Cele mai citite
 


Medicamentele generice vor fi mai ieftine
miercuri, 30 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ - Medicamentele generice vor fi mai ieftine prin noul mod de compensare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Gabriela Manoliu de la farmaciile Help Net.
'La medicamentele din import pacienţii vor plăti mai mult. De pildă, pentru Sortis de 10 mg utilizat pentru scăderea colesterolului până acum pacienţii plăteau 40 de lei prin noul sistem de compensare vor plăti 55 de lei. Pentru Monopril de 10 mg, un antihipertensiv, pentru care până acum pacienţii plăteau 9 lei de la 1 iulie vor plăti 17 lei. Sigur, cu acordul pacientului sau al medicului aceste medicamente se pot înlocui cu generice, care sunt mai ieftine', a explicat Gabriela Manoliu.
Aceasta a mai spus că şi la generice sunt excepţii în ceea ce priveşte coplata. Astfel, omeparzolul fabricat de Eurofarm este mai scump decât cel indian.
'Nu cred că se poate stabili un algoritm, fiecare medicamente are particularitatea lui. Sunt foarte multe excepţii chiar la produsele româneşti. De pildă, metropololul de 100 mg are preţul diferit în funcţie de fabricant. Are un preţ cel produs de Terapia, altul cel fabricat de Magistra şi altul la cel produs la Labormed', a subliniat farmacista.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), pentru circa doua treimi din medicamentele incluse pe lista A de compensare (compensare 90%) şi o treime din cele incluse pe lista B de compensare (compensare 50%) pacienţii vor plăti mai puţin sau deloc din buzunarul propriu, după 1 iulie.
Peste 700 de medicamente vor fi eliberate gratuit în noul sistem de compensare, care intra în vigoare de la 1 iulie, iar pentru alte 900 va scădea coplata din partea bolnavului, susţin reprezentanţii APMGR. Aceştia au precizat că TVA-ul la medicamente rămâne 9%.
Noul mod de compensare a medicamentelor stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să intre în vigoare de la 1 iulie.
Sistemul de referinţă propus de autorităţi este susţinut de APMGR. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul mod de compensare a medicamentelor intră în vigoare de joi Noul mod de compensare a medicamentelor stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să intre în vigoare de joi.
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...
ARPIM: CNAS încarcă nota de plată a pacienţilor Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încarcă nota de plată a pacienţilor români cu încă un miliard şi jumătate de lei pe an, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
CNAS a achiziţionat servicii de colectare şi prelucrare a datelor pentru decontarea serviciilor medicale spitaliceşti Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a achiziţionat de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti servicii privind colectarea, prelucrarea datelor şi elaborarea rapoartelor în vederea decontării serviciilor medicale spitaliceşti, potrivit...
CNAS a făcut demersurile necesare punerii în executare a sentinţei privind cei 7 pacienţi bolnavi de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la acordarea celor şapte pacienţi bolnavi de cancer a unor tratamente în regim de compensare 100% care nu sunt cuprinse în lista de medicamente...