Cele mai citite
 


Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei epidemice
marţi, 24 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

În fiecare an la 24 martie este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a luptei împotriva tuberculozei epidemice, anul acesta având ca deviză „Eu opresc TBC-ul”.

Această zi a fost proclamată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi marchează momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.

Tuberculoza este o boală a sărăciei - în proporţie de 90% pacienţii provin din medii sărace, fără venituri, fără locuri de muncă, cu mijloace reduse de subzistenţă. Tuberculoza pune probleme dramatice în ţările în curs de dezvoltare.
Potrivit Raportului OMS 2007 privind controlul global asupra tuberculozei, publicat la 22 martie, tuberculoza ocupă locul doi la nivel mondial, în rândul bolilor infecţioase cu cele mai multe decese, după SIDA (sindromul imunodeficienţei umane dobândite). Se estimează că 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza acestei maladi. În 2005 s-au înregistrat aproape 8,8 milioane de cazuri de tuberculoză, 7,4 milioane au fost recenzate în Asia şi Africa subsahariană iar în ţările din Regiunea Europa s-au înregistrat 445 000 de noi cazuri TBC şi 66 000 de decese. Deşi rata incidenţei a fost stabilă sau a scăzut în întreaga lume s-a constatat că numărul de noi cazuri a continuat să crească lent, din cauza creşterii numărului lor în regiunile din Africa, estul Mediteranei şi Asia de sud-est.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Biroul regional pentru Europa, România este printre primele cinci ţări din Regiunea Europa, alături de Federaţia Rusă, Ucraina, Uzbekistan şi Kazahstan, în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin tuberculoză. Aceste cinci ţări la un loc însumează mai mult de jumătate din numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză din Regiunea Europa a OMS. După cinci ani de aplicare a Strategiei DOTS, în România se înregistrează o stagnare a creşterii incidenţei tuberculozei, care atinsese în 2002 nivelul maxim de 142,2 la suta de mii de locuitori.
Majoritatea serviciilor statale de sănătate recunosc că lupta împotriva tuberculozei trebuie să meargă dincolo de strategia recomandată pe plan internaţional pentru controlul asupra tuberculozei (DOTS, The internationally recommended strategy for TB control), dar strategia mai amplă de eradicare a tuberculozei nu a intrat pe deplin în funcţiune în majoritatea statelor.
Primul factor de îngrijorare este ineficienţa crescândă a medicamentelor antituberculoase. Medicii cunosc, de multă vreme, tuberculozele multirezistente (aceste infecţii, care rezistă la cel puţin două dintre principalele antibiotice, necesită tratamente de linia a doua timp de doi ani în loc de şase luni). Acum, există şi ceva mult mai grav: forme ultrarezistente sau XDR, insensibile la aproape toate medicamentele şi letale în câteva săptămâni, în special în rândul bolnavilor de SIDA (sindromul imunodeficienţei umane dobândite).

În faţa ameninţării ultrarezistenţelor, OMS a formulat, recent, noi recomandări şi lansează un apel guvernelor şi creditorilor. OMS admite şi necesitatea unor noi antituberculoase, subliniind, totodată, progresele înregistrate în ultimii cinci ani. AGERPRES (Daniela Dumitrescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (World AIDS Day) se marchează anual la 1 decembrie.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
Ziua mondială a sănătăţii Ziua mondială a sănătăţii se marchează, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie...
Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Dolj au demarat, joi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, o campanie de informare care are ca scop prevenirea şi reducerea incidenţei acestei boli, în condiţiile în care Doljul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de...