Cele mai citite
 


Celulele stem îi fac pe şoareci rezistenţi la HIV
sâmbătă, 3 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 3 iul /Agerpres/ - Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de tratament împotriva SIDA: introducerea de celule stem modificate în organisme duce la creşterea imunităţii faţă de HIV, potrivit unui studiu publicat în numărul de vineri al revistei Nature Biotechnology, relatează AFP.
Virusul HIV atacă celulele sistemului imunitar uman ancorându-se de unele proteine precise, în special molecula denumită CCR5. Unele persoane, purtătoare ale unei mutaţii care împiedică apariţia acestei molecule, sunt rezistente la principalele suşe ale HIV.

Prin eliminarea genei care corespunde proteinei CCR5 dintr-o celulă, ea poate fi protejată împotriva virusului şi implicit pot fi protejate persoanele împotriva HIV sau cel puţin se pot limita mult efectele la persoanele infectate.

Echipa lui Paula Cannon, de la universitatea din California de Sud, a folosit 'degetele de zinc', o tehnică recentă care permite delimitarea foarte precisă a părţii din genom care urmează a fi 'decupată'.

Cercetătorii au eliminat această genă de celule suşă hematopoietice (celulele la originea globulelor albe, dar şi a globulelor roşii şi a plachetelor). Prin divizare, aceste celule produc, printre altele, celule imunitare care nu au proteina CCR5.

Ei au introdus apoi aceste celule modificate în corpul şoarecilor, înlocuind astfel sistemul lor imunitar cu celule umane, înainte de a-i infecta cu HIV.

După 12 săptămâni, sistemele imunitare şi-au recăpătat forţa iniţială, în timp ce la şoarecii care au primit celule stem nemodificate (lotul martor), rata celulelor din sistemul imunitar scăzut puternic. În plus, la şoarecii testaţi, prezenţa HIV a fost foarte redusă.

Următoarea etapă constă în încercarea de a transpune această tehnică la om. Un studiu similar este deja în curs de aplicare unui grup uman, prin modificarea celulelor sistemului imunitar şi a celulelor stem, la Universitatea din Pennsylvania.

Această descoperire a avut loc cu câteva săptămâni înainte de marea conferinţă de la Viena despre SIDA, din 18 iulie. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Unele celule stem pot supravieţui în mediu ostil, redevenind apoi funcţionale Anumite celule stem pot supravieţui în mediu ostil, intrând în repaos, chiar mai multe zile după moarte, redevenind apoi funcţionale. Este ceea ce susţin cercetători francezi, lucrările lor deschizând noi căi terapeutice, de exemplu în transplantul de măduvă osoasă, relatează agenţia Belga.
Injectarea de celule stem în creier, o nouă metodă de recuperare pentru victimele accidentelor vasculare cerebrale Pacienţii care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) şi au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile pot merge din nou după ce primesc un tratament experimental ce constă în injectarea în creier a unei soluţii care conţine celule stem. Pacienţii care fac parte dintr-un mic grup de voluntari pentru...
Prima autotransfuzie de globule roşii provenite din celule stem s-a realizat în Franţa Paris, 2 sep/Agerpres/- O echipă de cercetători francezi a reuşit să realizeze prima autotransfuzie umană de globule roşii - care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi - provenite din celule stem, arată un studiu apărut joi în revista americană 'Blood' şi menţionat de AFP.
Celulele stem sunt soluţia şi pentru tratarea calviţiei Pentru prima oară oamenii de ştiinţă au reuşit să folosească celule stem pluripotente pentru a obţine celule care să genereze noi foliculi de păr, conform unui material publicat de CNET.com.
Oamenii de ştiinţă pot utiliza celule stem pentru regenerarea corneei Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o nouă tehnică de regenerare a corneei umane, apelând la nişte molecule trasor prin intermediul cărora au putut să identifice celulele stem oculare, care sunt capabile de regenerare, informează BBC, preluând un articol publicat de revista Nature.
Virusul HIV foloseşte celulele mieloide pentru a se propaga (studiu) O familie de celule ale sistemului imunitar, celulele mieloide, joacă rolul de "cal troian" şi ajută la propagarea rapidă în organism a virusului HIV, potrivit unui studiu publicat joi în revista "Retrovirology" de un grup de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetări în domeniul SIDA IrsiCaixa...