Cele mai citite
 


Cluj: Intervenţie chirurgicală transmisă în premieră mondială, în direct, în sistem 3D
sâmbătă, 3 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de medici români şi italieni a realizat, vineri, în premieră mondială, la Spitalul Municipal Clujana, o operaţie care a fost transmisă în direct, în sistem 3D. Astfel, o grupă de 30 de medici rezidenţi şi de studenţi au putut viziona, în timp real, ceea ce în mod normal nu vede decât chirurgul care operează. Intervenţia a fost realizată cu un robot chirurgical Da Vinci cu patru braţe.
'Pentru prima dată în lume se face transmisia în direct, tridimensional. Deci cum vedem noi în robot, în trei dimensiuni, aşa văd şi cursanţii, purtând ochelari polarizanţi. Este o tehnologie de ultimă oră. Aceasta este prima dată când se face o transmisie în 3D direct', a declarat medical Deli Victor Matei, de la Institutul Oncologic din Milano.
Pacientul este un bărbat de 55 de ani care are cancer de prostată. Medicul italian a mai explicat că robotul a fost conceput pentru operaţii la mare distanţă şi pentru situaţii extrem de speciale, cum ar fi războiul sau intervenţiile făcute pe nave spaţiale. Aparatul are capacitatea de a prelua imaginea cu două camere de luat vederi, care creează efectul stereoscopic, de profunzime.
'Este o mare diferenţă faţă de transmisia laparoscopică, care se desfăşoară pe un ecran cu două dimensiuni, unde nu există profunzime, a treia dimensiune', a mai spus medicul.
Operaţiile de cancer de prostată, au explicat şi specialiştii români, sunt unele dintre cele mai hemoragice intervenţii, iar robotul permite o operaţie aproape curată în sensul că, la final, în aspirator, aproape că nu se găseşte sânge.
'Vederea tridimensională îţi permite să faci o disecţie în planuri avasculare, adică acolo unde nu întâlneşti vase de sânge care să dea hemoragie în timpul operaţiei. Sau dacă le întâlneşti poţi să le izolezi perfect, să le coagulezi, de aşa manieră că la finele operaţiei aproape că în aspirator nu se găseşte sânge, ceea ce nu se întâmplă într-o intervenţie clasică', a spus dr.Coman, şeful Secţiei de Urologie a spitalului.
Acesta a explicat că există şi multe alte avantaje extrem de importante cum ar fi acelea că pacientul îşi recapătă mult mai repede funcţiile, el putând chiar să fie externat în două-trei zile.
În mod normal, singurul care vede în 3D în timpul unei operaţii cu un robot Da Vinci este chirurgul, dar medicii italieni au implementat la Spitalul Clujana un sistem de transmitere a imaginilor, astfel încât intervenţia a putut fi urmărită de peste 30 de studenţi şi medici.
'Sunt cursanţi din Serbia, Bulgaria, Italia, Moldova, care au cât de cât un antrenament în chirurgia robotică şi au venit pentru o specializare. Numai chirurgul care este la consolă vede în 3D, restul echipei vede în 2D. Prin această transmisiune pot să vadă în 3D mult mai mulţi medici', a declarat şi directorul spitalului, Nicolae Constantea.
Întrebat fiind de ce s-a realizat această transmisie deosebită chiar la Cluj, Deli Victor Matei a explicat că în Italia este foarte uşor să mergi să vezi operaţia, ca specialist.
'Colaborarea între noi este baza transmiterii cunoştinţelor din vest în est. Se creează un model şi cerc virtuos, ceea ce noi am învăţat putem să transmitem altora. Este foarte important ca ţările care nu au mari disponibilităţi economice să înţeleagă acest lucru, iar medicii să facă presiune să se meargă pe această cale', a spus medical, care este absolvent al Universităţii clujene de Medicină şi Farmacie.
Ioan Coman şi Nicolae Constantea au realizat în ultimele luni peste 70 de operaţii cu ajutorul robotului chirurgical. În acdrul acestei sesiuni de intervenţii chirurgicale transmise în direct, din sala de operaţie într-o altă sală de curs, vor mai fi efectuate vineri şi sâmbătă, încă câteva operaţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Timiş: Septuagenar cu cancer la prostată, operat cu succes printr-o intervenţie chirurgicală robotică O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara a efectuat, luni, prima operaţie cu un robot ultraperformant efectuată în cazul unui pacient de peste 70 de ani, diagnosticat cu cancer de prostată.
Cluj: 70 de intervenţii chirurgicale cu robotul da Vinci, în şapte luni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Din luna decembrie 2009, când la Spitalul Municipal a intrat în funcţiune robotul da Vinci, în unitatea sanitară au fost efectuate aproximativ 70 de intervenţii de chirurgie generală, urologie şi ginecologie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul clinicii, prof...
Training în premieră pentru chirurgia robotică Patru medici chirurgi au beneficiat de instruire de specialitate în tehnicile chirurgiei robotice şi practică pe animale de laborator, în cele două zile de workshop-uri organizate în premieră la Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă al Delta Hospital.
Prof. Victor Matei Deliu: Clinicile medicale fără un robot da Vinci vor fi în afara pieţei Cluj-Napoca, 4 iul /Agerpres/ - Unităţile sanitare care nu vor fi dotate cu un robot da Vinci în blocul operator riscă să rămână în afara pieţei serviciilor medicale peste patru-cinci ani, avertizează prof. univ. dr. Victor Matei Deliu - unul dintre cei mai mari urologi cu expertiză în robotica medicală...
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul ...