avize în cadrul anchetei.

Totodată, APCE invită industria farmaceutică să revizuiască regulile de cooperare cu sectorul public, pentru a garanta 'cel mai înalt grad de transparenţă şi de responsabilitate socială' cu privire la problemele majore de sănătate publică.

APCE, care recunoaşte contribuţia şi utilitatea OMS, şi-a exprimat regretul că aceasta nu şi-a reevaluat poziţia cu privire la riscurile epidemiei de gripă H1N1, în pofida 'evidenţei zdrobitoare' că gravitatea acesteia fusese mult supraestimată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pandemia de gripă H1N1: OMS, exonerată de suspiciunile de conflict de interese Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), suspectată că a fost influenţată de marile grupuri farmaceutice în modul în care a gestionat pandemia de gripă H1N1, a fost exonerată de un raport al experţilor adoptat vineri de statele membre, dar documentul relevă totuşi 'câteva carenţe', relatează AFP.
OMS: Experţii evaluează gestionarea pandemiei de gripă H1N1 O comisie de experţi examinează începând de luni, la sediul din Geneva al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, modul în care a fost gestionată pandemia de gripă H1N1, informează AFP.
OMS ar putea declara sfârşitul pandemiei de gripă H1N1 (surse) Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) intenţionează să se reunească marţi pentru a analiza datele disponibile în prezent şi pentru a declara sfârşitul pandemiei de gripă H1N1, informează Bloomberg News, citând două persoane care deţin informaţii credibile despre subiect.
Gripa H1N1: lumea a avut noroc, potrivit directorului OMS Lumea a avut 'noroc' cu prima pandemie gripală a secolului, care s-a soldat cu 18.000 de morţi de la descoperirea sa în aprilie 2009, deoarece virusul H1N1 nu a suferit mutaţii, a afirmat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, Margaret Chan, informează AFP.
Gripa H1N1: Tunisia suspendă pelerinajul la Mecca Tunisia a anunţat marţi suspendarea marelui pelerinaj /hagialâc/ la Mecca al credincioşilor musulmani, din cauza riscului de extindere a gripei A(H1N1) şi a imposibilităţii vaccinării la timp a celor ce doresc să efectueze acest pelerinaj, prevăzut pentru jumătatea lunii noiembrie, informează AFP.
Vaslui: Anchetă a DSP la Spitalul de Urgenţă Bârlad în cazul uni copil căruia i s-ar fi refuzat internarea Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a demarat, luni, o anchetă la Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman" din Bârlad după ce părinţii unei fetiţe în vârstă de cinci ani au acuzat faptul că acesteia i s-a refuzat internarea de două ori, starea micuţei agravându-se.