Cele mai citite
 


Medicii de familie vor continua, marţi, discuţiile cu MS
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Medicii de familie s-au întâlnit, luni, cu ministrul Sănătăţii, fiind nemulţumiţi de contractul-cadru, actul normativ care reglementează acordarea serviciilor medicale pacienţilor. Ei au anunţat, sâmbăta trecută, că nu vor semna contractul-cadru.

După întâlnirea din cursul zilei de luni nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmând ca negocierile să fie reluate marţi dimineaţă.
Preşedintelel Patronatului Naţional al Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat, la finalul întâlnirii, că sunt încă multe puncte de discutat, între ele aflându-se şi centrele de permamenţă, respectiv asigurarea asistenţei medicale la sfârşitul săptămânii.

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie a declarat, la rândul ei : "Noi dorim un contract negociat, nu un contract care ni se pune în faţă cu trei zile înainte de intrarea în vigoare. Marţi vom discuta punct cu punct".
Referindu-se la asigurarea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, Rodica Tănăsescu a spus că ministrul Sănătăţii i-a comunciat că a avut în vedere asistenţa în mod deosebit în rural, unde urmează să fie găsite posibilităţile pentru acordarea acesteia împreună cu autorităţile locale. Ea s-a mai referit şi la faptul că medicii ar trebui să asigure asistenţă medicală obişnuită, şi nu de urgenţă, întrucât nu sunt pregătiţi pentru acest fel de asistenţă, precum şi la faptul că majoritatea medicilor fiind femei nu pot să meargă cu ambulanţele în zone unde nu sunt în siguranţă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Aurel Nechita, a menţionat că în cursul zilei de marţi vor fi discutate toate punctele aflate în divergenţă. Acesta a precizat că prescierea reţetelor de denumiri comune internaţionale nu va intra în discuţie, acest punct fiind negociat cu Fondul Monetar Internaţional.

Medicii de familie au decis, sâmbăta trecută, după Conferinţa Naţională, că nu vor semna contractul-cadru, actul care reglementează acordarea asistenţei medicale de către aceştia, a declarat pentru AGERPRES dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.
Ea a argumentat această atitudine prin aceea că suma alocată este mică pentru medicii de familie. "Procentul este scăzut nu numai la ambulatoriu, ci şi la spitale", a precizat dr. Tănăsescu. Reducerea drastică a procentului alocat medicinei de familie din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate aprobat va duce la deficienţe grave de acordare a asistenţei medicale primare, care vor culmina cu falimentarea unui mare număr de cabinete.

Dr. Rodica Tănăsescu a spus că pe medicii de familie îi îngrijorează cel mai mult valoarea punctului care în trimestrele al doilea şi al treilea va fi în funcţie de bugetul regularizat, ori până acum s-a dovedit că nu sunt bani. Pe medicii de familie îi nemulţumeşte şi prescrierea de denumiri comune internaţionale ale medicamentelor. Ei spun că aceasta le îngrădeşte dreptul de liberă practică, întrucât medicul este cel ce decide tratamentul pe care îl recomandă unui pacient.

Dr. Tănăsescu a mai spus că în cei doi ani în care s-a folosit prescrierea pe denumire comercială nu a scăzut eliberarea medicamentelor foarte scumpe.

"Alte nemulţumiri sunt legate de centrele de permanenţă, întrucât aici trebuie acordată asistenţă de urgenţă, iar medicii de familie nu sunt specializaţi în medicina de urgenţă, a spus Rodica Tănăsescu. În plus nu se spune cine plăteşte personalul care lucrează în acest serviciu. Astfel de activităţi se găsesc în afara curriculei medicului de familie şi depăşesc timpul european de muncă", a precizat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, adăugând că au crescut şi sancţiunile, într-un procent destul de mare, pentru nerespectarea clauzelor contractuale.

În perioada 26 - 29 martie, Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie au organizat, la Palatul Copiilor din Bucureşti, Conferinţa Naţională de Medicina Familiei cu tema generală "Medicul de familie-consilier pentru sănătate". AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
MS: Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru 2014 - 2015, aprobate de Guvern Executivul a aprobat marţi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a anunţat ministerul...
Medicii de familie vor acorda consultaţii şi vor elibera reţete Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, marţi, la încheierea negocierilor cu reprezentanţii medicilor de familie, că aceştia vor acorda asistenţă medicală şi vor elibera reţete compensate şi gratuite începând cu 1 aprilie, iar data nu este o păcăleală.