Cele mai citite
 


Dr. Ruxandra Jurcuţ - câştigătoarea bursei 'Pentru femeile din ştiinţă'
miercuri, 30 iunie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ - Dr. Ruxandra Jurcuţ, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Capitală, este primul bursier naţional al programului 'UNESCO L'Oreal - Pentru femeile din ştiinţă'.
Programul, lansat oficial în România la sfârşitul anului trecut, recunoaşte şi încurajează activitatea tinerelor cercetătoare din ţara noastră.
Dr. Ruxandra Jurcuţ va primi o bursă în valoare de 42.000 de lei, care o va ajuta să deruleze activităţi de cercetare în cadrul unei instituţii din România.
Proiectul câştigător, propus de dr. Ruxandra Jurcuţ, vizează realizarea primului studiu populaţional din România de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienţii tineri, care suferă un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice. Rezultatele studiului vor permite un management coerent al acestei populaţii speciale prin vârsta şi nevoia de reinserţie socială.
Activitatea de cercetare va fi desfăşurată la Catedra de Cardiologie a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'prof. dr. C. C. Iliescu' din Bucureşti.
'Câştigarea primei burse naţionale a programului este pentru mine o mare bucurie şi onoare. Fiind prima reprezentantă a României în acest program, consider premiul şi o răspundere pentru viitor. Proiectul câştigător - screeningul populaţional al stărilor procoagulante la tinerii cu infarcte miocardice şi boala tromboembolică venoasă - este unul foarte aproape sufletului meu, miza fiind înţelegerea modului de apariţie a unor boli severe la pacienţi tineri, fără alţi factori de risc cardiovasculari, pentru a le asigura un tratament optimal şi un viitor normal. Finanţarea venită din bursă este o încununare a acestui proiect şi va oferi o şansă în plus acestei populaţii speciale', a declarat, pentru AGERPRES, dr. Ruxandra Jurcuţ.
La 35 de ani, dr. Ruxandra Jurcuţ este asistent universitar la Catedra de Cardiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti, doctor în medicină şi medic specialist cardiolog.
Medicul are o experienţă ştiinţifică bogată, numeroase articole publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale de prestigiu, o pregătire ştiinţifică desfăşurată în mai multe centre de cardiologie europene, iar în ultimii 7 ani a fost recompensată, pentru activitatea sa, cu diverse premii şi distincţii de către asociaţiile şi organizaţiile de specialitate.
Juriul primei ediţii a programului a fost format din reprezentanţi L'Oreal România şi ai instituţiilor partenere ale programului: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
Ediţia a doua a programului de burse naţionale va fi lansată în toamna acestui an.
Lansat în 1998 de L'Oreal şi UNESCO, programul 'For Women in Science' a fost primul proiect prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoscută la nivel internaţional, prin acordarea unor premii dedicate. Astăzi, premiile acordate la nivel internaţional sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care încurajează urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume.
Din 1998, 57 de premii pentru excelenţă în domeniul cercetării au fost acordate la nivel internaţional pentru femeile cercetător care au avut o contribuţie excepţională la domeniul ştiinţei, devenind modele pentru tânăra generaţie. De asemenea, 135 de cercetătoare au primit burse la nivel internaţional (două dintre acestea fiind cercetătoare din România - Adriana Jalbă în 2003 şi Elena Luminiţa Brădăţan în 2004). AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect de cercetare: O bio-bancă de probe de la pacienţi cu cancer din România pentru analizarea factorilor de risc Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a lansat vineri un proiect de înfiinţare a unei bio-bănci care să conţină probe biologice de la 4.300 de pacienţi români cu diferite tipuri de cancer, precum şi date demografice, clinice şi despre stilul de viaţă al acestora.
160 de studenţi de la UMF au urmat stagii de pregătire în opt specialităţi medicale Un număr de 160 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti au finalizat stagii de pregătire practică, cursuri de malpraxis şi comunicare şi au fost consiliaţi în cadrul proiectului "10 paşi spre o carieră medicală de succes".
Proiect european pentru pregătirea studenţilor la medicină Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti şi Departementul de Anestezie-Reanimare al Spitalului Bichat-Claude Bernard din Paris, lansează joi 'Programul de practică în terapie intensivă pentru studenţi la medicină'.
Program de consiliere pentru elevi şi studenţi la medicină şi practică în chirurgie Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti au lansat marţi 'Programul de consiliere pentru elevi şi studenţi la medicină şi practică în chirurgie', care se va desfăşura până pe 31 octombrie 2015 şi care are ca obiectiv principal creşterea...
Universitatea "Carol Davila" va sprijini un proiect de formare şi dezvoltare a unei şcoli de excelenţă în chirurgie pediatrică Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti va sprijini iniţiativa Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova de formare şi dezvoltare a unei şcoli de excelenţă în domeniul chirurgiei pediatrice, domeniu medical care nu este încă suficient dezvoltat în România, informează...