Cele mai citite
 


Numărul copiilor care suferă de obezitate este în creştere
sâmbătă, 3 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale Române, a declarat pentru AGERPRES că asistăm la o creştere a obezităţii în rândul copiilor, situaţie care este îngrijorătoare.
'Prevenţia obezităţii la copil vizează modificarea stilului de viaţă şi creşterea activităţii fizice. Dorim să atragem atenţia asupra informării şi educării societăţii şi factorilor de decizie din sănătate cu privire la riscurile obezităţii asupra sănătăţii populaţiei. De aceea avem în vedere un program naţional de prevenţie a patologiei metabolice şi cardiovasculare şi lansarea unei campanii naţionale de prevenţie a obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor începând din septembrie anul acesta. Pentru aceasta avem însă nevoie şi de sprijinul Ministerului Educaţiei, pe care sperăm să-l obţinem', a spus prof. Ionescu-Târgovişte.
Referindu-se la program, specialistul a subliniat că se are în vedere lansarea unui mesaj săptămânal de sănătate bazat pe aforisme celebre care să fie trimise prin e-mail şcolilor iar acestea să le afişeze şi să le discute cu copiii în cursul săptămânii, a explicat prof. dr. Târgovişte.
Potrivit acestuia, cadrele didactice trebuie să monitorizeze greutatea şi circumferinţa abdominală la preşcolari, elevi şi studenţi, pentru că, în acest moment, se constată o creştere a greutăţii la 15 ani cu trei kilograme în plus faţă de cât este normal, greutate care la 40 de ani va însemna 30 kilograme în plus.
Studiile au demonstrat că persoanele care au diabet zaharat sunt predispuse la obezitate, trebuie avut în vedere faptul că se impune o educaţie în cea ce priveşte riscurile obezităţii pentru sănătate.
Aceasta ducând şi la afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, probleme de circulaţie la picioare sau risc crescut de infarct miocardic ori accident vascular cerebral.
Prof. dr. Ionescu-Târgovişte a făcut referire şi la conferinţa privind obezitatea care s-a desfăşurat joi, menţionând că în timpul discuţiilor s-a evidenţiat faptul că vârsta cea mai propice pentru educaţie în ceea ce priveşte stilul de viaţă este cea de grădiniţă şi primii ani de şcoală, până în clasa a IV-a.
El a adăugat că din acest motiv vor fi angrenaţi educatorii şi profesorii, în vederea promovării unui stil de viaţă sănătos şi a unei alimentaţii echilibrate.
'Unii participanţi la conferinţă mi-au spus că mă lupt cu morile de vânt şi că acestea sunt multe în România, dar nu vreau să mă demobilizez, aş vrea să încerc să punem în aplicare această campanie importantă pentru sănătatea oamenilor. Programul de prevenţie a obezităţii la vârste tinere va consta în monitorizarea de către cadrele didactice a greutăţii, înălţimii şi a circumferinţei abdominale la preşcolari, elevi şi studenţi. Astfel, în timp, se va observa dacă aceştia vor lua în greutate iar posibilele cazuri de obezitate vor fi trimise către centrele de diabet', a mai spus prof. dr. Ionescu-Târgovişte.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Obezitatea, un pericol Bucureşti, Agerpres/ - În România, una din două persoane are probleme cu greutatea (conştientizate sau nu) şi una din patru este obeză.
Aproximativ 150.000 români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular - hipertensiune arterială, displipidemie, obezitatea...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...