Cele mai citite
 


Identificarea unor noi gene responsabile de declanşarea crizelor cardiace
luni, 30 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Oamenii de ştiinţă au descoperit zece mutaţii genetice care măresc riscul de moarte subită în urma unor crize cardiace şi care modifică subtil ritmul cardiac, conform unui studiu publicat duminică în revista Nature Genetics, informează AFP.

Aceste gene se alătură celorlalţi factori de risc cardiac cunoscuţi, precum sedentaritatea, obezitatea, diabetul, excesul de colesterol sau fumatul. În absenţa oricăror simptome, descoperirea acestor variaţii genetice care afectează contracţiile miocardului, şi care sunt vizibile prin modificările duratei intervalului QT pe electrocardiograme, îi poate identifica pe pacienţii care întâmpină un risc crescut de moarte subită.

O echipă internaţională de cercetători condusă de prof. Arne Pfeufer de la Universitatea din Munchen, a analizat genomul 16.000 de indivizi al căror interval QT a fost măsurat prin electrocardiograme şi au descoperit rolul mai multor gene, printre care şi cea denumită 'Nos1ap' în declanşarea crizelor cardiace ce pot duce la moartea subită.
Un alt studiu, realizat pe 13.000 de persoane de o echipă de cercetători coorodnată de Christopher Newton-Cheh de la Massachusetts General Hospital din Boston (SUA) a înregistrat rezultate similare.
O singură mutaţie genetică la un individ nu indică în mod necesar un risc cardiac crescut, însă luate împreună, mai multe astfel de variaţii genetice devin semnificative din punct de vedere statistic pentru cazurile de moarte subită, susţin oamenii de ştiinţă.

Peste 17 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual din cauza maladiilor cardio-vasculare, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
Predispoziţiile genetice la colesterol foarte ridicat sunt rare (studiu) Numai o mică parte din populaţia SUA, aproximativ 2 la sută, are o mutaţie genetică ce predispune la un colesterol foarte mare, conform celui mai extins studiu de secvenţiere genetică realizat vreodată, ale cărui rezultate au fost prezentate la conferinţa anuală a American College of Cardiology (ACC)...
Cercetătorii americani au descoperit o mutaţie genetică ce ar putea cauza obezitatea Cercetătorii Spitalului pentru copii din oraşul american Boston au identificat o cauză genetică a obezităţii severe care, deşi puţin frecventă, ridică noi întrebări asupra creşterii în greutate şi consumului de energie în cazul populaţiei obeze în general, scrie vineri publicaţia digitală spaniolă ABC...
O mutaţie a unei gene are legături cu alcoolismul Persoanele care au anumite mutaţii ale genei GABRA2 întâmpină un risc crescut de a suferi din cauza alcoolismului, conform unui nou studiu realizat la Universitatea din Michigan, conform HealthDay News.
Descoperirea a două mutaţii genetice care pot mări riscul de producere de atacuri cerebrale O echipă internaţională de geneticieni a anunţat descoperirea a două mutaţii genetice legate de un risc crescut de producere a unor atacuri cerebrale, deschizând calea spre noi tratamente care să vizeze mecanismele moleculare ce caracterizează această patologie, conform unui studiu publicat miercuri...