Cele mai citite
 


Germania plănuieşte un studiu medical în masă
luni, 5 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Londra, 5 iul /Agerpres/ - Oameni de ştiinţă germani pregătesc cel mai mare studiu biomedical la nivel naţional, în cadrul căruia vor fi investigate sănătatea, stilul de viaţă şi caracteristicile genetice a 200.000 de persoane, cu un cost estimat de 210 milioane de euro, pe parcursul a 10 ani, relatează cotidianul britanic Financial Times /FT/.

Coordonatorii studiului, Rudolf Kaaks, de la Centrul german de Cercetare a Cancerului, şi Erich Wichmann, de la Centrul Helmoltz din Munchen, şi-au făcut publice planurile duminică, la forumul EuroScience de la Torino.

Cei doi intenţionează să folosească rezultatele studiului pentru a investiga modul în care bolile cronice sunt condiţionate de stilul de viaţă şi de problemele de mediu, dar şi de predispoziţiile genetice.

'Tehnologia a avansat acum până la punctul în care putem folosi un studiu de populaţie pentru a găsi şi evalua biomarkeri şi alte instrumente pentru depistarea precoce a bolii', a explicat profesorul Kaaks.

Studiul va fi modelat parţial pe studii similare din alte ţări, cum ar fi studiul Biobank din Marea Britanie, cu un cost de 65 de milioane de lire sterline, care studiază 500.000 britanici între două vârste.

Proiectul german conţine însă caracteristici speciale care se vor adăuga la costul său, dar care, pe viitor, ar trebui să îl facă mai util. Una dintre aceste caracteristici este faptul că voluntarii vor trece printr-o examinare medicală complexă, nu doar atunci când sunt recrutaţi iniţial pentru studiu, ci şi cinci ani mai târziu.

O altă caracteristică a studiului german este că unei importante părţi a participanţilor - 40.000 de persoane - li se va face un examen RMN pentru a detecta semne timpurii ale unor boli comune, cum ar fi bolile de inimă şi demenţa senilă.

Asociaţia Helmholtz, cea mai mare organizaţie de cercetare din Germania, oferă 20 de milioane de euro pentru prima etapă a proiectului - o serie de studii de fezabilitate şi pilot pe durata următoarelor 18 luni.

Ulterior, dacă agenţiile de stat şi federale din Germania sunt de acord să finanţeze partea principală a proiectului, câteva sute de mii de oameni cu vârsta cuprinsă între 20 şi 69 de ani vor fi solicitaţi să ia parte la studiu.

Profesorul Kaaks a avertizat însă că oamenii nu ar trebui să aştepte rezultate rapide. 'După etapa de pregătire, vom avea nevoie de încă cinci ani pentru a finaliza o primă rundă completă de recrutare a participanţilor la studiu', a precizat el. Analiza datelor nu va începe decât cel mai devreme în 2017 şi va necesita câţiva ani mai mult pentru a produce rezultate clare.

Potrivit FT, oamenii de ştiinţă germani sunt dornici, de exemplu, să descopere cum exerciţiile fizice ajută la evitarea bolilor. AGERPRES***

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă şi îndeosebi de Alzheimer, scrie passionsante.be.
Sănătatea dinţilor şi riscul de demenţă senilă (studiu) Cei care-şi păstrează sănătoşi dinţii şi gingiile prin periajul regulat prezintă un risc mai mic să dezvolte demenţă la bătrâneţe, arată un studiu american, menţionat de Reuters.
Un somn bun şi exerciţiile fizice potrivite pot alunga demenţa senilă Un somn bun poate avea efecte benefice pe termen lung în cazurile de demenţă senilă, potrivit unui studiu recent, iar dr. Matthew Walker afiliat la Universitatea Berkeley din California, susţine că dovezile sunt cât se poate de clare, scrie natmonitor.com.
Exerciţiile fizice sunt cel mai bun remediu împotriva demenţei (studiu) Până în 2050, numărul persoanelor care vor avea o formă de demenţă ar urma să se tripleze - este concluzia unui nou studiu desfăşurat de cercetători de la Universitatea din Cardiff (Ţara Galilor) şi ale cărui rezultate au apărut în PLoS. Miercuri urmează să aibă loc la Londra un summit al G8 consacrat...
A fost identificată o proteină din sânge care ar putea prezice maladia Alzheimer Cercetătorii de la Kings College din Londra au desfăşurat un studiu în care au analizat peste 100 de perechi de gemeni identici şi au identificat o proteină din sânge care poate prezice dacă un individ va dezvolta tulburare cognitivă moderată (MCI), legată de specialişti de maladia Alzheimer şi de alte...
Aritmiile cardiace pot prefaţa îmbolnăvirile de demenţă Bătăile neregulate ale inimii pot reprezenta un semnal de alarmă care anunţă instalarea demenţei, conform unui nou studiu medical publicat de LiveScience.com.