Cele mai citite
 


Ceaiul băut fierbinte creşte riscul cancerului de esofag - studiu
luni, 30 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie
 

Persoanele cărora le place să-şi bea ceaiul sau cafeaua foarte fierbinte se expun unui risc crescut de cancer la esofag, conform unui nou studiu preluat de The Times.

Potrivit autorilor studiului, cercetători din cadrul Institutului de cercetare medicală din Queensland, Australia, riscul apariţiei acestei boli creşte de opt ori în cazul celor care au tendinţa de a-şi consuma băuturile favorite la temperaturi de peste 70 grade Celsius.

Esofagul este tubul care transportă mâncarea din gât spre stomac, cancerul care afectează acest organ fiind responsabil pentru moartea a peste 500.000 de oameni din întreaga lume, în fiecare an.
În Europa şi SUA, cancerul de esofag este în mod normal cauzat de fumat sau alcool, însă studiul publicat în British Medical Journal relevă că boala este foarte comună în nordul Iranului, unde consumul de băuturi alcoolice sau ţigări este foarte redus. Locuitorii provinciei Golestan beau însă cantităţi mari de ceai fierbinte, la temperaturi de cel puţin 70 grade Celsius.
Cercetătorii au examinat tabieturile unor locuitori ai zonei (300 bolnavi de cancer şi 571 sănătoşi) şi au constatat următoarele: ceaiul cu o temperatură de 65-69C dublează riscul cancerului de esofag, în timp ce temperaturile de la 70 de grade în sus măresc de opt ori acest risc.
Consumarea ceaiului la un interval de două minute de la stingerea focului creşte riscul de cinci ori, autorii studiului recomandând ca timpul de aşteptare să fie de cel puţin cinci minute.AGERPRES/(Daniel Duncă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pachetele de ţigări neutre oferă mai puţină plăcere fumătorilor (studiu) Pachetele de ţigări neutre, introduse la sfârşitul lui 2012 în Australia, le oferă mai puţină plăcere fumătorilor şi i-ar determina să renunţe la fumat, relevă o analiză a acestei măsuri luate de autorităţile australiene şi care este urmărită îndeaproape în Europa, transmite AFP.
Carnea roşie trebuie consumată cu cartofi reci pentru reducerea riscului de cancer la colon (studiu) Consumul excesiv de carne roşie duce la un risc crescut de cancer la colon, dar o serie de alimente pot scădea acest efect, arată o echipă de cercetători de la Universitatea Flinders (Australia).
Persoanele cu rude bolnave de cancer au riscuri mai mari să dezvolte aceeaşi afecţiune (studiu) Persoanele care au în familie cazuri de cancer se confruntă cu riscuri mai mari să dezvolte nu doar acelaşi tip de cancer, dar şi alte forme, relevă o cercetare citată joi de BBC News.
Cafeaua este inofensivă pentru sănătate (cercetători) Cafeaua, ale cărei efecte au fost mult timp subiectul unor controverse, este, în general, inofensivă pentru sănătate şi poate chiar proteja împotriva unor boli cardiovasculare, dar şi împotriva unor maladii precum Alzheimer, Parkinson sau a diabetului zaharat - chiar dacă este decofeinizată, relatează...
Mulţi bolnavi de cancer nu renunţă la fumat, deşi pot suferi complicaţii (studiu) Fumatul poate produce noi mutaţii şi chiar forme secundare de cancer în cazul persoanelor care au supravieţuit după ce au fost diagnosticate cu cancer şi, cu toate acestea, 9,3 % dintre acestea nu renunţă la ţigări, arată un studiu realizat pe 2.938 de pacienţi din SUA cărora le-a fost depistată boala...
Britanicii, printre occidentalii cei mai puţin sănătoşi (studiu) Britanicii se numără printre occidentalii cei mai puţin sănătoşi, în pofida a şase decenii de asistenţă medicală gratuită şi a amplelor campanii de sănătate publică, potrivit unui nou studiu, comandat de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi apărut marţi online în publicaţia Lancet, preluată de AP.