Cele mai citite
 


Populaţiile cele mai defavorizate sunt cel mai puţin receptive la măsuri de prevenire a obezităţii (studiu)
duminică, 27 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Populaţiile cele mai defavorizate sunt nu numai cele mai afectate de obezitate, dar şi cel mai puţin receptive la mesajele de prevenire, potrivit unei expertize a Institutului Naţional Francez de Cercetări Agronomice (INRA), difuzată joi, relatează AFP.
Realizată la cererea Ministerului francez al Alimentaţiei, Agriculturii şi Pescuitului, expertiza se bazează pe circa 1 600 de articole ştiinţifice internaţionale şi pe activitatea a 20 de experţi în epidemiologie, nutriţie, sociologie, economie.

Alimentaţia este un indiciu al inegalităţilor sociale, constată studiul. Ea poate reprezenta până la 50% din veniturile familiilor foarte modeste (faţă de 15% media naţională). În Statele Unite, ca şi în Europa, cu cât se coboară pe scara socială, cu atât riscul de a găsi suprapoderali sau obezi este mai mare.

Un regim alimentar care prezintă risc crescut de obezitate a fost constatat la 16% din muncitori şi doar la 4% din femeile cu funcţii de conducere. În Franţa, pentru că numărul persoanelor considerate sărace este mare (peste 6 milioane în 2010, potrivit statisticilor oficiale), alimentaţia lor constituie o miză prioritară în acţiunile de sănătate publică, subliniază studiul.

Studiile arată că segmentele de populaţie cele mai defavorizate consumă mai puţine fructe şi peşte şi mai multe produse grase. 'Mediul social este foarte important în explicarea obiceiurilor alimentare', explică un cercetător, care adaugă că 'aceste comportamente sunt foarte greu de schimbat din cauza ponderii lor sociale'. 'Dacă obişnuieşti să mănânci fripturi cu prietenii şi dacă treci dintr-odată la morcovi făcuţi la abur, cu salată, rişti să fii considerat un extraterestru', spune cercetătorul.

Persoanele cele mai defavorizate adună şi cei mai mulţi factori de risc (sedentarism, timp petrecut în faţa televizorului, o părere proastă despre sine, etc.). Ele sunt mai puţin receptive la campaniile de prevenire, pentru că mesajele sunt prea îndepărtate de obiceiurile lor alimentare şi au întotdeauna treburi mai urgente decât alimentaţia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
Un regim alimentar sănătos reduce riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral (studiu) O alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte reduce semnificativ riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat de cercetători canadieni de la McMaster University din Vancouver şi preluat de agenţia Xinhua.
Românii plănuiesc să cumpere mai multe fructe, legume, apă, seminţe, iaurt şi peşte în următoarele 6 luni(studiu) Românii plănuiesc să cumpere în următoarele şase luni mai multe fructe, legume, apă, seminţe, iaurt şi produse din peşte, semnificativ mai mult decât media europeană, şi au încredere în produsele naturale, pe care le consideră mai scumpe, potrivit unui studiu referitor la alimentaţia sănătoasă.
Consumul prea mare de peşte în timpul sarcinii creşte riscul de obezitate la copii (studiu) Femeile însărcinate care mănâncă peşte de mai mult de trei ori pe săptămână au un risc crescut de a da naştere unor copii cu tulburări endocrine, potrivit unui studiu publicat luni în revista americană 'Journal of the American Medical Association Pediatrics', informează agenţia France Presse.
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Alimentaţia sănătoasă – un aliat de încredere împotriva bolilor cronice Mâncarea nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică reprezintă principalii factori de risc pentru bolile cronice, afecţiuni complexe care, netratate corespunzător, pot duce la complicaţii severe şi chiar la deces. Potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), alimentaţia sănătoasă...