Cele mai citite
 


Noul mod de compensare a medicamentelor intră în vigoare de joi
vineri, 2 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noul mod de compensare a medicamentelor stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să intre în vigoare de joi.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), pentru circa două treimi din medicamentele incluse pe lista A (compensare 90%) şi o treime din cele incluse pe lista B (compensare 50%) pacienţii vor plăti mai puţin sau deloc din buzunarul propriu, de la 1 iulie.
Peste 700 de medicamente vor fi eliberate gratuit în noul sistem de compensare, care intră în vigoare joi, iar pentru alte 900 va scădea coplata din partea bolnavului, susţin reprezentanţii APMGR. Aceştia au precizat că TVA-ul la medicamente rămâne 9%.
Sistemul de referinţă propus de autorităţi este susţinut de APMGR.
Potrivit Gabrielei Manoliu, de la lanţul farmaceutic Help Net, medicamentele generice vor fi mai ieftine prin noul mod de compensare.
'La medicamentele din import pacienţii vor plăti mai mult. De pildă, pentru Sortis de 10 mg utilizat pentru scăderea colesterolului, până acum pacienţii plăteau 40 de lei, iar prin noul sistem de compensare vor plăti 55 de lei. Pentru Monopril de 10 mg, un antihipertensiv, pentru care până acum pacienţii plăteau 9 lei, de la 1 iulie vor plăti 17 lei. Sigur, cu acordul pacientului sau al medicului, aceste medicamente se pot înlocui cu generice, care sunt mai ieftine', a explicat pentru AGERPRES Gabriela Manoliu.
Aceasta a mai spus că şi la generice sunt excepţii în ceea ce priveşte coplata. Astfel, Omeparzolul fabricat de Eurofarm este mai scump decât cel indian.
'Nu cred că se poate stabili un algoritm, fiecare medicament are particularitatea lui. Sunt foarte multe excepţii, chiar la produsele româneşti. De pildă, Metropololul de 100 mg are preţ diferit în funcţie de fabricant. Are un preţ cel produs de Terapia, altul cel fabricat de Magistra şi altul la cel produs la Labormed', a subliniat farmacista.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a atras atenţia că intenţia manifestată de CNAS privind modificarea sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii.
Potrivit noii modalităţii de calcul afişate pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică sistemul coplată.
Astfel, în cazul unui medicament pentru hepatită cu substanţă activă Ribavirinum cu preţul de 15,8 lei, valoarea compensată este de doar 2,98 lei, iar contribuţia pacientului de 12,82 lei. Acesta este preţul unei doze, iar un pacient cu hepatită are nevoie (în funcţie de schema terapeutică aprobată de casa de asigurări de sănătate) de 4-6 pastile pe zi, precizează un comunicat al COPAC.
Un calcul simplu arată că în acest caz, pacientul trebuie să plătească pe lună (doar pentru acest medicament) minimum 1.538 lei.
Pentru un medicament cu substanţa activă Tacrolimusum necesar unui pacient transplantat, în doză de 1 mg, are un preţ de 8,68 lei, din care valoarea compensată este de 4,9 lei, iar contribuţia pacientului de 3,78 lei. Un pacient transplantat are nevoie de o doză zilnică între 4,5 g şi 8 g. Tot în cazul programului de transplant, în cazul medicamentului cu substanţa activă Posaconazolum, doza 40 mg, cu preţul maxim de 2.974 lei, valoarea compensată este de 49,89 lei, iar contribuţia pacientului de 2.924 lei.
O insulină cu substanţa activă Insulinum aspart, cu preţul de 34,24 lei, are valoarea compensată de 24,21 lei, iar contribuţia personală de 10 lei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
Medicamentele generice vor fi mai ieftine Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ - Medicamentele generice vor fi mai ieftine prin noul mod de compensare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Gabriela Manoliu de la farmaciile Help Net.
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
APAH-RO: Primul pacient cu hepatită C care şi-a câştigat în instanţă dreptul la tratamentul fără interferon Un pacient cu hepatită C, care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fără interferon conform protocolului în vigoare, va primi acest tratament rambursat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...
Braşov: Tratamente gratuite de radioterapie pentru bolnavii de cancer la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov, 19 iun /Agerpres/- Tratamentele de radioterapie pentru pacienţii oncologici sunt gratuite au declarat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, precizând că, de la 1 iunie, Casa de Asigurări de Sănătate a alocat fondurile necesare...