Cele mai citite
 


Reducerile bugetare în sectorul protecţiei sociale duc la creşterea mortalităţii (studiu)
duminică, 27 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reducerile bugetare în sectorul protecţiei sociale au impact asupra ratei mortalităţii, avertizează cercetătorii, în plină dezbatere în Europa despre austeritate şi reducerea cheltuielilor, relatează vineri AFP.
O reducere bugetară de 100 de dolari (aproximativ 80 de euro) pe persoană în sectorul protecţiei sociale duce la creşterea cu aproape 2,8 % a mortalităţii cauzate de consumul de alcool şi cu 1,2% a celei cardiace, potrivit cercetătorilor.

Nivelul cheltuielilor sociale în Europa este strâns asociat cu riscul de deces, în special în ceea ce priveşte atacul de cord şi bolile legate de consumul de alcool, potrivit unei analize publicate de British Medical Journal /BMJ/ aparţinând profesorilor David Stuckler (Universitatea Oxford), Martin McKee (Londra) şi Sanjay Basu (San Francisco).

Studiul ia în considerare cheltuielile din cincisprezece ţări europene în perioada 1980-2005, înainte de extinderea Europei, pe baza datelor furnizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică /OCDE/.

Protecţia socială include diverse cheltuieli (sănătate, ajutoare familiale, pentru handicapaţi, indemnizaţii de şomaj). Fiecare sută de dolari suplimentară investită pe persoană în protecţia socială este asociată cu o reducere de 1,19% a mortalităţii în general.

În schimb, reducerile bugetare din sectoarele extra-sociale, precum sectorul militar, nu au acest efect vizibil asupra sănătăţii publice.

Sănătatea publică nu este o chestiune legată numai de ceea ce se cheltuieşte în sectorul medical în sine, subliniază autorii studiului.

Astfel, copiii care beneficiază de o mai bună educaţie, se joacă într-un mediu sigur şi locuiesc în case corespunzătoare au mai multe şanse să crească sănătoşi decât cei care nu dispun de aceste condiţii favorabile, afirmă aceştia.

De asemenea, adaugă aceştia, adulţii care au un loc de muncă, care nu este precar şi nu prezintă un pericol pentru sănătatea lor, şi care câştigă mai mult decât necesarul pentru supravieţuire vor avea tendinţa de a adopta un mod de viaţă mai puţin riscant şi vor putea spera să trăiască mai mult.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de alcool, responsabil pentru o importantă parte din cazurile de cancer din Europa occidentală Unul din zece cazuri de cancer în rândul bărbaţilor şi unul din 33 în rândul femeilor din Europa occidentală sunt provocate de consumul de alcool în exces, relevă un nou studiu citat în ediţia de vineri a cotidianului britanic The Independent.
Consumul de alcool în rândul minorilor este foarte ridicat; românii încep să bea de la 14 ani Consumul de alcool în rândul minorilor este foarte ridicat, iar vârsta medie la care românii încep să consume aceste produse este de 14 ani, a declarat, miercuri, Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Spirits România, într-o conferinţă de presă.
Consumul de alcool în a doua jumătate a primului trimestru de sarcină este cel mai nociv pentru copil Orice cantitate de alcool consumată în timpul sarcinii are ca rezultat o creştere a riscului ca fetusul să se nască cu defecte sau boli, însă acest risc este şi mai mare atunci când femeile însărcinate consumă alcool în cea de-a doua jumătate a primului trimestru al sarcinii, conform unui nou studiu...
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
(Corespondenţă)Dezbatere în PE privind medicina inovatoare: românii cred în ea masiv, dar beneficiază cel mai puţin de avantajele ei Bruxelles, 30 nov - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă scursă într-un stat membru, dar 88...
Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool (studiu) Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool, punându-şi în pericol sănătate, avertizează oamenii de ştiinţă într-o cercetare publicată miercuri în British Medical Journal (BMJ).