Cele mai citite
 


Tuberculoza rămâne un pericol, atrag atenţia specialiştii
joi, 8 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri
 

Anual se îmbolnăvesc de tuberculoză 27.500 de români iar dintre aparţinători, peste 100.000, a precizat miercuri într-o conferinţă de presă dr. Anca Macri, de la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta'.

În ultimii 10 ani, peste 1.000.000 de români au venit în contact cu această boală (ca pacienţi sau aparţinători).
Nu există noutăţi 'spectaculoase' despre tuberculoză, în ultimii 35 de ani, practic nu au fost descoperite noi instrumente eficiente de diagnosticare sau tratare a acestei boli, a spus medicul.
Referitor la transmiterea tuberculozei, dr. Macri a arătat că expunerea prelungită cu aerul care conţine bacilii tuberculozei (riscul creşte cu 50% la o expunere între 20 şi 40 de ore) poate duce la contactarea infecţiei. Oricine se poate se poate infecta cu TB iar 10% dintre cei infectaţi (chiar şi cu sistemul imunitar competent) vor dezvolta boala.
Tuberculoza (TB) este o boală contagioasă. Ca şi obişnuita răceală, tuberculoza se transmite prin aer. Doar unii bolnavi pot transmite boala altor persoane, şi anume cei care au un număr mare de microbi în plămâni, pe care îi pot exhala în exterior (tuberculoză activă/cu frotiu pozitiv).
Când persoanele bolnave tuşesc, strănută, vorbesc sau scuipă răspândesc în aer germenii TB, cunoscuţi drept bacili Koch. Netratată, orice persoană cu TB activă va infecta în medie între 10 şi 15 persoane pe an.
O persoană se poate infecta inhalând doar un număr mic de bacili, însă doar una din 10 persoane care au fost infectate va face boala efectiv. În restul de 9 cazuri, bacilul este ţinut sub control de sistemul imunitar. Bacilii TB nu dispar însă din organism, ci, protejaţi de o foiţă de ceară subţire, pot 'dormi' ani la rând, a explicat medicul.
Când sistemul imunitar al persoanei este slăbit, acesta nu mai poate ţine microbii sub control şi poate apărea îmbolnăvirea, chiar la mulţi ani după infectare.
O treime din populaţia lumii este acum infectată cu bacili TB, 5-10% dintre persoanele infectate cu bacili TB (şi care nu sunt infectate cu HIV) se îmbolnăvesc sau se infectează cândva în viaţă. Persoanele infectate atât cu HIV, cât şi cu bacilii TB au probabilitate mare de a face tuberculoză.
Tuberculoza se manifestă cel mai frecvent prin tuse seacă, ce durează mai mult de trei săptămâni, febră scăzută (37-38 grade Celsius), scădere în greutate, oboseală şi transpiraţii, mai ales în cursul nopţii.
Dr. Anca Macri a atras atenţia asupra tuberculozei multidrog rezistente, care este un pericol real, cu risc maxim în zona geografică din imediata apropiere a României.
Pentru a preveni acest risc se impune o diagnosticare cât mai devreme a bolii, aplicarea tratamentului corect şi complet, în acest sens un rol important revenind medicilor de familie.
Potrivit medicului, România stă destul de bine la detecţia bolii. De asemenea, s-a constatat o uşoară scădere a incidenţei bolii în anii 2000, dar acum această scădere a stagnat, a subliniat dr.?Macri.
Incidenţa cea mai mare a bolii rămâne în sudul ţării, Moldova, Bucureşti, dar şi în Timiş şi Arad, a mai arătat medicul.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asistenţă psihologică şi socială pentru pacienţii cu tuberculoză, în 4 spitale din ţară Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din judeţul Argeş, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din judeţul Neamţ şi Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea din Baia Mare, judeţul Maramureş, oferă, din luna iulie, servicii gratuite de...
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
Dr. Gilda Popescu: 40% dintre pacienţii cu tuberculoză nu sunt asiguraţi Medicul Gilda Popescu, managerul Programului Naţional de Control al Tuberculozei, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că 40% dintre pacienţii cu tuberculoză chimiosensibilă sau multidrog rezistentă sunt neasiguraţi.
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Raceala gripa sau viroza - cum facem diferenta? Nas infundat, usturime in gat si febra – simptome cu care toti ne-am confruntat la un moment dat, insa fara sa stim daca este vorba de o simpla raceala, gripa sau o viroza de sezon. Care este diferenta intre aceste boli si mai ales cum le putem trata? Desi la prima vedere pot avea manifestari...
Comunicat de presă - Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Finanţare suplimentară pentru Programul Naţional de Control al Tuberculozei.