Cele mai citite
 


Cluj: 70 de intervenţii chirurgicale cu robotul da Vinci, în şapte luni, la Spitalul Municipal
sâmbătă, 3 iulie 2010   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Din luna decembrie 2009, când la Spitalul Municipal a intrat în funcţiune robotul da Vinci, în unitatea sanitară au fost efectuate aproximativ 70 de intervenţii de chirurgie generală, urologie şi ginecologie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul clinicii, prof. univ. dr. Nicolae Constantea.
''Pentru un chirurg care învaţă să opereze cu un robot da Vinci, cursul internaţional de chirurgie laparoscopică şi robotică, urologică şi ginecologică, ce se desfăşoară, vineri şi sâmbătă, la Spitalul Municipal, este foarte important, mai ales că participanţii urmăresc, în sistem 3D, tridimensional, cu ochelari speciali, în premieră mondială, manevrele executate de medic, cu robotul, în blocul operator'', a afirmat directorul unităţii sanitare.
Profesorul Nicolae Constantea a arătat că, firesc, costurile unei astfel de transmisiuni în sistem 3D nu sunt mici, dar echipa de specialişti din Italia, coordonată de cei doi reputaţi profesori din conducerea Diviziei de Urologie a Institutului European Oncologic de la Milano, prof. univ dr. Ottavio de Cobbelli şi prof. univ. dr. Victor Matei Deliu, a sprijinit în totalitate derularea acestui program educaţional cu impact regional, pentru că la cursul de la Cluj-Napoca au venit medici din Bulgaria, Serbia, Republica Moldova şi Italia.
''Toate operaţiile sunt importante, fie că este vorba de pacient, fie de chirurg. Joi şi vineri, au fost realizate patru operaţii cu robotul da Vinci, o prostatectomie (extirpare de prostată - n.r.) radicală, o nefrectomie parţială (îndepărtarea zonelor renale cu tumori - n.r.). Eu voi opera, azi, robotic, o bolnavă cu un fibrom uterin, printr-o incizie chirurgicală de doar un centimetru. Amintesc, totodată, că joi am realizat o operaţie dificilă, unei fetiţe de 12 ani, o splenectomie (extirpare a splinei - n.r). Cu robotul da Vinci se pot face pancreactectomii (extirpare a pancreasului - n.r.), rezecţii de rect în caz de cancer, etc. Toate intervenţiile care se fac prin intervenţii clasice se pot face şi prin chirurgia robotică, unde disecţia este mult mai minuţioasă şi sutura mai precisă şi fină'', a spus profesorul Nicolae Constantea.
El a precizat că, după o astfel de intervenţie robotică, pacienţii rămân internaţi o noapte, cel mult două, intervenţia fiind minim invazivă, iar recuperarea extrem de rapidă.
''Roboţii cei mai performanţi, de ultimă generaţie, pe care îi are şi Spitalul Municipal, sunt prevăzuţi cu două console. Pot opera doi medici, sau doar unul, în timp ce secundul urmăreşte manevrele profesorului. Impactul asupra colegilor din ţările menţionate anterior, care au urmărit în aceste două zile transmisiile în 3 D din blocul operator, a fost cel scontat. Cei 30 - 35 de cursanţi au vizionat pe ecran, simultan, operaţia din blocul operator. După ce vor ajunge acasă, fiecare va putea să aplice mai uşor ce a învăţat aici'', a afirmat specialistul clujean.
Potrivit profesorului Nicolae Constantea, instrumentele care se folosesc în operaţiile cu robotul da Vinci se perfecţionează tot timpul. În toamna acestui an va apărea un single-port. Printr-o singură incizie de un centimetru şi jumătate, lucrează toate cele trei braţe ale robotului, cu mare precizie şi fineţe. Este şi un avantaj estetic pentru pacient, pentru că tăietura este foarte mică.
''Laparoscopic, cu instrumentele lungi, de 30 de centimetri, este dificil să faci mişcări fine. Dar cu un single-port, printr-o incizie foarte mică, se poate extirpa uterul sau colecistul'', a explicat profesorul Nicolae Constantea.
Specialişti de renume mondial în chirurgia laparoscopică şi robotică au susţinut, vineri şi sâmbătă, la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, cursuri de profil, însoţite de transmisii directe pe ecran, în sistem 3D. AGERPRES
Notare
Comentarii
de dana
exceptional.felicitari.

de dana
felicitari.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Cluj: Cursuri de chirurgie laparoscopică şi robotică susţinute de specialişti de renume mondial Specialişti de renume mondial în chirurgia laparoscopică şi robotică vor susţine, vineri şi sâmbătă, la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, cursuri de profil, însoţite de transmisii directe pe ecran, în sistem 3 D (tridimensional), din blocul operator.
Prof. Ottavio de Cobelli: Şcoala medicală urologică din Cluj-Napoca e deja de talie mondială Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Şcoala medicală urologică de la Cluj-Napoca este fantastică, este deja de talie mondială, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul Diviziei de Urologie a Institutului European Oncologic din Milano (Italia), prestigiosul prof. univ. dr. Ottavio de Cobelli.
Prof. Victor Matei Deliu: Clinicile medicale fără un robot da Vinci vor fi în afara pieţei Cluj-Napoca, 4 iul /Agerpres/ - Unităţile sanitare care nu vor fi dotate cu un robot da Vinci în blocul operator riscă să rămână în afara pieţei serviciilor medicale peste patru-cinci ani, avertizează prof. univ. dr. Victor Matei Deliu - unul dintre cei mai mari urologi cu expertiză în robotica medicală...
Cluj: Intervenţie chirurgicală în premieră în Europa de Est O intervenţie chirurgicală laparoscopică cu un robot DaVinci SI este efectuată în premieră în Europa de Est, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, de către prof. dr. Mihai Lucan, împreună cu o echipă de specialişti din Italia.
Cluj: Intervenţie chirurgicală transmisă în premieră mondială, în direct, în sistem 3D O echipă de medici români şi italieni a realizat, vineri, în premieră mondială, la Spitalul Municipal Clujana, o operaţie care a fost transmisă în direct, în sistem 3D. Astfel, o grupă de 30 de medici rezidenţi şi de studenţi au putut viziona, în timp real, ceea ce în mod normal nu vede decât chirurgul...