Cele mai citite
 


Medicii stomatologi solicită MS scoaterea din structura proprie a OTDM
marţi, 6 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR) solicită Ministerului Sănătăţii să scoată din structura proprie Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM).
Ei susţin că acest oficiu a fost instituţie publică finanţată din venituri proprii, iar acum, fără nicio justificare, a devenit instituţie publică finanţată din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii.
Delia Barbu, vicepreşedinte CMDR, a arătat luni, într-o conferinţă de presă, că această trecere s-a făcut de către Adriean Videanu în perioada în care a deţinut funcţia de ministru interimar al Sănătăţii.
Preşedintele CMDR, prof. dr. Mihai Augustin, a apreciat că OTDM ar trebui să verifice dispozitivele second hand comercializate în România şi provenite din afara comunităţii europene. De asemenea, verificarea, întreţinerea, service-ul şi repararea dispozitivelor medicale ar trebui realizate în continuare de firme specializate, autorizate de Ministerul Sănătăţii, iar aparatele aflate în garanţie să rămână în evidenţa firmelor respective, a arătat el.
Potrivit Consiliului Naţional al CMDR, OTDM are 49 de angajaţi, dintre care 18 pe sistemul laborator tehnic şi numai patru pe inspecţie.
'Cum pot să cuprindă aceşti patru inspectori sutele de mii de aparate existente în sistemul sanitar? Numai în stomatologie sunt circa 10.000 de cabinete şi aproximativ 60.000 de aparate. Deci ar trebui zeci de ani ca să facă inspecţia', a spus prof. dr. Mihai Augustin.
El a precizat că în prezent toate cabinetele de medicină dentară deţin contract de service cu o persoană sau firmă avizată de MS care asigură buna funcţionare a dispozitivelor medicale aflate în dotarea cabinetului. În plus, stomatologia este 98 la sută privatizată.
La rândul său, prof. dr. Alexandru Bucur, vicepreşedinte CMDR, a evidenţiat că medicii şi-au propus ca în acest an să nu crească preţurile, dar în condiţiile în care se vine cu taxe între 100 şi 500 de euro, va fi dificil.
La aceste taxe se adaugă şi TVA-ul pentru aparatură, care în prezent este suportat tot de cabinetele dentare, a adăugat el.
În condiţiile în care numărul medicilor care pleacă din ţară este din ce în ce mai mare, o astfel de măsură nu ar face decât să îi determine şi mai mult să lucreze în străinătate. Anul trecut au plecat 1.200 de medici dentişti. În ultimii doi ani au plecat 2.300 de medici, pentru că salariile oferite acolo sunt în medie de 6.000 euro pe lună, a subliniat Delia Barbu.
Ea a adăugat că orice îngrădire şi orice măsură menite să-i demobilizeze îi determină pe medici să plece.
Cei 16.000 de medici dentişti au semnat o petiţie pe care au înaintat-o MS, ei cerând ca OTDM să fie scos de sub finanţarea directă a Ministerului Sănătăţii. De asemenea, propun ca verificarea, întreţinerea, service-ul şi repararea dispozitivelor medicale să fie înaintate şi realizate în continuare de firme speciale acreditate de MS.
În replică, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat: 'Întreţinerea nu este echivalentă cu verificarea. Prin verificare se demonstrează că aparatura funcţionează în condiţiile legii. Un control în piaţă este obligatoriu. Este exact ca la maşină: una este service-ul, alta inspecţia periodică ce trebuie făcută'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, împlineşte 36 de ani Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătăţii, s-a născut la 26 martie 1979, la Râmnicu Vâlcea. În 1998 a terminat liceul teoretic "Al. Ghica" din Alexandria. În 2004 a absolvit cursurile Facultăţii de Stomatologie - UMF "Carol Davila" Bucureşti, din acelaşi an devenind medic stagiar.