Cele mai citite
 


Un normativ nou de personal pentru unităţile sanitare cu paturi
marţi, 29 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 29 iun /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a pregătit un nou proiectul de ordin privind modificarea normativului de personal care se va afla postat de marţi pe pagina de web a sa www.ms.ro, secţiunea Dezbatere publică, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis AGERPRES.
După perioada de dezbatere publică şi publicarea în Monitorul Oficial, ordinul ministrului Sănătăţii va fi aplicat în toate unităţile sanitare cu paturi, indiferent dacă acestea se află sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autorităţilor locale.
'Noile prevederi legislative vor da posibilitatea spitalelor să angajeze un număr mai mare de medici şi personal medical cu pregătire medie deoarece am îmbunătăţit criteriul de normare în acest sens. De asemenea, am creat un normativ mai flexibil, între un minim şi un maxim, astfel încât să dăm posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal în secţia sau compartimentul cu deficit', a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Astfel, conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenţă medicală spitalicească, eliminându-se diferenţierea pentru specialităţi medicale şi chirurgicale, aşa cum este prevăzut în prezent.
Din momentul punerii în aplicare a noului normativ, criteriul de normare a asistenţei medicale în funcţie de numărul de paturi va fi de un post de medic la 5-15 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.
De exemplu, dacă în prezent pentru specialităţile medicale din spitalele mari (regionale, de urgenţă, institute, spitale clinice etc) era prevăzut un post de medic la 12 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 10 paturi pe tură, după aplicarea noilor prevederi va exista un medic la 5-15 paturi şi un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.
La fel şi la asistenţa medicală spitalicească din spitalele judeţene şi de specialitate. Dacă până acum exista impusă angajarea unui medic la 16 paturi şi a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi/tură, începând cu noile prevederi se dă posibilitatea unităţii respective să decidă dacă va avea angajat un medic la cinci paturi sau la 15 paturi.
Şi pentru asistenţa medicală acordată în unităţile, secţiile sau compartimentele de cronici se va îmbunătăţi normativul. Dacă până în prezent exista un post de medic la 20 de paturi şi un post de cadru cu studii medii la 18 paturi/tură, conform noului normativ este prevăzut un post de medic la 18-25 paturi şi un post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi/tură, în funcţie de necesităţi.
Pentru sanatorii s-a prevăzut un post de medic la 30-45 de paturi şi un post de asistent medical la 20-30 de paturi/tură. În cazul preventoriilor, vor fi un medic angajat la 70-100 de paturi şi un cadru mediu sanitar la 30-50 de paturi/tură.
În schimb, după ce va fi aplicată noua grilă există posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA şi muncitori.
Normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2.115 persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din prezentul proiect. Peste 3100 de persoane vor fi restructurate.
'Nu mai putem susţine un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie să eficientizăm activitatea unităţilor sanitare. Am făcut o analiză asupra situaţiei la zi din spitale şi am constatat, că unităţi sanitare similare ca structură şi adresabilitate funcţionează cu număr diferit de angajaţi TESA. Problema este că cei cu o structură 'bogată' în personal funcţionează la fel ca şi ceilalţi. Noul normativ va ajuta toate spitalele să se încadreze în limita bugetară de 70% cheltuieli de personal din bugetul unităţii sanitare cu paturi începând cu 1 ianuarie 2010', a declarat ministrul Sănătăţii.
De pildă, spitale cu acelaşi număr de paturi, 922, au o diferenţă de personal TESA angajat de aproape 24 de persoane. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte are angajate 61 de persoane, în timp ce Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov are 85 de persoane. Este vorba de personal administrativ.
Noul normativ în cazul acestor unităţi este de 39 de persoane angajate în categoria TESA.
Cel mai mare număr de posturi reduse pentru a se încadra în noul normativ va fi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă 'Sf. Apostol Andrei' Galaţi unde, la un număr de 1.222 de paturi, sunt în prezent angajate 154 de persoane TESA.
În acest spital lucrează la departamentul financiar-contabil nu mai puţin de 26 persoane. În departamentul financiar contabil al Ministerului Sănătăţii, care deserveşte toată ţara, lucrează 12 persoane.
La departamentul de achiziţii publice şi contractare sunt angajaţi 14 salariaţi, Ministerul Sănătăţii are angajate patru persoane pentru tot ceea ce înseamnă achiziţii de vaccin, echipamente medicale etc, la nivel naţional.
Departamentul informatic al spitalului are şapte persoane angajate, mult peste necesar.
Normativul pentru Spitalul de Urgenţă din Galaţi este de 39 de persoane, ceea ce înseamnă o reducere de 115 persoane.
În serviciul TESA din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova lucrează 139 de persoane TESA, puţin peste o jumătate din tot personalul ministerului pe toate domeniile de activitate. Aici sunt 16 angajaţi la departamentul tehnic şi şase IT-işti. Sunt 23 de contabili şi 29 de persoane la aprovizionare, transport şi administrativ. Şi de aici vor trebui să plece 100 de persoane.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara se bate recordul de personal IT. Sunt 11 informaticieni angajaţi.
Personalul de deservire, însemnând activităţi de întreţinere clădiri şi instalaţii de apă, lumină şi încălzire va fi redus de la 1,5% posturi din statul de funcţii la 1%, informează MS. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
11 spitale vor trece din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Transporturilor (proiect) Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind trecerea a 11 spitale din subordinea ministerului Sănătăţii în subordinea sa.
Braşov: Lipsă de cadre medicale, aparatură veche şi neperformantă în spitale Lipsă acută de personal medical, aparatură în mare parte veche şi neperformantă, nereguli la instalaţiile de gaz, electrice şi de stingere a incendiilor - aceasta este concluzia unui control efectuat la spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Braşov, a declarat joi, într-o conferinţă de presă,...
Proiect: Ministerul Sănătăţii ar putea avea patru secretari de stat, în loc de trei ministerul Sănătăţii (MS) ar putea avea patru secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general şi de un secretar general adjunct, prevede un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.
Ritli:Noul proiect de lege este asumat de MS în mare parte, sunt şi elemente care mai necesită discuţii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi seara că actualul proiect al legii Sănătăţii încearcă să răspundă semnelor de întrebare care au apărut în urma redactării raportului comisiei prezidenţiale în domeniu.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.