Cele mai citite
 


Institutul ''I. Cantacuzino'' în pericol să se închidă
sâmbătă, 3 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 3 iul /Agerpres/ - Institutul 'I. Cantacuzino' nu poate primi încă autorizaţia de fabricaţie pentru că în şedinţa de guvern de miercuri Agenţia Naţională a Medicamentului a fost comasată cu Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, fără însă să se precizeze modul de organizare şi atribuţiile a declarat pentru AGERPRES directorul instituţiei, dr. Gabriel Ionescu.
'Săptămâna viitoare ar fi trebuit să vină inspecţia la Institut pentru obţinerea autorizaţiei de înfiolare, dar pentru că nu se ştiu atribuţiile noului organism, Agenţia Naţională a Medicamentului ne-a informat că nu poate trimite inspecţia', a detaliat managerul.
El a adăugat că instituţia se află într-o situaţie financiară foarte gravă întrucât nu există finanţare şi nu pot fi plătiţi furnizorii.
'Unii furnizori ne-au dat în judecată, alţii au înţeles situaţia şi ne-a reeşalonat datoriile, dar asta nu este o soluţie. În 2009, institutul a făcut un efort deosebit pentru fabricarea a 5 milioane de doze de vaccin pandemic pentru care am primit toţi banii. După aceea am primit inspecţia Agenţiei Naţionale a Medicamentelor, care a decis să suspende autorizaţia până la remedierea neconformităţilor', a menţionat dr. Ionescu.
El a explicat însă că între timp a venit şi Curtea de Conturi, care a decis că nu a fost onorată comanda pentru vaccinul pandemic şi au trebuit să returneze 8 milioane de lei, bani care ar fi ajuns pentru necesităţile actuale.
'Toate remedierile pe care trebuie să le facem necesită bani, noi am făcut o parte şi va trebui să achităm nota. Guvernul ne-a dat 1 milion de lei, total insuficient. Redobândirea autorizaţiei şi reînceperea fabricaţiei vaccinurilor ar fi o scăpare. Din păcate, s-a oprit şi linia de la Iaşi, acum suntem nevoiţi să disponibilizăm oameni şi să-i trimitem în şomaj tehnic. Vom reduce cheltuielile salariale şi vom reduce şi salariile cu 25% deşi în cazul institutului nu se aplică recenta ordonanţă. Dacă nu vom mai avea finanţare vom fi nevoiţi să închidem institutul', a subliniat medicul.
Instituţia are de recuperat bani de la direcţiile de sănătate publică, unităţi sanitare care, la rândul lor, au o situaţie financiară precară.
Institutul 'I. Cantacuzino' face parte din reţeaua de institute Pasteur, dispune de laboratoare de cercetare pentru imunologie şi tot aici se află şi laboratorul de referinţă de microbiologie.
Activitatea de cercetare-dezvoltare în domeniul microbiologiei, epidemiologiei, imunologiei s-a desfăşurat în mod prioritar în cadrul Institutului Cantacuzino, unitate care a fost înfiinţată în anul 1921. Având în vedere caracterul predominant public de interes naţional atât în domeniul ştiinţific în microbiologie, epidemiologie, imunologie, cât şi în domeniul preparării de produse biologice (vaccinuri) profilactice şi terapeutice, Institutul Cantacuzino s-a constituit încă de la începutul activităţii sale ca un institut naţional de cercetare-dezvoltare creându-se în timp şi baza tehnico-materială, ştiinţifică şi umană, care a permis abordarea cercetării ştiintifice în toate subdomeniile aferente microbiologiei şi imunologiei.
Institutul are o multitudine de obiective şi activităţi: cercetări ştiinţifice în domeniul cauzelor şi mecanismului de producere ale infecţiilor bacteriene, virale şi parazitare ca şi în domeniul biologiei celulare, imunologiei, geneticii microbiene şi biotehnologiei.
Institutul acordă servicii de consultanţă tehnică şi metodologică de specialitate la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a altor unităţi sanitare din ţară, pentru cunoaşterea stării de sănătate a populaţiei şi a factorilor care o ameninţă, în vederea elaborării unor programe adecvate de supraveghere şi combatere. Tot aici se studiază şi se diagnostichează bolile transmisibile cu potenţial de largă propagare: tuberculoză, hepatitele virale, retrovirusuri, enterovirusuri, arbovirusuri. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
AOAR îşi exprimă dezacordul faţă de desfiinţarea secţiei din Iaşi a Institutului Cantacuzino Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) îşi exprimă totalul dezacord faţă de decizia de desfiinţare a secţiei din Iaşi a Institutului Cantacuzino, se arată într-un comunicat al AOAR, remis luni, AGERPRES.
Raed Arafat: Reorganizarea Institutului 'Cantacuzino' presupune păstrarea producţiei de vaccinuri în proprietatea statului Reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie ''Cantacuzino", aprobată marţi în şedinţa de guvern, presupune păstrarea producţiei de vaccinuri în proprietatea statului, a menţionat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Arafat: Reorganizarea Institutului Cantacuzino presupune păstrarea producţiei de vaccinuri în proprietatea statului Reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino, aprobată marţi în şedinţa de guvern, presupune păstrarea producţiei de vaccinuri în proprietatea statului, a menţionat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccinuri Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a fost transformat, prin hotărâre de Guvern, în Serviciu de interes economic general, fiindu-i alocaţi 10 milioane lei din Fondul de rezervă al Executivului pentru reluarea activităţii, a anunţat joi ministrul Eugen Nicolăescu, într-o...
Primele doze de vaccin pentru gripa nouă produs la Cantacuzino pleacă joi spre zonele de focar Primele doze de vaccin contra virusului A/H1N1, produs de Institutul Cantacuzino din Capitală, vor fi transportate, joi, sub pază, în zonele de focar din ţară.