Cele mai citite
 


CE susţine elaborarea unor instrumente de aplicare a măsurilor de prevenire a infecţiilor intraspitaliceşti
joi, 1 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a anunţat că pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti (nosocomiale) susţine elaborarea 'unui set de instrumente de punere în aplicare a unor măsuri eficiente de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale', relevă un comunicat de presă.
Executivul UE a finanţat, de altfel, o reţea de supraveghere a infecţiilor nosocomiale, în prezent aflată sub coordonarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Comisia Europeană a răspuns astfel întrebării scrise adresate de eurodeputatele române Corina Creţu, Rovana Plumb şi Daciana Sârbu.

'În 2008, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranţa pacientului, inclusiv prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale. În temeiul acesteia, în 2009, Consiliul a adoptat o recomandare ce stabileşte cadrul pentru prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale. Măsurile prevăzute cuprind acţiuni de prevenire în unităţile de îngrijire medicală, promovarea formării profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activă, o mai bună informare a pacienţilor şi susţinerea cercetărilor privind prevenirea şi controlul infecţiilor. Se aşteaptă ca statele membre să transmită Comisiei un raport privind progresele făcute', se menţionează în răspunsul oferit de comisarul european pentru sănăta te şi protecţia consumatorilor John Dalli.

În plus, potrivit comisarului european Dalli, ECDC a stabilit un protocol pentru anchetarea prevalenţei tuturor tipurilor de infecţii asociate asistenţei medicale şi utilizarea antimicrobienelor în spitalele europene, în conformitate cu recomandarea Consiliului menţionată anterior. 'Protocolul este experimentat în majoritatea statelor membre în intervalul iunie-septembrie 2010 şi trebuie pus în aplicare până în perioada 2011-2012. Având în vedere îmbătrânirea populaţiei şi preocupările din ce în ce mai mari cu privire la rezistenţa antimicrobiană şi la infecţiile din centrele de îngrijire şi asistenţă, ECDC a stabilit, de asemenea, o reţea de anchetare în unităţile de îngrijire pe termen lung. Această reţea colectează în prezent date din 23 de state mem bre', mai precizează Comisia
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trei eurodeputate PSD atrag atenţia CE asupra infecţiilor dobândite în spitale Eurodeputatele PSD Corina Creţu, Daciana Sârbu şi Rovana Plumb au atras atenţia, luni, Comisiei Europene, privind situaţia infecţiilor dobândite în cursul spitalizării ('infecţii nosocomiale'), informează un comunicat de presă din partea delegaţiei social-democrate din PE.
Combaterea rezistenţei la antimicrobiene - CE prezintă 12 acţiuni concrete pentru următorii cinci ani Comisia Europeană a prezentat joi un plan de acţiune cuprinzător privind rezistenţa la antimicrobiene (AMR) care prezintă 12 acţiuni concrete care urmează să fie puse în aplicare în strânsă cooperare cu statele membre, informează un comunicat de presă.
Dr. Roxana Şerban: În România, infecţiile nosocomiale sunt subraportate În România, numărul infecţiilor nosocomiale este subraportat, în condiţiile în care rata de incidenţă semnalată la nivel naţional este de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, valorile sunt cuprinse între 5-15%, a declarat, joi, dr. Roxana Şerban, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul...
(Corespondenţă) Rovana Plumb: Avem scrisoare de informare transmisă de CE în ceea ce priveşte faimoasa taxă auto Bruxelles, 17 dec - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Ministrul român al mediului, Rovana Plumb, a declarat luni la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile române au primit o scrisoare de informare din partea CE în ceea ce priveşte 'faimoasa taxă auto'.
(Corespondenţă) Comisia Europeană alocă un sprijin suplimentar pentru a răspunde focarului de Ebola din Africa de Vest Bruxelles, 30 iul - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană a anunţat miercuri că alocă o sumă suplimentară de 2 milioane de euro pentru a răspunde celui mai grav focar de epidemie de Ebola înregistrat vreodată în Africa, a anunţat Jonathan Todd, purtător de cuvânt...
ECDC: Peste trei milioane de pacienţi contractează infecţii în spitalele din Europa în fiecare an În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informează Reuters.