Cele mai citite
 


Grăsimile, alimentarea şi sănătatea
luni, 30 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Colesterolul, Ce mancam?
 

Institutul naţional de diabet, nutriţie şi boli metabolice "Prof. N.C. Paulescu", împreună cu Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă şi cu sprijinul Unilever South Central Europe au organizat workshop-ul cu tema "Grăsimile alimentare şi sănătatea în actualitate"

Premisa de la care s-a plecat în organizarea acestui atelier a fost că populaţia din România are o percepţie confuză în ceea ce priveşte grăsimile şi consumă o cantitate mare de grăsimi saturate, aşa numitele grăsimi rele, în loc de a consuma grăsimi nesaturate, aşa numitele grăsimi bune, a spus prof. dr. Dan Mircea Cheţa. El a explicat că grăsimile saturate, predominant de origine animală consumate în exces cresc nivelul colesterolului în sânge mărind riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

"Oamenii nu sunt conştienţi de faptul că grăsimile bune de tipul celor nesaturate reprezintă o componentă esenţială a unei diete echilibrate şi că ar fi de preferat ca acestea să înlocuiască treptat din alimentaţie produsele bogate în grăsimi rele, grăsimi saturate şi trans. Spre exemplu, un studiu efectuat în Finlanda pe date culese între anii 1965 - 2005, a relevat faptul că înlocuirea în alimentaţie a produselor bogate în grăsimi saturate precum untul, cu alimente bogate în grăsimi nesaturate, aşa cum este uleiul vegetal a redus incidenţa deceselor cauzate de boli cardiovasculare până la 80%, a declarat prof dr. Mircea Cheţa.
Una dintre concluziile workshop-ului este aceea că pentru o dietă echilibrată trebuie redus consumul alimentarelor bogate în grăsimi saturate şi trans, aşa cum sunt untul, brânzeturile grase, carnea grasă sau produsele prăjite în grăsimi animale. În schimb, acestea ar trebui înlocuite cu produse cu un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi trans, bogate însă în grăsimi nesaturate.
Este vorba de produse precum uleiul de floarea sorarelui, uleiul de soia, uleiul de rapiţă, uleiul de măsline şi produsele obţinute din acestea, precum şi de margarinele tartinabile superioare şi maionezele de calitate. O alimentaţie echilibrată ar trebui să conţină toatele cele trei mari tipuri de nutrienţi: glucide, proteine, grăsimi în următoarele proporţii: glucide - 55%, proteine - 15%, grăsimi - 30%, a spus prof. dr. Mircea Cheţa.
El a adăugat că grăsimile nesaturate trebuie să reprezinte aproximativ 20% din totalul grăsimilor necesare organismului.
Specialistul a analizat datele din România din ultimii 15 ani şi a constatat o creştere constantă a numărului de calorii pe cap de locuitori, acestea fiind peste 3.000, mai mult decât necesar. O altă constatare a fost aceea că cantitatea de grăsimi saturate consumate este de aproximativ 50%.
O altă observaţie vizează mortalitatea prin boli cardiovasculare care a cunoscut o creştere dramatică în ultimii ani de peste zece ori.
Prof. dr. Mirtcea Cheţa a zis că trebuie ca populaţia să mănânce sănătos şi să evite grăsimile rele.
La rândul său dr. Corina Zugravu de la UMF Carol Davila, a spus că s-a dovedit ştiinţific influenţa grăsimilor saturate ca factor de risc contribuind la creşterea colesterolului. Un studiu care l-a efectuat în sudul ţării a evidenţiat că femeile sunt mai preocupate de consumul de grăsimi cât mai redus datorită dietelor.
Specialistul a spus că a fost realizat un studiu care a vizat percepţiile şi atitudinile cu privirie la grăsimi şi acizi graşi şi la calitatea grăsimilor din alimentaţie. Studiul a fost realizat în 16 ţări şi a arătat că în prezent consumatorii sunt foarte conştienţi de sănătatea lor şi de rolul major pe care-l joacă nutriţia.
Cercetarea a mai evidenţiat faptul că mulţi consumatori nu cunosc faptul că grăsimile fac parte dintr-o alimentaţie sănătoasă. Chiar şi în ţările dezvoltate educarea oamenilor cu privire la acest aspect este deosebit de necesară, a spus prof. dr. Mircea Cheţa.

Preşedintele Fundaţiei pentru o Alimentaţie Sănătoasă, prof dr. Mircea Cheţa, a spus că astfel de workshop-uri despre rolul grăsimilor într-o alimentaţie echilibrată se desfăşoară în acestă perioadă în mai multe ţări din Europa ca modalitate de diseminare a concluziilor reuniunii internaţionale a experţilor în nutriţie pe tema grăsimilor, ce a avut loc la Barcelona la începutul lunii februarie. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUPLIMENTE ALIMENTARE UTILIZATE PENTRU SCĂDEREA COLESTEROLULUI Colesterolul reprezintǎ o substanţǎ necesară organismului fiind produs chiar de către acesta din acizi grasi, în special din grǎsimile saturate din alimentaţie. Colesteroluleste absorbit de asemenea şi din produsele alimentare provenite în special de la animale. Valorile serice crescute alecoles...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI/Dr.Ciprian Constantin: Grăsimile au rol energetic important, dar consumul lor în cantităţi mari nu se justifică Grăsimile intră în structura tuturor celulelor şi au un rol deosebit de important pentru buna funcţionare a sistemului nervos, însă nu se recomandă consumul lor în cantităţi mari, a afirmat dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al SUUMC ''Carol Davila''.
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dieta anticolesterol Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura şi, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare, a afirmat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Dieta sănătoasă poate preveni îmbolnăvirile, susţin specialiştii Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză o morbidităţii şi mortalităţii în lume, fiind în strânsă legătură cu nivelul colesterolului seric, iar România ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli, a subliniat prof.dr. Eduard Apetrei...