Cele mai citite
 


Dezbatere pe tema protecţiei copilului, la Sinaia
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Ploieşti, 7 aprilie /Agerpres/ - ”Drepturile copilului la nivel descentralizat” este tema unei dezbateri care se desfăşoară la Sinaia în perioada 29-31 martie şi la care participă reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, UNICEF şi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe.

Secretarul de stat la ANPDC Ileana Savu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că dezbaterile s-au axat pe următoarele aspecte: finanţarea sistemului de protecţie a copilului, proiecte de acte normative şi programe de interes naţional, precum şi programe cu finanţare externă.

”Una dintre concluziile acestei întâlniri va fi un demers adresat primului-ministru privind deblocarea posturilor, pentru că nu are niciun sens să ne folosim de subterfugii legislative, ci trebuie să spunem clar şi răspicat că domeniul social trebuie să fie mai activ în această perioadă de criză”, a declarat Ileana Savu.

In opinia acesteia, Guvernul trebuie să facă economii, dar nu în acest domeniu, "pentru că este vorba de o zonă foarte sensibilă”.

”Descentralizarea înseamnă şi înfiinţarea de noi posturi la nivel local, nu numai deblocarea celor existente, altfel direcţiile vor avea de susţinut şi mai mulţi copii şi nu vor putea face faţă”, a susţinut secretarul de stat.

Ileana Savu a menţionat că în comunităţile locale doar în 50% dintre localităţi există servicii sociale, cu toate că legea prevede această obligativitate, dar nu şi sancţiuni în cazul refuzului înfiinţării lor. Primarii nu au deschidere către înfiinţarea acestor servicii pentru că nu au cum să le susţină financiar, a precizat ea.

Reprezentanta ANPDC a vorbit şi despre proiectul ”Servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa şi instruirea personalului aferent”, care prevede înfiinţarea a 200 de centre de zi de dimensiuni mici, de opt până la 15 copii. Proiectul este în valoare de 14,3 milioane euro iar finanţarea este asigurată de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care a alocat 10 milioane euro, de ANPDC – cu trei milioane euro şi de consiliile locale - cu 1,3 milioane euro. Până în prezent s-au primit de la comunităţile locale doar zece cereri de înfiinţare a unor astfel de centre.

Luminiţa Anghel, subsecretar de stat în ANPDC, a declarat că "această întâlnire a avut drept scop împrietenirea reală cu şefii de direcţii”, care doresc să fie consultaţi în legătură cu propunerile legislative. Ea a făcut apel la responsabilizarea socială a autorităţilor, dar şi la o implicare creativă, prin soluţii noi în acest context marcat de criză.

Reprezentanţii direcţiilor judeţene au susţinut ca întregul proces de legiferare, inclusiv avizarea proiectelor de acte normative, să se deruleze transparent, cu o consultare permanentă a factorilor implicaţi.
Ei au propus modificări la Legea 119 privind actele de stare civilă, prin care să se faciliteze luarea în evidenţă şi elaborarea unor acte de identitate provizorie în cazul copiilor şi familiilor care nu au documente de identitate, demers care ar simplifica procedurile de asistenţă a acestor categorii.

O altă solicitare a fost accelerarea demersurilor pentru înfiinţarea Tribunalului Copilului, instituţie specializată, menită să judece eficient şi rapid speţele în care sunt implicaţi minorii.

Concluziile întâlnirii de la Sinaia se vor regăsi într-un plan naţional anticriză destinat protecţiei drepturilor copilului. AGERPRES/(Ioana Zoica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Finanţare europeană de aproape 19,3 milioane lei pentru integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 19,299 milioane lei construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi, proiect derulat de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din...
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Guvernul discută marţi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an Guvernul discută în şedinţa de marţi proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2014.
Studiu: Copiii instituţionalizaţi de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare Copiii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare, de la probleme psihiatrice, până la afectări ale dezvoltării cognitive, aceştia având probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, relevă un studiu realizat...
CRJ: 5.000 de persoane instituţionalizate cu dizabilităţi mintale au murit, în ultimii 5 ani, în condiţii necunoscute Reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, ai Centrului de Investigaţii Media, Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Guvernului au participat miercuri, la Braşov, la o dezbatere privind rezultatele monitorizărilor independente şi ale investigaţiilor j...