Cele mai citite
 


Studiu privind utilizarea pilulei contraceptive în ţările europene
joi, 1 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Un studiu pan-european iniţiat de Bayer Schering Pharma a indicat faptul că majoritatea femeilor din Europa cu vârsta cuprinsă între 15 sau 18 ani şi 49 de ani utilizează sau au utilizat pilula contraceptivă.
Rezultatele studiului au fost prezentate în conferinţa de presă de joi prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la utilizarea pilulei contraceptive.
Cercetarea a evidenţiat că utilizatorii curenţi de metode contraceptive folosesc fie pilula, fie prezervativul masculin, un număr egal de femei nu utilizează nicio metodă de contracepţie şi vârsta medie a primului contact sexual al femeilor din Europa este de 18 ani.
Peste 65% dintre femeile intervievate au experienţă cu pilula contraceptivă (OC) sau cu prezervativul masculin ori cu ambele metode.
Un procent de 71% dintre femei au utilizat una sau mai multe dintre metodele contraceptive hormonale, iar 93% dintre acestea indică utilizarea pilulei contraceptive la un moment dat - ceea ce înseamnă că 66% dintre ele au utilizat pilula. Acelaşi procent (71% dintre femei) a utilizat la un moment dat un prezervativ masculin pentru contracepţie. Trebuie remarcat faptul că acest lucru nu înseamnă, în mod obligatoriu, că toate aceste femei au utilizat metoda 'dublă' super-sigură de combinare a pilulei cu prezervativul. Întrebarea pertinentă din studiu se referea la utilizarea unei anumite metode într-un anumit moment din viaţa acestora.
Două treimi dintre femeile din Europa au utilizat pilula la un moment dat. Procentul este semnificativ mai scăzut în Grecia (24%), Ucraina (27%) şi Turcia (26%). Pe de altă parte, aproximativ 90% din toate femeile din Germania, Franţa şi Suedia au încercat o pilulă contraceptivă în trecut.
Metoda contraceptivă principală, cel mai des utilizată în mod curent, în cele 18 ţări europene care au luat parte la studiu este pilula cu un procent de 24%, urmată de prezervativul masculin cu 23%. Un alt procent de 23% din toate femeile din Europa din grupul de vârstă fertilă nu utilizează în prezent nicio metodă contraceptivă.
Neutilizarea unei metode contraceptive nu implică automat o conduită riscantă: numeroase femei din acest grup sunt însărcinate sau încearcă să rămână însărcinate (aproximativ 30%), pot să nu se afle într-o relaţie intimă (aproximativ 15%) sau pot crede că nu pot rămâne însărcinate (aproximativ 10%). Un alt procent de 6% declară că acestea sau partenerul lor sunt infertili cu siguranţă, în timp ce 8% se tem de posibilele efecte secundare ale contraceptivelor (nu neapărat contraceptive hormonale).
La nivelul fiecărei ţări, aproximativ 50% din toate femeile din Franţa folosesc în prezent pilula, urmate de Republica Cehă (43%), Olanda (41%) şi Germania (38%). Cel mai scăzut număr de utilizatoare de contracepţie orală curente a fost raportat în Grecia (4%), Ucraina (8%) şi Turcia (7%). La polul opus, prezervativul masculin este metoda cea mai des folosită în mod curent în Grecia (53%), Rusia (34%), Spania (34%) şi Ucraina (33%).
Vârsta medie a primului contact sexual este de 18 ani - prezervativele sunt populare 'prima oară'.
În Romania, conform unui alt studiu realizat pe un eşantion de 1.500 de respondenţi, pilula este utilizată de 14% dintre femeile active sexual. 73% dintre cele care au folosit pilula contraceptivă s-au declarat foarte mulţumite de aceasta. Nu a fost remarcată nicio schimbare în ceea ce priveşte utilizarea pilulei contraceptive în rândul celor care folosesc metodele de contracepţie: 19% dintre respondente au indicat pilula contraceptivă ca fiind metoda de contracepţie pe care o folosesc cel mai des.
Cu toate acestea, procentul femeilor cu vârstele cuprinse între 20 si 24 de ani care au indicat pilula contraceptivă ca fiind cea mai folosită metodă de contracepţie este de 37%. De asemenea, procentul femeilor care au început să folosească pilula contraceptivă între 15 şi 19 ani a ajuns la 32%.
Studiul pan-european iniţiat de Bayer Schering Pharma a evaluat conduita contraceptivă curentă şi anterioară a femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 (sau 18, în funcţie de reglementările legale ale fiecărei ţări) şi 49 de ani. Studiul s-a desfăşurat în principal online, însă şi prin discuţii faţă în faţă în anumite ţări, în lunile noiembrie şi decembrie 2009. A fost al treilea studiu de acest gen, studiile anterioare fiind realizate în anii 2003 şi 2006.
În total, au fost intervievate 24.320 de femei din 18 ţări. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pilula, încă cea mai populară formă de contracepţie Apariţia pilulei contraceptive în viaţa femeilor din întreaga lume le-a oferit acestora libertatea de a face propriile alegeri şi de a avea o viaţă independentă. Spre deosebire de alte ţări, România are o istorie recentă - 20 de ani de când contracepţia a devenit legală, iar femeile pot utiliza anti...
Sondaj SECS: Rata raporturilor sexuale neprotejate este în creştere printre tinerii de pe întreg globul Bucureşti, 23 sep /Agerpres/ - Conferinţa Mondială de Contracepţie din acest an care se va încheia la 26 septembrie îşi propune să promoveze în lume ca fiecare sarcină să fie o sarcină dorită, a declarat joi, în conferinţă de presă, dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă...
Pilula contraceptivă devine mai accesibilă femeilor americane Femeile americane vor avea mai uşor acces, de anul viitor, la pilulele contraceptive, la controale medicale, mai ales dacă sunt însărcinate, datorită unui mai bun sistem de rambursare adoptat de Ministerul Sănătăţii, informează AFP.
Pilula contraceptivă ''împlineşte'' 50 de ani Împlinirea a 50 de ani de la apariţia pilulei contraceptive înseamnă maturitate, o confirmare a faptului că această pilulă a reprezentat o revoluţie în viaţa şi sănătatea femeii, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Departamentului de Ginecologie Obstetrică a Spitalului...
Pilula contraceptivă a fost absolvită de bănuiala că ar putea produce malformaţii congentitale (studiu) Luarea unei pastile contraceptive înainte sau la începutul sarcinii nu creşte riscul de malformaţii congenitale majore la nou-născuţi, potrivit unui studiu publicat joi în revista medicală britanică 'British Medical Journal' (BMJ), citată de agenţia France Presse.
Un studiu realizat de MSD la nivel internațional a descoperit lacune în cunoștințele femeilor cu privire la metodele contraceptive existente Rezultatele studiului, prezentate în cadrul Congresului European al Societății Contracepției și al Sănătății Reproducerii, au arătat, de asemenea, că un număr foarte mare de femei care folosesc metode contraceptive și-ar dori să le schimbe.