Cele mai citite
 


Tratamentul cu unde de şoc al Pintenilor Calcaneeni
vineri, 25 iunie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Articole medicale, Au, ma doare!
 

 

Nu de fiecare dată pintenii calcaneeni pot provoca simptome.
Uneori aceştia sunt descoperiţi întâmplător atunci când se face o radiografie de rutină.
Totuşi, pintenii calcaneeni pot deteriora în timp ţesuturile ducând în timp la dureri ale piciorului şi la ruperea lor.

 

 

Generalităţi
Există multe elemente şi structuri anatomice ale corpului nostru de care nu suntem conştienţi decât atunci când organismul ne semnalează prezenţa lor, de multe ori prin durere. Unele dintre aceastea sunt pintenii calcaneeni (numiţi şi "ciocuri la călcâie ", "pinten toc", "pinten osos").
Aceşti pinteni apar ca nişte proeminenţe osoase dezvoltate la marginea plantară anterioară a calcaneului.
A nu se confunda pintenii calcaneeni cu fasciita plantară.
Tesutul care formeaza arcul piciorului (fascia plantară) se inflamează şi apare durerea piciorului. Pintenul calcaneean este o depunere osoasă ce se formează pe calcaneu.
În cazul fasciitei plantare, durerile apar pe marginea internă a piciorului, mai ales la primii paşi, dimineaţa, ce par a se ameliora după o perioadă de încalzire. Netratate, durerile devin intolerabile.
În cazul pintenului calcaneean durerea apare la sprijin.
Nu pintenul în sine doare, ci compresiunea pe care acesta o exercită asupra unui mic nerv ce trece sub el.
Circa 70% dintre pacienţii cu fasciită plantară au un pinten osos care poate fi vazut la examenul radiologic.
Cu toate acestea mulţi pacienţi pot avea pinteni ososi şi să nu prezinte simptome de durere.
 
Cauze-factori de risc
Organismul ca masură de precauţie, reacţionează atunci cand se produce o tensiune şi o agresiune asupra lui.
În acelasi mod, la nivelul piciorului, existenţa unor ligamente tensionate, pot tracţiona călcâiul. Pe masură ce se produce reparaţia osoasă, se poate forma un osteofit pe faţa plantară a calcaiului.Această agresiune asupra călcaiului repetată în timp se regăseşte la atleţi, dansatori, supraponderali si la persoanele care poartă încălţări nepotrivite (ex: purtarea îndelungată a pantofilor cu toc înalt de către femei).
 
Simptome
Nu de fiecare dată pintenii calcaneeni pot provoca simptome.
Uneori aceştia sunt descoperiţi întâmplător atunci când se face o radiografie de rutină.
Totuşi, pintenii calcaneeni pot deteriora în timp ţesuturile ducând în timp la dureri ale piciorului şi la ruperea lor.
Afecţiunile asociate cu pintenii calcaneeni sunt: artrita (inflamaţia articulaţiilor), fasciita plantară, spondilita anchilozantă…etc
 
Diagnostic
Diagnosticul se pune pe baza examenului fizic şi al celui radiologic.
În urma examenului se încearcă identificarea cauzelor principale şi excluderea altor afecţiuni de la nivelul călcâiului.
Consultul de specialitate este necesar a fi făcut de un medic: ortoped, reumatolog, medicină sportivă sau kinetoterapeut.
Pintenii calcaneeni apar frecvent la pacienţii cu antecedente de dureri de picior cauzate de fasciita plantară.
 
Tratament cu unde de şoc
În prezent se aplică acelaşi tratament ca la fasciita plantară deoarece afecţiunile sunt strans legate. Tratamentele clasice se referă în principal la vindecarea simptomelor: repaus pe termen lung, efectuarea de stretching, aplicarea de gheaţă, administrarea de medicamente antiinflamatoare, schimbarea încălţărilor necorespunzătoare, folosirea talonetelor de silicon pt susţinerea călcâiului…etc
Clinica de Diagnostic Gral Medical recomandă un tratament modern pentru eliminarea pintenilor calcaneeni, şi anume tratamentul cu unde de şoc extracorporeală.
Pacienţii care au pinteni calcaneeni pot beneficia de un tratament comod, eficient şi neinvaziv. Cu ajutorul ecografiei de părţi moi se vizualizează exact zona afectată şi către ea sunt orientate undele de şoc produse de aparat la nivelul pielii.
Prin efectele fiziopatologice specifice afecţiunii, această intervenţie duce la rezultate excelente cu o rată de satisfacţie a pacienţilor de peste 90%.
Pentru efectuarea intervenţiei sunt necesare, de regulă, 3 sedinţe cu o durată de aproximativ 20-30 minute, la interval de 2- 3 zile.
Tratamentul se efectuează numai în urma unui consult de specialitate efectuat pentru a determina dacă pacientul se califică sau nu pentru procedură.
Programări şi consiliere online: www.gralmedical.ro , sau apelând numerele de telefon : 021 323 00 00 (02) - Clinica de Diagnostic Gral.
 
Costul tratamentului:
Pentru efectuarea intervenţiei, pacientul are nevoie de un consult din partea doctorului specialist Gral Medical, efectuarea unui examen radiologic şi în final se va face programarea pentru intervenţia propriu-zisă.
Pentru pachetul complet (consult, ex.radiologic, intervenţie) preţul este de 600lei.
Recomandări
Este de recomandat atunci când un pacient prezintă simptome de durere la nivelul piciorului să meargă la un specialist pentru identificarea cauzelor reale ale afecţiunii.
Numai după aceea se pot recomanda anumite tratamente corespunzatoare bolii.
Anumite măsuri disperate fac pacienţii să fie de acord cu administrarea de cortizon local sub formă de injecţii, iradiere cu raze Roetgen, cobaltoterapia..etc
Majoritatea au efecte secundare iar acestea pot fi ireversibile (Ex: infiltraţia cu cortizon poate duce la ruperea fasciei plantare).
Deoarece cea mai mare greutate din organism, este preluată de picior trebuie să îi oferim mai multă atenţie şi să înlăturăm factorii ce adaugă un stres crescut la nivelul călcâiului, factori care depind de noi, ca de exemplu: reducerea în greutate, încăltămintea necorespunzătoare, statul prelungit în picioare…etc
 
 
Gral Medical
www.gralmedical.ro                                                 

 

Notare
Comentarii
Buna ziua!
Cred ca ar fi util sa cititi comentariile postate pe topicul
http://medlive.hotnews.ro/evita-medicii-diagnostic-pinteni-calcaneeni-sau-ciocuri-in-calcai-incorect-11-intrebari-raspunsuri.html
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie de prevenţie şi tratament a pintenilor calcaneeni 'Dă pinteni şi vino la Gral Medical' este titul campaniei de prevenţie şi tratament a pintenilor calcaneeni, care se desfăşoară între 1 februarie şi 15 Martie cu scopul de a informa şi conştientizare a pacienţilor cu privire la tratamentul cu unde şoc pentru eliminarea acestei afecţiuni.
Alergia mai agresivă ca niciodată Caracteristici generale Ne aflăm într-un secol aflat sub amprenta poluării, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice şi a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste direcţii sfâşie efectiv fiinţa umană în toate felurile, motiv pentru care organismul biologic...
Cum sa scapi de pietrele la rinichi Deshidratarea, alimentatia bogata in proteine si saraca in fibre, sedentarismul, mostenirea genetica, functionarea unui singur rinichi, infectiile urinare sunt doar citeva dintre cauzele care pot duce la aparitia „pietrelor“ la rinichi (calculi renali sau litiaza renala). Rinichii filtreaza produsele...
O nouă metodă de tratament de revascularizare a inimii O nouă metodă de tratament de revascularizare a inimii va fi utilizată pentru prima dată în cardiologia din România la Clinica de Diagnostic Gral Medical. Tratamentul, o premieră în sistemul privat atât prin inovaţie, cât şi prin caracterul noninvaziv al intervenţiei, se utilizează în cardiologie şi...
Homeopatie Cuvântul homeopatie derivă din cuvintele greceşti omeo pathos — „suferinţă asemănătoare". Terapia se bazează pe principiul „cui pe cui se scoate". Homeopaţii cred că, dacă luată în doze mari o substanţă poate produce simptomele unei boli, administrată în doze infime ea are capacitatea de a...
Terapia SoniFort - metoda eficienta de tratament a plagilor cronice cu ajutorul ESWT Plagile cronice (ulcere de decubit, ulcere de gamba, plagi ale piciorului diabetic, arsuri, escare...etc) sunt o problema din ce in ce mai mare in ingrijirea zilnica a pacientilor si o mare provocare pentru cadrele medicale specializate, care cauta metode noi de tratament.