Cele mai citite
 


Cercetătorii britanici vor crea sânge 'sintetic'
luni, 30 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie doresc să fie primii din lume care vor produce o cantitate nelimitată de sânge uman sintetic din celule stem embrionice, răspunzând necesităţilor urgente de transfuzie cu sânge neinfectat, scrie cotidianul britanic The Independent.

Un important proiect de cercetare va fi anunţat săptămâna aceasta, urmând să culmineze peste trei ani cu primele transfuzii asupra unor voluntari umani de ”sânge sintetic”, creat din celule stem prelevate de la embrioni rezultaţi în urma fertilizării in vitro /IVF/. Acest tip de sânge ar putea ajuta la salvarea vieţilor oricăror persoane, de la victime ale accidentelor rutiere până la soldaţii răniţi pe front, revoluţionând procesul de transfuzie, care acum se bazează pe o reţea de donatori umani pentru a avea în permanenţă o rezervă de sânge proaspăt.

Proiectul în valoare de mai multe milioane de lire, în care sunt implicate departamentul pentru Sânge şi Transplant al Serviciului Naţional britanic de Sănătate, Serviciul Scoţian Naţional pentru Transfuzie de sânge şi Trustul Wellcome, cea mai mare fundaţie caritabilă pentru cercetare medicală din lume, poartă semnificaţia faptului că Marea Britanie va trece în fruntea cursei globale pentru producere de sânge din celule stem embrionice. Cercetătorii vor testa embrionii umani rămaşi în urma tratamentelor de fertilizare in vitro pentru a-i găsi pe cei care sunt programaţi genetic astfel încât să dezvolte grupa sanguină O-negativ, care este grupa universală a donatorilor de sânge, putând fi transfuzată oricui fără a exista pericolul de a fi respinsă de organism.
Această grupă de sânge este relativ rară, putând fi găsită la aproximativ 7 la sută din populaţie, însă ea ar putea fi produsă în cantităţi nelimitate din celule stem embrionice, datorită capacităţii lor de a se multiplica la infinit în laborator.
Ţelul cercetărilor este de a stimula celulele stem embrionice pentru ca acestea să se transforme în celule roşii mature, purtătoare de oxigen, folosibile în cazurile urgente de transfuzie. Un asemenea tip de sânge ar prezenta avantajul de a nu purta riscul unei infecţii cu virusuri precum HIV sau hepatită, sau cu forma umană a ”bolii vacii nebune”. Armata, în mod deosebit, are nevoie de o rezervă constantă de sânge proaspăt, universal utilizabil, pentru situaţiile în care, în contextul luptelor intense, rezerva oferită de donatori se epuizează repede.
Însă crearea de sânge pe baza celulelor stem ale embrionilor IVF va ridica probleme de etică, existând voci care îşi exprimă nemulţumirea faţă de ideea distrugerii embrionilor pentru a se obţine celule stem. De asemenea, se ridică provocatoarea întrebare filosofică dacă sângele sintetic va proveni de la o fiinţă umană care nu va fi existat niciodată. Teoretic, un singur embrion ar putea satisface necesitatea de sânge pentru o ţară întreagă.
Se presupune că Trustul Wellcome ar fi promis pentru acest proiect o sumă de 3 milioane de lire sterline, restul fondurilor urmând să vină din partea serviciilor pentru tranfuzie a sângelui din Scoţia, Anglia şi Wales. Se crede, de asemenea, că şi guvernul irlandez este implicat. Un purtător de cuvânt al Trustului Wellcome a declarat că încă sunt dezbătute o serie de aspecte legale complicate, însă că un anunţ privitor la concluziile discuţiilor dintre toate părţile implicate va fi făcut, cel mai probabil, în săptămâna ce urmează.
Proiectul va fi condus de profesorul Marc Turner, de la Universitatea din Edinburgh, care este şi director al Serviciului Scoţian Naţional pentru Transfuzii de Sânge. La cercetare, realizată prin colaborarea mai multor centre de studiu, vor participa, probabil, şi oameni de ştiinţă din cadrul Centrului pentru Medicină Regeneratoare al Consiliului pentru Cercetare al Universităţii din Edinburgh, precum şi din cadrul Roslin Cells, compania care a fost creată din Institutul Roslin, unde a fost clonată oaia Dolly, în anul 1996.
Oamenii de ştiinţă din alte ţări, în mod special din Suedia, Franţa şi Australia, au lucrat şi ei la proiecte pentru crearea sângelui sintetic din celule stem embrionice. Anul trecut, o echipă a companiei americane pentru biotehnologie, Advanced Cell Technology, a anunţat că a reuşit să creeze miliarde de celule sanguine roşii funcţionale din celule stem embrionice. Însă demersurile făcute în SUA au fost afectate de probleme legate de fonduri, ce datează încă din vremea interdicţiei asupra cercetărilor pe celulele stem, din timpul administraţiei Bush. Între timp, preşedintele Barack Obama a schimbat respectiva politică.
În Marea Britanie, proiectul a suferit întârzieri din cauza dificultăţilor întâmpinate în găsirea fondurilor necesare cercetării ”translaţionale”, care încearcă să mute studiile ştiinţifice din laborator în etapele incipiente ale dezvoltării comerciale. Până în momentul de faţă nu a fost depăşit acest impediment, informează The Independent.AGERPRES/ (Ioana Văcărescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prima autotransfuzie de globule roşii provenite din celule stem s-a realizat în Franţa Paris, 2 sep/Agerpres/- O echipă de cercetători francezi a reuşit să realizeze prima autotransfuzie umană de globule roşii - care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi - provenite din celule stem, arată un studiu apărut joi în revista americană 'Blood' şi menţionat de AFP.
Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem va începe să funcţioneze Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru modificarea HG nr. 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, informează într-un...
Centrele mobile de transfuzie Bucureşti,11 ian./Agerpres/ - Centrele mobile de transfuzie sunt necesare pentru Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională(INHT) şi reprezintă un prim pas pentru creşterea numărului donatorilor voluntari neremuneraţi de sânge susţin reprezentanţii institutului.
15 milioane de dolari pentru cercetarea terapiei cu celule stem in autism si alte afectiuni cerebrale • Anual, la nivel mondial, din ce in ce mai multe fonduri sunt alocate pentru cercetarea de noi tratamente cu celule stem recoltate la nastere, din cordonul ombilical;
Comunicat de presă - Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice Numărul potenţialilor donatori înscrişi în Registrele internaţionale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a ajuns la 25 de milioane, oferind speranţă tuturor pacienţilor bolnavi de cancer de sânge aflaţi în căutarea unui donator