Cele mai citite
 


COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii
joi, 1 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
'Deşi preşedintele CNAS ne-a dat nenumărate asigurări că pacienţii cu boli cronice nu vor fi afectaţi de noul sistem, inclusiv sâmbăta trecută, când a venit în rândul nostru la Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, realitatea arată altceva. Am fost din nou minţiţi', afirmă preşedintele COPAC, Cezar Irimia, potrivit comunicatului.
Potrivit noii modalităţii de calcul afişate pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică sistemul coplată.
Astfel, în cazul unui medicament pentru hepatită cu substanţă activă Ribavirinum cu preţul de 15,8 lei, valoarea compensată este de doar 2,98 lei, iar contribuţia pacientului de 12,82 lei. Acesta este preţul unei doze, iar un pacient cu hepatită are nevoie (în funcţie de schema terapeutică aprobată de casa de asigurări de sănătate) de 4-6 pastile pe zi, precizează comunicatul.
Un calcul simplu arată că în acest caz, pacientul trebuie să plătească pe lună (doar pentru acest medicament) minimum 1.538 lei.
Pentru un medicament cu substanţa activă Tacrolimusum necesar unui pacient transplantat, în doză de 1 mg, are un preţ de 8,68 lei, din care valoarea compensată este de 4,9 lei, iar contribuţia pacientului de 3,78 lei. Un pacient transplantat are nevoie de o doză zilnică între 4,5 g şi 8 g. Tot în cazul programului de transplant, în cazul medicamentului cu substanţa activă Posaconazolum, doza 40 mg, cu preţul maxim de 2.974 lei, valoarea compensată este de 49,89 lei, iar contribuţia pacientului de 2.924 lei.
O insulină cu substanţa activă Insulinum aspart, cu preţul de 34,24 lei, are valoarea compensată de 24,21 lei, iar contribuţia personală de 10 lei.
'Aplicarea acestui sistem de compensare va determina majoritatea pacienţilor să renunţe la tratament pentru că nu îşi vor putea permite să plătească. Solicităm public CNAS să renunţe la acest sistem criminal, care va conduce la moarte sute de mii de pacienţi!', declară Cezar Irimia, citat în comunicat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul mod de compensare a medicamentelor intră în vigoare de joi Noul mod de compensare a medicamentelor stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să intre în vigoare de joi.
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
COPAC: Bolnavii cronic, obligaţi să îşi plătească tratamentul Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a adresat marţi o adresă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în care solicită precizarea poziţiei oficiale a instituţiei în legătură cu situaţia decontării reţetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultaţii...
COPAC cere CNAS o dezbatere publică pe tema noilor reglementări Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România(COPAC) solicită public Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să publice pe site-ul său listele de medicamente care vor fi afectate de măsura schimbării metodei de calcul a preţului de referinţă pe listele C1 şi C3, se arată...
Preşedintele CNAS: COPAC nu mai apără interesele pacienţilor Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat miercuri că Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) nu mai apără interesele pacienţilor, ci sunt un fel de avocaţi ai companiilor de medicamente.
COPAC sprijină pacienţii nemulţumiţi de costurile medicamentelor Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia asupra situaţiei extrem de grave în care au ajuns pacienţii nevoiţi să plătească mult mai mult pentru tratamente după ce a fost schimbat mecanismul de compensare al medicamentelor.