Cele mai citite
 


Prof. Victor Matei Deliu: Clinicile medicale fără un robot da Vinci vor fi în afara pieţei
duminică, 4 iulie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 4 iul /Agerpres/ - Unităţile sanitare care nu vor fi dotate cu un robot da Vinci în blocul operator riscă să rămână în afara pieţei serviciilor medicale peste patru-cinci ani, avertizează prof. univ. dr. Victor Matei Deliu - unul dintre cei mai mari urologi cu expertiză în robotica medicală din Italia şi din Europa.
'În prezent, pacienţii cer să fie operaţi cu robotul, iar clinicile care dispun de robot da Vinci au un avantaj. Dar mâine, cine nu-l va avea va fi foarte dezavantajat. Este o aşa de mare presiune, iar beneficiile sunt atât de mari, încât pacienţii optează pentru acest tip de operaţie, mai ales în cancerul de prostată. Este deja un flux al pacienţilor spre clinicile dotate cu roboţi da Vinci'', a declarat pentru AGERPRES Victor Deliu, directorul adjunct al Diviziei de Urologie a Institutului European Oncologic din Milano (Italia).
Potrivit acestuia, beneficiile roboticii sunt majore. În afară de menţinerea funcţiilor organismului în timpul intervenţiei, pacientul pierde puţin sânge şi nu mai este nevoie de tranfuzie. Există, apoi, puţine contraindicaţii efective pentru o operaţie robotică, iar acestea vizează în principal persoanele care suferă de glaucom, ca urmare a opoziţiei pacientului în timpul intervenţiei, care poate mări presiunea din globul ocular. Problemele cardiace nu sunt un impediment, dacă pacientul trebuie să fie operat.
Prof. Deliu, care mărturiseşte că ''datorează totul şcolii româneşti de medicină'', face parte în prezent dintr-o echipă de cinci medici împreună cu prof. italian Ottavio de Coberlli, unică în Italia, care operează cu robotul da Vinci, la Divizia de Urologie a Institutului European Oncologic din Milano. Experienţa acestui grup de medici este în prezent de aproximativ 700 de operaţii robotice - cancer de prostată sau nefrectomii (îndepărtarea zonelor renale cu tumori) şi cistectomii (îndepărtarea vezicii urinare).
''Formaţia mea s-a împlinit la Cluj-Napoca. Am plecat în 1987 în Italia, după anul al cincilea de studii. Şcoala românească are o înclinaţie pentru clinică foarte puternică, mult mai puternică decât în şcolile medicale ale Europei de Vest. Este adevărat însă că marii paşi tehnologici în medicină au fost făcuţi în Occident. Dar este esenţial să aibă loc un continuu schimb de experienţă. Noi dăm ceea ce ştim de la maeştrii noştri pentru medicina din Vest, iar aceasta trebuie să dea ţărilor din Sud-Estul Europei tehnologia şi disponibilul economic pentru a putea face paşii necesari şi a progresa din punct de vedere medical'', afirmă prof. Deliu.
Specialistul român a susţinut vineri şi sămbătă un curs de chirurgie laparoscopică şi robotică, la Secţia de Urologie a Spitalului Clinic Municipal din Cluj-Napoca, într-un efort început de şeful clinicii clujene de a transforma acest centrul medical într-unul de referinţă pentru ţările din sud-estul Europei.
''Au trecut deja şapte-opt luni de când îl ajutăm susţinut pe prof. Ioan Coman, şeful Secţiei Clinice de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, ca echipa sa să poată parcurge cât mai repede etapele de învăţare a operaţiei asistate de robot. Prof. Coman este o persoană deosebită şi a făcut paşi enormi, dar acum trebuie să coagulăm interesul ţărilor din jur în aşa fel încât oraşul Cluj-Napoca să devină un centru de referinţă zonal pentru ţările Sud-Estul Europei'', a spus Victor Deliu.
Robotul da Vinci nu este nici independent, nici autonom, spune Deliu, este doar un instrument de mare performanţă şi precizie care îl ajută pe medic să-şi îmbunătăţească mult calitatea mişcărilor, fineţea lor. Echipa de intervenţie chirurgicală este formată din medicul de la consolă şi un singur asistent. Acest fapt optimizează la maximum folosirea capacităţii de muncă şi a utilizării medicului specialist. În loc să stea să ţină de valve sau să aspire secreţiile organice, medicul poate să opereze efectiv, fără timpi morţi.
''Robotul se mişcă exact cum vrea omul, aşa că un medic trebuie să aibă un foarte bun antrenament în chirurgia deschisă, tradiţională, ca să cunoască felul de derulare a unei intervenţii chirurgicale şi să înveţe să conducă bine robotul. Este exact cum conduci un automobil. Întâi trebuie să înveţi semnele de circulaţie, apoi care sunt străzile pe care trebuie să mergi pentru a ajunge la destinaţie. După aceea înveţi cum se conduce maşina'', a explicat renumitul chirurg.
El îşi aminteşte că atunci când a început să facă operaţii robotice, în 2006, experienţa italiană era destul de redusă, dar în prezent, în Italia, în ţările occidentale din Europa şi mai ales în SUA, sunt foarte multe astfel de sisteme.
'Acum vrem să structurăm, împreună cu profesorul Ottavio de Cobelli, acest proces de învăţare şi predare a roboticii în ţările din Estul Europei. După aproximativ 20 de operaţii asistate, chirurgul devine independent şi autonom'', a spus Deliu.
El a mărturisit că prezenţa sa la Cluj se explică şi prin 'profunda prietenie' ce-l leagă cu profesorii Ioan Coman şi Nicolae Crişan dar şi cu medicul Bogdan Feciche de la Spitalul din Cluj-Napoca.
'Ei au început să frecventeze Institutul European Oncologic din Milano din 2008. Când eram student, prof. Coman era asistent universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Babeş-Bolyai. Ne leagă, aşadar, o lungă prietenie. Cel puţin o dată pe lună eu vin la Cluj-Napoca, iar din două în două luni un membru al echipei prof. Coman vine la Milano. Această colaborare va deveni din ce în ce mai puternică'', a arătat reputatul medic român.AGERPRES
Notare
Comentarii
de Petru Albu
Cu asemenea oameni se poate mandrii Romania

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Cluj: 70 de intervenţii chirurgicale cu robotul da Vinci, în şapte luni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Din luna decembrie 2009, când la Spitalul Municipal a intrat în funcţiune robotul da Vinci, în unitatea sanitară au fost efectuate aproximativ 70 de intervenţii de chirurgie generală, urologie şi ginecologie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul clinicii, prof...
Cluj: Cursuri de chirurgie laparoscopică şi robotică susţinute de specialişti de renume mondial Specialişti de renume mondial în chirurgia laparoscopică şi robotică vor susţine, vineri şi sâmbătă, la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, cursuri de profil, însoţite de transmisii directe pe ecran, în sistem 3 D (tridimensional), din blocul operator.
Timiş: Septuagenar cu cancer la prostată, operat cu succes printr-o intervenţie chirurgicală robotică O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara a efectuat, luni, prima operaţie cu un robot ultraperformant efectuată în cazul unui pacient de peste 70 de ani, diagnosticat cu cancer de prostată.
Prof. Ottavio de Cobelli: Şcoala medicală urologică din Cluj-Napoca e deja de talie mondială Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Şcoala medicală urologică de la Cluj-Napoca este fantastică, este deja de talie mondială, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul Diviziei de Urologie a Institutului European Oncologic din Milano (Italia), prestigiosul prof. univ. dr. Ottavio de Cobelli.
Cluj: Intervenţie chirurgicală în premieră în Europa de Est O intervenţie chirurgicală laparoscopică cu un robot DaVinci SI este efectuată în premieră în Europa de Est, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, de către prof. dr. Mihai Lucan, împreună cu o echipă de specialişti din Italia.