Cele mai citite
 


Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu
miercuri, 7 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale cu robotul Da Vinci SI, care se efectuează deja de şapte luni în clinică.
AGERPRES: Operaţiile asistate de robotul Da Vinci SI înlocuiesc pe zi ce trece procedurile intervenţionale clasice, dar şi pe cele laparoscopice. Tot mai mulţi pacienţi optează pentru o intervenţie chirurgicală asistată de robot. De ce au mai multă încredere într-o astfel de operaţie ?
Ioan Coman: Intervenţia cu un Da Vinci SI are toate avantajele mini-invazivităţii, cu rezultate oncologice funcţionale maxime. Sunt mult mai puţine riscurile unor complicaţii post-operatorii, iar timpul de spitalizare se reduce considerabil. Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic. Vineri, de pildă, la Spitalul Clinic Municipal au fost operaţi un pacient de 55 de ani, în plină activitate profesională, de un cancer de prostată, şi o tânără de 26 de ani, cu o malformaţie de tract urinar, care risca să îi distrugă rinichiul. La vizita de sâmbătă dimineaţă, după nici 24 de ore de la intervenţie, cei doi erau deosebit de dinamici şi într-o dispoziţie excelentă. Nu au avut nevoie de multe calmante în cursul nopţii. Ca şi în cazul chirurgiei clasice şi laparoscop ice, pacientului i se face anestezie generală, dar incizia este infimă, iar operaţia este o dantelărie adevărată în interiorul organismului, fără deschidere. Cele patru braţe au şapte grade de mişcare, spre deosebire de mâna omului, a chirurgului, care are doar trei. Braţele asigură o mare precizie, pentru că micile mişcări sau tremurul fiziologic al mâinii chirurgului nu au efect asupra acestora. Unul din braţe are o cameră endoscopică şi oferă chirurgului imaginea tridimensională, de înaltă definiţie, a interiorului uman supus operaţiei. Celelalte braţe sunt instrumente chirurgicale de dimensiuni reduse, unul fiind un electro-bisturiu cu care medicul decupează minuţios ţesutul bolnav. Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt din ce în ce mai informaţi şi cunosc avantajele chirurgiei robo tice. Pe lista noastră de aşteptare pentru o intervenţie cu Da Vinci SI este loc numai din toamnă. La Spitalul Clinic Municipal vin pacienţi din întreaga ţară.

AGERPRES: Am asistat sâmbătă, 3 iulie, în sala de proiecţie de la Spitalul Municipal, la o operaţie extrem de dificilă, de două ore şi jumătate, de extirpare a unei tumori renale cu robotul Da Vinci, efectuată de prestigiosul profesor Victor Matei Deliu de la Institutul European Oncologic din Milano. Vă rog să aveţi amabilitatea de a ne oferi detalii despre această intervenţie chirurgicală realizată în cadrul cursului internaţional de chirurgie laparoscopică şi robotică, organizat din iniţiativa dumneavoastră.
Ioan Coman: A fost vorba despre un pacient cu un cancer depistat într-o fază incipientă. Tumoarea renală a fost de aproximativ doi centimetri, greu abordabilă, dar datorită magnificaţiei optice, chirurgul de la consolă a reuşit să găsească cele mai avasculare planuri de disecţie. Totul s-a realizat fără sângerare, iar acesta este unul dintre avantajele majore ale operaţiei asistate de robot. Intenţia a fost ca pacientul să fie operat de cancerul renal fără a i se extirpa rinichiul în care se dezvoltase tumoarea. S-a făcut o nefrectomie parţială (îndepărtarea zonei renale cu tumoarea), adică s-a scos doar formaţiunea şi ţesutul strict adiacent acestei tumori. Robotul Da Vinci SI ne ajută enorm într-o astfel de intervenţie. În primul rând măreşte de foarte multe ori imaginea structur ilor interne, prin urmare permite o disecţie foarte precisă, în zone nesângerânde, şi o refacere rapidă a zonei operate, datorită instrumentarului special pe care îl posedă. Robotul suturează tranşa de excizie a tumorii, de aşa manieră încât hemostaza este perfectă, iar rinichiul funcţionează mai departe. Sunt puţine centre în lume care fac această intervenţie cu robotul. Noi am învăţat această tehnică la Milano, împreună cu prestigioşii profesori Ottavio de Cobelli şi Delia Matei Victor, care a fost studentul meu. Când am decis să practic urologia la Cluj-Napoca am dorit în primul rând să fac ceva pentru clujenii mei. Eu sunt din Gilău, mă simt clujean. Iar dacă astăzi reuşesc să ofer clujenilor cea mai înaltă tehnologie în tratarea b olilor urologice am un sentiment de satisfacţie justificat.

AGERPRES: Câţi roboţi Da Vinci SI sunt la ora actuală în România?
Ioan Coman: Sunt patru roboţi Da Vinci SI, la Spitalele Fundeni şi de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi la Spitalul Clinic Municipal (din noiembrie 2009, n.r.) şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca (din decembrie 2009 n.r.). Robotul chirurgical Da Vinci SI, cu patru braţe, cel mai performant din lume în acest moment, este fabricat de compania americană Intuitive Surgical, din 2003. Compania americană îşi perfecţionează foarte des roboţii. Am înţeles că pregătesc noi surprize tehnice. Sunt convins că aceşti roboţi vor fi din ce în ce mai mici, pentru a fi mai uşor manevrabili. Robotul Da Vinci SI de la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca a costat?două milioane de euro, preţ care a inclus şi instrumentarul necesar unui an, şi a fost cumpărat de Ministerul Sănătăţii, din banii obţinuţi din taxa pe viciu. Pe de altă parte, trebuie să spun că la Milano sunt nouă roboţi la ora actuală. La Spitalul Universitar Karolinska din Stockholm (Suedia), renumit în întreaga Europă, sunt cinci roboţi într-un singur bloc operator. Specialiştii care au început să lucreze cu Da Vinci în ultimii ani nu se mai desprind de acest robot.

AGERPRES: După achiziţia şi instalarea robotului Da Vinci SI la Spitalul Clinic Municipal, în decembrie 2009, au urmat mai multe operaţii în premieră naţională şi Sud-Est europeană. Este, în acest moment, Secţia de Urologie a Spitalului Municipal un reper pe piaţa serviciilor medicale europene de calitate?
Ioan Coman: Referindu-mă la patologia pe care o rezolvăm, nu am deloc senzaţia că oferim clujenilor mai puţin decât se poate oferi în oricare centru din Europa şi din lume. Patologia oncologică, cea litiazică, sau malformativă de tract urinar se rezolvă după aceleaşi principii, cu aceleaşi tehnici şi cu aceeaşi aparatură pe care o posedă francezii, englezii sau americanii. Din acest punct de vedere suntem ancoraţi în tehnologia modernă. Totodată, participăm la manifestări ştiinţifice europene şi internaţionale. Recent a fost acceptată o lucrare a Secţiei de Urologie pentru prezentare la Congresul Internaţional de Urologie, care în acest an se va desfăşura la Marrakech în Maroc. O delegaţie de colegi de-ai mei va participa la această importanţă manifestare. Ne simţim pa rteneri de dialog cu urologii de peste hotare, prin lucrările ştiinţifice pe care le putem prezenta la manifestările ştiinţifice internaţionale. Spitalul Municipal din Cluj Napoca este o unitate sanitară în plină devenire. Eu sunt aici de opt ani. Este o evoluţie spectaculoasă în Secţia de Urologie, care are 35 de paturi, plus un compartiment de urologie pediatrică. Putem rezolva patologia de la nou-născuţi până la pacienţi cu vârste înaintate. Condiţiile de spitalizare nu sunt exact ca şi în Occident, dar s-a făcut foarte multe pe linie administrativă pentru ameliorarea acestei situaţii. În Secţia de Urologie s-au făcut foarte multe modernizări. Un pas extrem de important a fost deschiderea secţiei de Terapie Intensivă a spitalului. Cazuri extrem de grave, care până acum erau destinate exi tus-ului, le putem rezolva acum datorită terapiei intensive de excepţie. Subliniez meritul medicului Constantin Bodolea, şeful secţiei de anestezie, cu o pregătire extraordinară şi al echipei sale care au parcurs stagii de specializare de lungă durată în străinătate, la Stockholm şi la Londra. Astfel că terapia intensivă se abordează în unitatea noastră sanitară după aceleaşi principii după care sunt asistaţi şi îngrijiţi pacienţii în capitalele Suediei şi Marii Britanii. Echipa condusă de medicul Bodolea a salvat cazuri extrem de grave, care în urmă cu mulţi ani nu ar fi avut nicio şansă. Avem pacienţi din întreaga ţară, unele cazuri sosesc la noi la limită. Prin intervenţii în echipă, cu anestezişti, chirurgi şi urologi, cazurile au rezolvare, ceea ce nu se putea spune în urmă cu un an, când nu exista secţia de Terapie Intensivă. Din această toamnă, Spitalului Clinic Municipal va avea două noi blocuri operatori, unul destinat Secţiei de Urologie şi altul Secţiei de Chirurgie Generală. Va fi o calitate în plus a serviciilor.

AGERPRES: Un specialist în robotică în cât timp se formează ? În cât timp poate lucra un medic cu un Da Vinci SI neasistat de profesor?
Ion Coman: Medicul chirurg care doreşte să opereze asistat de un robot Da Vinci SI trebuie să stăpânească perfect tehnicile chirurgicale clasice. Noi avem la Cluj-Napoca şi un trecut de 15 ani în laparascopia devenită deja clasică şi asta ne-a ajutat foarte mult să trecem peste o serie de etape în abordarea celor mai performante şi dificile tehnici de robotică în urologie. Este ca şi trecerea de la un Trabant la un Mercedes. Dacă ţi se arată care sunt butoanele şi care este mecanismul de funcţionare, poţi prelua comanda unui Da Vinci SI în scurt timp. În 2007, când am participat la Congresul European de Urologie, la Milano, am fost invitat de profesorul Victor Matei Deliu să văd o operaţie robotică de cancer de prostată. La acea dată, eu făceam clasic şi laparoscopic intervenţii de cancer de pros tată şi cunoşteam bine ce înseamnă pentru pacient şi pentru chirurg o asemenea operaţie dificilă. Când am văzut cu câtă facilitate se operează, cât de curat a decurs intervenţia şi ce refacere de calitate a conductelor urinare a fost posibilă datorită robotului, i-am spus colegului meu, Nicolae Crişan, cu care eram la Milano, că în doi ani de zile vom opera cu robotul în spitalul clinic din Cluj-Napoca. Nu aveam nicio idee şi nicio soluţie despre cum se poate procura un Da Vinci, ce trebuie făcut din punct de vedere administrativ în spital pentru achiziţionarea lui. Ştiam că în calitate de şef de secţie şi de profesor universitar trebuie să formez echipa care să fie pregătită să preia în mâini un robot chirurgical. Intuiam, în 2007, că acesta este viitorul chirurgiei, urologiei şi, ca formator de şcoală, ca dascăl, m-am simţit obligat să fac rost de el pentru colaboratorii mei. Mi-am trimis echipa de mai multe ori la Milano - doctorii Nicolae Crişan, Bogdan Feciche, Cristian Manea, Neculescu, Stanca, anestezistul Costel Bodolea, asistenta instrumentară Anca Jecan. Ei au efectuat mai multe stagii, pe parcursul a doi ani, la Milano. Şi eu am fost de mai multe ori în Italia şi în alte centre medicale din ţări europene. Când robotul a venit la spital, am executat două-trei operaţii sub coordonarea colegilor italieni, după care am continuat pe cont propriu, iar la ora actuală, după şapte luni, doar Secţia de Urologie a spitalului are 35 de operaţii robotice efectuate, fie nefrectomii (extirpări de rinichi) radicale şi parţiale, fie intervenţii în cazuri de malformaţii de tract urina r, fie cancer prostatic. Operaţiile s-au realizat nu numai pe care transperitoneală, prin diferite sinergii, datorită experienţei pe care o avem în laparoscopia clasică, dar şi prin abord lomboscopic direct. Am operat 15 pacienţi cu cancer prostatic, cu rezultate impresionante comparativ cu alternativa clasică sau laparoscopică. Am făcut, robotic, cistectomii radicale, în cazuri de cancer de vezică urinară.

AGERPRES: Pentru un specialist precum sunteţi dumneavoastră, sau profesorii Victor Matei Deliu şi Nicolae Constantea, cât de stresantă este o astfel de intervenţie chirurgicală, câtă emotivitate învinge medicul care lucrează cu un Da Vinci SI?
Ioan Coman: Veţi fi surprinsă, dar nu este deloc stresantă. Eu nu aş avea emoţii, cel mult o stare de tensiune pozitivă, şi dacă ar trebui să fac o operaţie demonstrativă pentru o mare reuniune, de talie europeană. Un medic îşi menţine autocontrolul pe parcursul unei operaţii, despre care ştie când începe dar nu şi când se termină. Efortul de concentrare a medicului de la consola robotului va fi din ce în ce mai mult diminuat, datorită mijloacelor de transmisie a imaginii din corpul pacientului spre chirurg. Dar este o stare extraordinară de siguranţă pe care ţi-o dă robotul Da Vinci. Ai impresia că lângă tine este o clonă. Robotul este ca un fel de frate, ca o clonă, este alături de chirurg şi îl ajută esenţial. Mie îmi dă siguranţă. Această stare es te tot atât de bună pentru chirurg ca şi pentru pacient. Trebuie să menţionez că nu robotul este cel care operează. Pacientul se dă pe mâna chirurgului, care ştie să utilizeze un instrument de cea mai înaltă tehnicitate. Fiecare mişcare a robotului este comandată de către chirurg, fără ca lui să-i tremure mâinile. Tremurul fiziologic al mâinilor chirurgului este total înlăturat datorită robotului. Pe lângă magnificaţia optică, facilitatea rapidităţii instrumentarului, cu mişcări în şapte grade, este un lucru absolut formidabil. O intervenţie de cancer de prostată cu ajutorul robotului durează între o oră jumătate şi trei ore. O intervenţie pentru pieloplastie (tratarea obstrucţiei de la nivelul joncţiunii pelvisului renal cu ureterul, n.r.) durează între o oră şi două ore, iar o nefrectomie parţială până în două ore jumătate. Timpul este şi în funcţie de experienţa medicului de la consolă şi a echipei care îl asistă în utilizarea robotului.

AGERPRES: Cum se poate explica, domnule profesor, numărul în continuă creştere al afecţiunilor renale, unele foarte grave?
Ioan Coman: Nu numai rinichii suferă mai mult în anul 2010 decât în ultimii ani. Suferă şi inima, şi plămânii, şi alte organe. Viaţa stresantă, nu doar din România ci din întreaga lume, îşi spune cuvântul. Stresul, prin dezechilibrul pe care îl crează organismului, poate declanşa orice boală, inclusiv cancerul. Şi conducătorii lumii, inclusiv ai României, ar trebui să ţină cont de acest aspect. Populaţia nu trebuie să trăiască în stres. Mă doare când văd români stresaţi. Ştiu, ca şi medic, ca şi chirurg, că orice om stresat are de suferit. Arterele coronare în primul rând, dar şi creierul, şi rinichii au de suferit. Hipertensiunea este un efect al stresului cotidian. Şi alimentaţia total periculoasă de azi, plină de E-u ri şi aditivi, este un factor destabilizator pentru organism, fiind cancerigenă.

AGERPRES: Cursul internaţional de chirurgie laparoscopică şi robotică organizat, vineri, 2 iulie şi sâmbătă, 3 iulie, la Spitalul Clinic Municipal, din iniţiativa dumneavoastră, cu sprijinul Institutului European Oncologic şi Universităţii din Milano, a lansat, în premieră mondială, proiecţiile în sistem 3 D, tridimensional, pe un ecran, a unei operaţii efectuate de medic în blocul operator. Ce avantaje esenţiale are pentru un medic vizionarea în sistem 3 D?
Ion Coman: Proiecţiile care au precedat sistemul tridimensional, adică proiecţiile în sistem 2 D (dimensional) se fac frecvent în clinici din ţările dezvoltate, care dispun de roboţi Da Vinci de mai mulţi ani. În aceste clinici nu s-a resimţit nevoia achiziţionării unor noi instalaţii de transmisie în 3 D, chiar dacă aceasta este de ultimă generaţie, high-definition. Noul sistem oferă o vedere stereoscopică de cea mai bună calitate. Se vede impecabil, cum numai cu robotul se poate vedea. Am avut întreg sprijinul colegilor de la Milano, inclusiv cel material, pentru a aduce la Cluj-Napoca noul sistem pentru cursul acesta. Primul curs internaţional de chirurgie laparoscopică şi robotică de la Cluj-Napoca a beneficiat şi de cea mai înaltă tehnologie. Cursanţii au putut să vadă, datorită acestei tehnologii, exa ct ceea ce vede chirurgul de la consola robotului în timpul operaţiei. Ei au purtat ochelari polarizanţi pentru vederea tridimensională. Chirurgul aflat la consolă şi-a comentat pas cu pas operaţia. Atât explicaţiile lui cât şi ale colaboratorilor săi s-au auzit foarte bine în sala de proiecţie. Dacă unul dintre cursanţi a avut o întrebare, a putut să o adreseze chirurgului care opera. Toţi participanţii la curs au fost foarte impresionaţi şi sunt convinşi de utilitatea folosirii robotului în afecţiunile urologice care au realmente indicaţie pentru a fi rezolvate robotic. Urologi din Serbia, Bulgaria, ţări din fosta Iugoslavie şi Republica Moldova doresc să facă primii paşi pe calea roboticii. Mă bucur că am putut să fac acest lucru, pentru că şi eu am fost acceptat la Milano din 2007 şi împreună cu echipa mea am făcut mai multe stagii de perfecţionare robotică. Mi se pare firesc ca acum să ofer şi eu din experienţa pe care am dobândit-o în debutul în robotică medicilor din ţările situate în jurul României, care nu dispun încă de acest aparat, dar doresc să îl achiziţioneze. Ei vor avea acces la Centrul de Robotică de la Spitalul Municipal ori de câte ori vor avea nevoie. Robotica este deja chirurgia prezentului şi fără îndoială a viitorului. Şi datoria mea de profesor universitar este aceea de a forma viitoarele generaţii în spiritul acestei înalte tehnologii. Pentru acest curs internaţional de chirurgie laparoscopică şi robotică am pregătit un prim DVD, cu experienţa noastră iniţială în chirurgia robotică şi care le va f olosi medicilor participanţi din ţările vecine cu România. Cursanţii au avut posibilitatea de a exersa practica gesturilor chirurgicale laparoscopice utilizând un pelvitrainer (aparat simulator) oferit de firma Storz Gmbh. Un astfel de simulator oferă posibilitatea ameliorării dexterităţii gesturilor chirurgicale simple. Ei au avut la îndemână şi instrumentarul de laparoscopie tradiţională, tocmai pentru a vedea diferenţa între chirurgia laparoscopică deja clasică şi cea asistată de robot. Dar nu au fost foarte mulţi cursanţi interesaţi de laparoscopia tradiţională. Cursanţii au asistat în sala de operaţie şi la cuplarea robotului la instrumentarul laparoscopic şi la comenzile pe care le dă chirurgul de la consolă robotului. Cu certitudine, cursul internaţional de la Cluj-Napoca va avea impactul s contat, pentru că medicii participanţi se vor lupta pentru implementarea intervenţiilor chirurgicale asistate de robot în clinicile în care îşi desfăşoară activitatea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Cluj: Intervenţie chirurgicală în premieră în Europa de Est O intervenţie chirurgicală laparoscopică cu un robot DaVinci SI este efectuată în premieră în Europa de Est, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, de către prof. dr. Mihai Lucan, împreună cu o echipă de specialişti din Italia.
Cluj: 70 de intervenţii chirurgicale cu robotul da Vinci, în şapte luni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Din luna decembrie 2009, când la Spitalul Municipal a intrat în funcţiune robotul da Vinci, în unitatea sanitară au fost efectuate aproximativ 70 de intervenţii de chirurgie generală, urologie şi ginecologie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul clinicii, prof...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Prof.univ.dr. Ioan Coman: Medicii valoroşi rămân în ţară dacă au şanse de afirmare profesională (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Coman, directorul Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca, susţine că tinerii medici valoroşi vor rămâne în ţară dacă universităţile şi şefii de clinici le vor oferi şanse reale de afirmare profesională. Într-un interviu acordat AGERPRES, prestigiosul...
Premieră medicală naţională în urologie, realizată la Fundeni, prezentată la congresul de specialitate O intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni a fost prezentată la cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO.