Cele mai citite
 


ARPIM consideră că noua metodă de compensare afectează pacienţii
joi, 1 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) consideră că noua metodologie de compensare a medicamentelor afectează accesul pacienţilor la tratamente, cu consecinţe posibil dezastruoase pentru starea lor de sănătate, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.
ARPIM reiterează suportul acordat autorităţilor pentru menţinerea accesului pacienţilor la tratamente sigure şi eficiente. În acest sens, ARPIM a avut întâlniri în mai multe rânduri cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Administraţiei Prezidenţiale, pentru a găsi soluţii la actuala situaţie dificilă generată de subfinanţarea sistemului sanitar, arată sursa citată.
Potrivit reprezentanţilor ARPIM, noile norme metodologice publicate pe pagina de web a Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) limitează sever accesul pacienţilor la tratamente şi la medicamente şi are un impact negativ asupra sănătăţii publice.
Propunerile asociaţiei care au fost comunicate în scris tuturor partenerilor, incluzând CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Preşedinţia României, vor genera, dacă vor fi implementate corect, economii pentru sistemul sanitar de peste 1 miliard de lei pe an. În acelaşi timp, măsurile propuse vor menţine sau chiar îmbunătăţi accesul pacienţilor la medicamente şi tratamente, reliefează comunicatul.
'Am solicitat preţuri de referinţă la nivel de denumire comuna internaţională pentru toate listele de rambursare. În termeni pe înţelesul tuturor, aceasta înseamnă că va exista un singur preţ de referinţă pentru aceeaşi moleculă, indiferent de lista de rambursare (A, B sau C). O asemenea măsură ar putea aduce economii semnificative bugetului şi ar putea oferi o metodă transparentă şi predictibilă de setare a preţului de referinţă, iar, în acest caz, cei care vor câştiga cel mai mult vor fi pacienţii', a declarat Regis Lhomme, preşedintele ARPIM.
ARPIM este preocupat de lipsa de transparenţă generată de criteriile discriminatorii care au fost utilizate de CNAS în calcularea preţurilor de referinţă şi în gruparea medicamentelor în diferite clase terapeutice cărora li se aplică coeficienţi de corecţie stabiliţi arbitrar. Noua metodologie, care nu este nici transparentă, nici predictibilă, limitează accesul pacienţilor la tratamente, îi obligă să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente, cu consecinţe dramatice pentru sănătatea lor, într-o perioadă când dificultăţile economice fac încă şi mai dură viaţa de zi cu zi pentru populaţia României.
'Ca asociaţie profesională reprezentativă a industriei farmaceutice, suntem dezamăgiţi să observăm că CNAS nu a ţinut cont de niciuna din propunerile făcute de ARPIM pentru limitarea cheltuielilor provocate de potenţiale abuzuri şi fraude generate de noul mecanism de rambursare, şi că s-a preferat să se adopte un mecanism economic care îi forţează pe pacienţi să le acopere din buzunarul lor', se arată în comunicatul de presă.
ARPIM cere autorităţilor române să utilizeze criterii transparente şi predictibile pentru stabilirea preţului de referinţă şi a nivelului de coplată pentru medicamente şi îşi exprimă deschiderea totală pentru continuarea dialogului cu toţi factorii de răspundere menţionaţi mai sus, în vederea găsirii unor soluţii constructive pentru rezolvarea problemelor financiare existente în sistem. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM: CNAS încarcă nota de plată a pacienţilor Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încarcă nota de plată a pacienţilor români cu încă un miliard şi jumătate de lei pe an, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
ARPIM şi APMGR solicită audit pe datele CNAS pentru calculul taxei clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru calculul cuantumului taxei clawback, cele...
Coplata nu se va aplica medicamentelor din programele naţionale Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a precizat, joi, în conferinţă de presă, că pentru medicamentele din programele naţionale, cuprinse în lista C, nu se va aplica coplata.
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...
Ministerul Sănătăţii a semnat un protocol cu ARPIM pentru plata datoriilor Ministerul Sănătăţii a semnat un protocol cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) prin care s-a convenit ca în acest an să se plătească 2/3 din datoriile restante şi o treime în 2014, a anunţat joi ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...