Cele mai citite
 


Pacienţii cu transplant hepatic, îngrijoraţi de o eventuală introducere a coplăţii
duminică, 27 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Transplant Hepatic susţin că există pericolul să fie introdusă coplata la medicamentele imunosupresoare, aflate pe lista G.
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Transplant Hepatic, Crina Ştefănescu, a declarat vineri că medicamentele imunosupresoare sunt foarte importante pentru viaţa bolnavilor.

''Ele sunt gratuite în acest moment şi am dori să rămână gratuite, altfel ar trebui ca pacienţii să scoată câteva zeci de milioane de lei pe lună pentru plată, ceea ce este imposibil. Un om care trăieşte în România nu îşi poate permite o coplată la aceste medicamente cu atât mai puţin o plată integrală', a precizat aceasta.

La rândul său, dr. Doina Hrehoreţ, chirurg în echipa de transplant hepatic, a explicat că un pacient care a suferit o grefă hepatică trebuie să aibă asigurată medicaţia permanent, fără sincope.

'În primele şase luni am realizat 29 de transplanturi hepatice, azi urmează să se facă unu sau două transplanturi. Este o rată mare, dar foarte mică faţă de celelalte ţări din Europa. În total au fost transplantaţi hepatic aproape 200 de pacienţi în 10 ani, ceea ce este puţin pentru o ţară, dar mult pentru un centru. În prezent se află pe listele de aşteptare cel puţin 300 de pacienţi, din păcate mulţi dintre aceştia nu mai apucă să facă transplantul pentru că mor', a menţionat dr. Hrehoreţ.

Şi dr. Victor Zota, coordonator al Programului Naţional de Transplant, a făcut referire la actualul mod de compensare a medicamentelor, menţionând că există mai multe medicamente imunosupresoare care sunt vitale pentru pacienţii cu transplant, lipsa lor putând să ducă la deces, iar potrivit noului mod de compensare ar trebui să fie plătite o parte de pacienţi.

'Au apărut sincope în ceea ce priveşte asigurarea medicaţiei, dar s-au rezolvat cu ajutorul companiilor', a spus dr. Zota, exprimându-şi speranţa că programele naţionale nu vor fi afectate de coplată.

Vicepreşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Transplant Hepatic, Iosif Vasile, a remarcat că în România există echipe de medici foarte bine pregătite în domeniul transplantului. El a cerut MS să includă reprezentanţi ai pacienţilor în comisiile tehnice care privesc acordarea medicaţiei pentru bolnavi.

'Noi ştim foarte bine ceea ce trebuie să se facă pentru noi. Tratamentul trebuie asigurat permanent fără sincope. Cei care i-au decizii să fie atenţi şi la faptul că România este integrată într-un forum european', a subliniat Iosif Vasile.

Directorul executiv al CNAS, dr. Dorin Ionescu, a declarat, pentru AGERPRES, că pentru programele naţionale, potrivit hotărârii de guvern, se menţine modalitatea de compensare la nivelul preţului de decontare. În cazul medicamentelor imunosupresoare este vorba de preţul de raft. Acesta a mai spus că pentru programele naţionale nu se va percepe coplată.

Reprezentanţii pacienţilor cu transplant hepatic sunt îngrijoraţi, însă, de o eventuală coplată la medicamentele imunosupresoare. Ei susţin că din ceea ce a publicat CNAS pe site-ul său ''nu se înţelege mare lucru''.

CNAS a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va publica în cursul acestei săptămâni lista cu medicamente şi modul de decontare a preţurilor, precum şi al celor care ar urma să aibă o coplată. Până vineri acest lucru nu s-a întâmplat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O sută de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni în 2013 O sută de proceduri de transplant hepatic au fost realizate în 2013 la Institutul Clinic Fundeni, un record pentru această activitate.
Irinel Popescu: 44 de transplanturi hepatice au fost realizate în acest an Preşedintele Consiliului Ştiinţific al agenţiei naţionale de transplant, profesor doctor Irinel Popescu, a declarat vineri că numărul de transplanturi hepatice a crescut exponenţial în cursul anului trecut iar anul acesta până în prezent au fost realizate 44 de astfel de operaţii, 41 la Institutul Clinic...
Prof. dr. Irinel Popescu: În această seară, al 93-lea transplant hepatic România îşi propune să ajungă în anul 2013 la 100 de transplanturi hepatice, în această seară urmând să fie efectuat cel de-al 93-lea, a afirmat miercuri prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.
Ladislau Ritli: Institutul Clinic Fundeni, unul dintre cele mai importante din România Institutul Clinic Fundeni este unul dintre cele mai importante din România, aici existând trei centre de referinţă în transplant - hepatic, medular şi renal, a subliniat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, miercuri, cu prilejul manifestărilor ocazionate de "Zilele Institutului Clinic Fundeni".
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...