Cele mai citite
 


Cluj: Peste 1.200 de absolvenţi ai promoţiei 2010 a UMF, la festivitatea de absolvire
sâmbătă, 3 iulie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Peste 1.200 de absolvenţi ai promoţiei 2010 a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Iuliu Haţieganu'', participă, sâmbătă, alături de profesori şi părinţi, la festivitatea de absolvire, găzduită de stadionul 'Dr. Constantin Rădulescu',
Din totalul celor 1.235 care şi-au finalizat studiile medicale, 201 sunt cetăţeni străini din peste 20 de ţări, printre care Franţa, Suedia, Israel, Tunisia, Mauritius etc, aceştia fiind atraşi de excelenta reputaţie pe care o are UMF ''Iuliu Haţieganu'' în străinătate. Studenţii străini susţin că au ales oraşul Cluj-Napoca pentru că profesorii de la UMF pun un foarte mare accent pe pregătirea practică şi nu pe cea teoretică, cum se întâmplă în multe instituţii similare de învăţământ superior medical.
Potrivit tradiţiei, în cadrul ceremoniei absolvenţii depun Jurământul lui Hipocrate şi predau cheia universităţii viitoarei promoţii de absolvenţi.
Sărbătoarea absolvirii se desfăşoară, sâmbătă, pentru a doua oară, pe stadionul de Champions League al echipei de fotbal CFR Cluj, prima dată fiind în 2009. Fiecare moment al ceremoniei este marcat prin cântece din repertoriul specific, respectat cu stricteţe an de an. Absolvenţii îi încântă pe spectatori şi prin aplauze ritmice şi paşi bătuţi pe loc.
Numărul studenţilor care învaţă la UMF 'Iuliu Haţieganu' a crescut în ultimul deceniu, depăşind 7.000 în anul universitar 2009-2010.
UMF ''Iuliu Haţieganu'' se mândreşte cu performanţe de nivel internaţional, având specialişti de talie mondială. Studenţii au posibilitatea de a se forma în limbile engleză şi franceză. Totodată, numărul de studenţi înscrişi în programe post-universitare s-a majorat de la an la an.
Rectorul UMF ''Iuliu Haţieganu'', prof. univ. dr. Constantin Ciuce, este un reputat specialist în microchirurgie limfatică, chirurgie generală şi vasculară periferică şi în chirurgia mâinii.
Potrivit acestuia, ''şcoala medicală clujeană a devenit celebră prin faptul că a ştiut să inoculeze studenţilor nu numai cunoştinte profesionale, ci şi calităţi umane în relaţia cu pacientul, calităţi fără de care specialistul nu este altceva decât un robot''. În opinia sa, medicii trebuie să lupte pentru demnitatea profesiei lor şi pentru recunoaşterea rolului pe care îl deţin în societate.
''Un medic are în suflet, în minte şi în mâini o imensă responsabilitate faţă de semeni, prin faptul că lucrează cu darul cel mai de preţ al vieţii: viaţa însăşi'', a afirmat rectorul UMF.
Absolvenţi de merit ai UMF ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca practică, de mulţi ani şi cu o bună reputaţie, profesia de medic în ţări ale UE. Profesionalismul medicilor clujeni care aleg să lucreze în afara ţării este apreciat în Franţa, Marea Britanie, Italia, Germania şi SUA.
Sistemul sanitar din Franţa a recrutat, după 2007, mulţi medici generalişti din România, pe fondul deficitului de cadre medicale în zonele rurale, unde, deseori, sunt sub 100 de medici la 100.000 de locuitori.
Foarte mulţi medici formaţi în instituţia clujeană de învăţământ superior medical aleg să lucreze în străinătate, din cauza salariului foarte mic pe care îl primesc după absolvire dar şi după specializările ulterioare.
Pe de altă parte, tot mai mulţi tineri europeni aleg să vină la Cluj-Napoca pentru studii superioare medicale. La UMF ''Iuliu Haţieganu'' au învăţat, în anul universitar 2009-20110, 2.200 de studenţi străini, din care 700 din Europa.
În 2009, învăţământul medical superior din Cluj-Napoca a împlinit 90 de ani de existenţă. AGERPRES
Notare
Comentarii
de MARIA
Cuvintele frumoase si adevarate rostite de acei mari oameni , medici si farmacisti , dascali ,pe care am avut onoarea sa-i vad si aud la aceasta impresionanta festivitate au scris in mintea si inima celor prezenti istoria unei clipe unice iar vreme de patru ore am respirat bucuria si emotia viitorilor profesionisti , absolventii . Bravo lor , cinste lor , dascali si absolventi ! Fiti siguri ca exista oameni care va iubesc si apreciaza si dragostea lor va va da putere sa descoperiti pentru ei speranta de mai bine pentru sanatate .

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Festivitatea de absolvire a studenţilor medicinişti, sâmbătă, pe stadion Cluj-Napoca, 1 iul /Agerpres/ - Stadionul 'Dr. Constantin Rădulescu' din Cluj-Napoca va găzdui, sâmbătă, 3 iulie, festivitatea de absolvire a promoţiei 2010 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ''Iuliu Haţieganu''.
Cluj: Congresul Internaţional Medicalis 2012 reuneşte peste 800 de participanţi din toate colţurile lumii Peste 800 de studenţi şi profesori universitari din toate colţurile lumii participă, începând de vineri, la Congresul Internaţional pentru Studenţi şi Tineri Medici - Medicalis 2012, care se desfăşoară la Cluj-Napoca.
Cluj: Congresul Internaţional pentru Studenţi şi Medici - la final Ediţia din acest an a Congresului Internaţional "Medicalis 2011" a fost o reuşită atât din punct de vedere al participării numeroase - 600 de studenţi şi tineri medici, dintre care 70 din străinătate -, cât şi al calităţii comunicărilor ştiinţifice prezentate în cadrul reuniunii şi al tematicii atelierelor...
Cluj: Universităţile asigură cazarea pentru cei mai mulţi dintre studenţi Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca pune la dispoziţia studenţilor, pentru cazare, în anul de studii 2012-2013, un număr de 4.964 de locuri în căminele proprii, trei dintre ele ultramoderne, plus 216 locuri pentru doctoranzi.
Cluj: Profesori şi studenţi de la UMF, acreditaţi cu Certificate 'Brighton Medical School' din Marea Britanie Peste 200 de cadre didactice şi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca au obţinut Certificate de acreditare acordate de Brighton Medical School din Marea Britanie, în urma unui program de perfecţionare a abilităţilor pedagogice de predare.
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.