Cele mai citite
 


Prof. Ottavio de Cobelli: Şcoala medicală urologică din Cluj-Napoca e deja de talie mondială
sâmbătă, 3 iulie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Şcoala medicală urologică de la Cluj-Napoca este fantastică, este deja de talie mondială, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul Diviziei de Urologie a Institutului European Oncologic din Milano (Italia), prestigiosul prof. univ. dr. Ottavio de Cobelli.
''Profesorul Ioan Coman de la Cluj-Napoca, specializat în urologie, supraspecializat în chirurgie laparoscopică şi robotică, are realizări meritorii. A reuşit să coaguleze în jurul său o echipă de medici de performanţă. Şi a reuşit, este adevărat cu sprijin, să aducă la Cluj-Napoca un robot da Vinci de ultimă generaţie'', a afirmat profesorul Ottavio de Cobelli.
Reputatul specialist italian a participat, vineri şi sâmbătă, la un curs internaţional de chirurgie laparoscopică şi robotică, la Secţia de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, însoţit, în premieră mondială, de transmisii în direct, din blocul operator, în sistem 3D, pe ecranul sălii de curs.
Profesorul Ottavio de Cobelli a efectuat o operaţie dificilă cu robotul da Vinci, urmărită pas cu pas, tridimensional, de cursanţi, pe ecranul din sala de proiecţie.
''Acţiunea de la Cluj-Napoca se integrează eforturilor Institutului European Oncologic din Milano de a lărgi sistemul performant de operaţii cu ajutorul robotului da Vinci, în România şi în estul Europei. Este important ca doctorii să vadă ce se întâmplă efectiv în timpul operaţiei. Transmisia în sistem 3D fidelizează manevrele, medicul cursant le vede, le învaţă concret, ca şi când ar fi efectiv implicat în actul operator. În acest fel, el poate să înceapă să lucreze ulterior pe un astfel de robot. Eu, fiind profesor, doresc, evident, să îi sprijin pe cei ce doresc să înceapă şi apoi să se perfecţioneze în intervenţiile asistate de robot'', a spus profesorul Ottavio de Cobelli.
Potrivit directorului Diviziei de Urologie a Institutului European Oncologic din Milano, costurile robotului da Vinci şi ale instrumentelor auxiliare de lucru sunt diferite, de la ţară la ţară. ''În Italia, robotul costă 1.800.000 de euro, iar instrumentele auxiliare în jur de 800.000 de euro. Este nevoie de un anumit instrument pentru o anumită procedură'', a precizat specialistul italian.
Referindu-se la pregătirea şi timpul necesar deprinderii manevrelor de lucru cu un robot da Vinci, profesorul Ottavio de Cobelli a arătat că trebuie parcurse mai multe etape, legate de proceduri, iar fiecare medic are, obligatoriu, nevoie de un mentor.
Invitaţi speciali ai evenimentului medical de la Cluj-Napoca au fost doi reputaţi specialişti care conduc Divizia de Urologie a Institutului European Oncologic de la Milano (Italia), prof. univ. dr. Ottavio de Cobelli şi prof. univ. dr. Victor Matei Deliu, care au prezentat cursanţilor, cu proiecţii în sistemul 3D, temele ''Prostatectomia radicală robotică'' şi respectiv ''Nefrectomia parţială robotică''.
Originar din România, profesorul Victor Matei Deliu este la ora actuală unul dintre cei mai mari urologi cu expertiză în robotica medicală din Italia.
Şeful Secţiei Clinice de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a făcut o amplă expunere despre ''Pieloplastia robotică retroperitoneală''.
Alte teme de maxim interes au fost suţinute de prof. univ. dr. Nicolae Constantea - ''Histerectomia robotică'', dr. Bogdan Feciche - ''Chirurgia robotică urologică azi'', dr. Nicolae Crişan - ''Abordul retroperitoneal cu sistemul da Vinci Si'' şi dr. Dan Axente - ''Chirurgia robotică în ginecologie''.
Sistemul da Vinci Si a fost inaugurat la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca la 21 noiembrie 2009, când o echipă de medici condusă de profesorul Ioan Coman a efectuat primele intervenţii de acest tip - o prostatectomie radicală (extirparea prostatei afectate de cancer) şi, în premieră naţională, o nefrectomie radicală (îndepărtarea zonelor renale cu tumori).
De la punerea în funcţiune a robotului da Vinci, în unitatea sanitară clujeană au fost efectuate aproximativ 70 de intervenţii de chirurgie generală, urologie şi ginecologie.
Urologia a cunoscut, în ultimele decenii, o continuă dezvoltare ca urmare a exploziei informaţionale şi evoluţiei tehnologice în investigaţii şi în tratamentul minim invaziv sau chiar neinvaziv al patologiei uro-genitale. Platforma robotică da Vinci, creată de intuitive, a inaugurat o eră spectaculoasă în chirurgia uro-oncologică.
Tratamentul minim invaziv al cancerului urologic, prin intervenţii cu robotul da Vinci, are mai multe avantaje comparativ cu chirurgia convenţională, care practică deschiderea, prin disecţie, a zonei operabile. În primul rând, pierderile de sânge se reduc de cinci sau chiar zece ori, iar transfuziile sunt, practic, eliminate. Durerea postoperatorie, durata spitalizării, convalescenţa propriu-zisă se reduc semnificativ. AGERPRES
Notare
Comentarii
de AC
Lucrez intr-un spital de la tara din UK, iar pe sectia mea am avut mai mult de 400 de interventii robotice incepand cu 2008. Echipa de urologi este top 10 in UK, dar nu se lauda ca sunt de talie mondiala. Dupa 70 de interventii, noroc si la mai mare.
O prostatectomie DaVinci costa 11.000-18.000 de lire sterline in regim privat. Perioada de spitalizare este in medie de 48 de ore, cu cazuri in care externarea s-a facut la 24 de ore.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Cursuri de chirurgie laparoscopică şi robotică susţinute de specialişti de renume mondial Specialişti de renume mondial în chirurgia laparoscopică şi robotică vor susţine, vineri şi sâmbătă, la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, cursuri de profil, însoţite de transmisii directe pe ecran, în sistem 3 D (tridimensional), din blocul operator.
Cluj: 70 de intervenţii chirurgicale cu robotul da Vinci, în şapte luni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Din luna decembrie 2009, când la Spitalul Municipal a intrat în funcţiune robotul da Vinci, în unitatea sanitară au fost efectuate aproximativ 70 de intervenţii de chirurgie generală, urologie şi ginecologie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul clinicii, prof...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Prof. Victor Matei Deliu: Clinicile medicale fără un robot da Vinci vor fi în afara pieţei Cluj-Napoca, 4 iul /Agerpres/ - Unităţile sanitare care nu vor fi dotate cu un robot da Vinci în blocul operator riscă să rămână în afara pieţei serviciilor medicale peste patru-cinci ani, avertizează prof. univ. dr. Victor Matei Deliu - unul dintre cei mai mari urologi cu expertiză în robotica medicală...
Congresul Internaţional de Chirurgie Robotică, în premieră în România Cea de-a IV-a ediţie a Congresului Internaţional de Chirurgie Robotică se va desfăşura în România, în perioada 29 - 31 octombrie, reunind peste 300 de participanţi, au informat organizatorii.
Operaţii laparoscopice de chirurgia obezităţii transmise în direct din România la Congresul de Chirurgie Digestivă de la Roma Dr. Cătălin Copăescu, şef Departament Chirurgie Generală Delta Hospital, Medic Primar Chirurg acreditat în chirurgie laparoscopică şi chirurgie bariatrică, a fost invitat să efectueze operaţii transmise în direct, în cadrul celui de-al 22-lea Congres de chirurgie a aparatului digestiv, eveniment care...