Cele mai citite
 


Coplata nu se va aplica medicamentelor din programele naţionale
vineri, 2 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a precizat, joi, în conferinţă de presă, că pentru medicamentele din programele naţionale, cuprinse în lista C, nu se va aplica coplata.
Preşedintele CNAS a spus că noul mod de compensare se va aplica numai listelor A şi B, adică cele care au compensare 90% şi, respectiv, 50%.
Vor exista creşteri în medie a ratei de contribuţie între 15 şi 17% pentru unele medicamente, iar pentru 25% din totalul medicamentelor pacientul va trebui să scoată bani din buzunar.
Preşedintele CNAS a subliniat că nu există medicamente proaste şi nu există medicamente vechi, pentru că ştiinţa şi practica medicală le exclud pe cele care sunt dăunătoare sau nu au efect.
Dr. Lucian Duţă a reliefat că în acest moment România foloseşte cele mai scumpe medicamente, ponderea de medicamente aflate sub patent şi, respectiv, medicamentele generice fiind de 60-40%.
'În condiţiile în care piaţa de medicamente creşte în România, paradoxal ponderea medicamentelor generice scade, deşi doar 4 milioane de contribuabili acoperă costurile a 20 de milioane de beneficiari', a explicat dr. Lucian Duţă.
Dr. Adina Geană, director general al CNAS, a spus la rândul său că un pacient când merge la medic, acesta trebuie să aibă în vedere în primul rând bolnavul şi apoi partea financiară.
Prin acest sistem se doreşte ca mai mulţi pacienţi să aibă acces la medicamente. Dacă un pacient optează să rămână pe reţeta pe care a avut-o sau pentru un medicament mai scump, va trebui să plătească din buzunar, a explicat dr. Adina Geană.
În legătură cu introducerea clowback-ului, preşedintele CNAS a spus că Ministerul Sănătăţii este cel care l-a adoptat.
Lucian Duţă a mai făcut referire şi la faptul că a discutat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) posibilitatea de a lua în considerare o modalitate de cost-volum, adică pentru un volum mai mare de medicamente dintre cele mai scumpe să se plătească aceiaşi bani, astfel încât numărul de pacienţi care să aibă acces la aceste medicamente să crească.
De la 1 iulie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a introdus un nou sistem de compensare a medicamentelor pe grupe de boli. Preşedintele CNAS a spus că are întâlniri cu medicii de familie pentru introducerea eventual a unui buget de practică medicală.
El a motivat acest lucru spunând că s-au prescris până acum multe medicamente scumpe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
ARPIM: CNAS încarcă nota de plată a pacienţilor Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încarcă nota de plată a pacienţilor români cu încă un miliard şi jumătate de lei pe an, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Pacienţi vor scoate bani din buzunari pentaru medicamente Pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru plata medicamentelor, începând cu data de 1 iulie, dacă se păstrează actualul sistem de compensare.
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârşitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marţi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.
Buşoi: Bugetul CNAS pentru plata medicamentelor în 2014, creştere consistentă faţă de 2012 şi 2013 Preşedintele CNAS Cristian Buşoi a declarat luni într-o conferinţă de presă că bugetul alocat Casei pentru plata medicamentelor şi materialelor sanitare în 2014 este mai consistent faţă de 2012 şi 2013.