Cele mai citite
 


APMGR: Actualul sistem de compensare - o oportunitate pentru pacienţi
luni, 28 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 28 iun /Agerpres/ - Evoluţia negativă la consumul de generice - acele medicamente mai ieftine deoarece au ieşit de sub patent, modificarea preţului la medicamente, noul sistem de compensare, aplicarea creşterii TVA la medicamente, ce medicamente generice de uz larg au dispărut de pe piaţă în ultima vreme, care produse vor fi în continuare în pericol de a fi indisponibile şi de ce sunt temele care vor fi abordate la conferinţa de presă organizată marţi de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Potrivit reprezentanţilor acestei asociaţii, piaţa de consum de generice în Germania reprezintă 64%, iar în România sub 25%.
Privitor la noul sistem de compensare, reprezentanţii APMGR spun că acesta introduce pentru prima dată în România sistemul de co-plată zero la pacient, pentru o largă categorie de medicamente, pentru care în prezent pacientul plăteşte din buzunar, cel puţin 10% sau 50% din preţul reţetei.
Din simulările făcute de APMGR, pentru circa 2/3 din medicamentele incluse pe lista A de compensare şi 1/3 din medicamentele incluse pe lista B de compensare, pacienţii vor plăti mai puţin sau deloc din buzunarul propriu.
Aceştia susţin că noua modalitate de compensare va creşte accesul unei populaţii mult mai largi a pacienţilor la medicamente compensate.
În prezent, din calculele APMGR, mai mult de 60% din medicamente sunt cumpărate cu banii jos, deci pacienţii nu beneficiază de principiile simple ale sistemului naţional de asigurări de sănătate.
APMGR mai susţine că sistemul este o oportunitate pentru pacienţi să se utilizeze pe scară largă medicamentele generice, la aceeaşi calitate şi eficienţă ca şi un produs original, dar la un cost mult mai mic pentru buzunarul personal.
'Credem că pacientul trebuie să ştie şi să se informeze că există pentru aproape 350 de medicamente aflate pe listele de compensare întotdeauna o alternativă terapeutică pentru care va plăti mai puţini bani din buzunar', mai spun reprezentanţii APMGR.
Aceştia atrag atenţia că noul sistem implementat în izolare nu va rezolva problema generală a accesului pacienţilor la medicamente din cauza lipsei fără precedent de lichidităţi din sistemul sanitar.
'În prezent, fără o alocare suplimentară de resurse nu se vor putea acoperi datoriile CNAS către spitale şi farmacii şi noul sistem de compensare nu îşi va putea intra pe deplin în operare', susţin reprezentanţii APMGR. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
APCR: Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite trebuie continuată Introducerea a 14 molecule noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite este salutată de către Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), care adaugă însă că aceste eforturi trebuie continuate, deoarece mai există pacienţi fără alternativă terapeutică inovatoare.
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...
Alexandru Rafila: MS şi-a propus să actualizeze lista de medicamente compensate Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii conf. dr. Alexandru Rafila i-a asigurat pe reprezentanţii industriei farmaceutice cu prilejul Forumului Industriei Farmaceutic de faptul că Ministerul Sănătăţii este deschis dialogului şi va da dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte taxa de clawback.
CNAS susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback, au precizat joi reprezentanţii instituţiei prin intermediul unui comunicat remis presei.