Cele mai citite
 


Imagistica joacă un rol foarte important în stabilirea diagnosticului
miercuri, 7 iulie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Importanţa examenului imagistic pentru diagnostic este foarte mare, pentru unele diagnostice - accidentele vasculare ischemice sau hemoragice - fiind indicaţia de primă intenţie, a declarat pentru AGERPRES dr. Tudor Ciprut, director la Centrul Remedis din incinta Spitalului Militar Central.

Potrivit acestuia, din păcate, pentru România, PET-CT-ul reprezintă o noutate în imagistică.


'Altă noutate imagistică este RM-ul 3 Tesla, dar nu numai pentru ţara noastră. Aceste aparate de rezonanţă magnetică există, dar nu sunt atât de răspândite ca celelalte.Cu acest tip de aparat se poate face explorarea sânului, examenul fiind mult superior celorlalte tipuri de aparate de 1 şi 1,5 Tesla'', a precizat medicul.


În diagnosticul afecţiunilor mamare examenul imagistic este de mare acurateţe, caliatea imaginii fiind foarte bună. Se utilizează şi pentru afecţiunile pelvisului, cum ar fi tumorile de prostată la bărbaţi, cele de col uterin şi ovariene la femei. ''Toate afecţiunile de endometrioză au indicaţie de acest tip, dar şi în neurologie. Se poate face foarte uşor tractografie, foarte utilă în intervenţia neurochirurgicală, adică se pot vedea tracturile nervoase şi cum sunt ele afectate de o formaţiune tumorală. Sigur, ele au o importanţă şi în alte afecţiuni, cum ar fi scleroza multiplă, dar indicaţia principală este pentru neurochirurgie'', a explicat dr. dr. Tudor Ciprut.
Un alt domeniu în care acest RM este mult superior este ortopedia, în explorarea unor regiuni dificile, cum sunt cotul, glezna, mâna, genunchiul, deoarece imginea este de o mai mare acurateţe. Cu RM 3 Tesla se pot face mult mai multe investigaţii decât cu unul obişnuit, a explicat specialistul.


În ceea ce priveşte accesibilitatea pacienţilor la astfel de investigaţii dr. Tudor Ciprut a spus că în cazul PET-CT, la Centrul Remedis se va instala un astfel de aparat la începutul anului 2011. Pentru un număr de investigaţii, Casa de asigurări rambursează parţial costul examinării, pentru celelalte trebuie plătit, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări. Medicul a subliniat că la început s-a rambursat mai puţin din costul examenului imagistic, apoi din ce în ce mai mult, având în vedere că principala indicaţie este în oncologie.


''Diagnosticul primar, restadializările periodice ale formaţiunii tumorale se fac prin CT, RM, PET-CT corelate cu markeri tumorali, în ortopedie pentru hernia de disc şi altele'', a subliniat dr. Tudor Ciprut.
El a afăugat că în domeniul imagisticii, cel puţin în sistemul privat, suntem la nivel mondial, dar a admis că nu sunt foarte multe aparate şi nu toată lumea îşi poate permite un astfel de examen medical.

Notare
Comentarii
de lumy
sunt diagnosticata cu hidrosalpinx bilateral se poate vedea la RM3 TESLA

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Investigaţii în premieră naţională la Clinica de Radiologie şi Imagistică Medicală Târgu Mureş Şeful Clinicii de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor Mircea Buruian, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că la centrul medical vor fi realizate în curând investigaţii în premieră naţională, după ce a fost dotat cu cel mai...
O noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla: Cercetatorii de la Roche au inregistrat progrese majore cu o noua molecula destinata tratamentului sclerozei multiple recurent - remisiva Roche a anuntat recent rezultatele spectaculoase ale unui studiu clinic cu un nou medicament destinat tratamentului sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna(1) forma a sclerozei multiple. Utilizarea acestui nou medicament a dus la o reducere inalt semnificativa a activitatii bolii...
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru: Scleroza în plăci, o problemă de sănătate publică Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, a reliefat miercuri, cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Scleroză Multiplă (în plăci), că afecţiunea este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi de aceea constituie o problemă de sănătate publică...
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
Iaşi: Cea de-a VI-a Conferinţă Naţională de Scleroză Multiplă Aproximativ 200 de specialişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi, începând de joi, la Iaşi,să participe la cea de-a VI-a Conferinţă Naţională de Scleroză Multiplă, a declarat miercuri, prof.univ.dr. Cristian Dinu Popescu, preşedintele Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare.
Olt: Primele investigaţii RMN la SJU Slatina Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina va efectua în luna martie primele investigaţii prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN), potrivit directorului medical al unităţii spitaliceşti, medicul Cătălin Pătru.