Cele mai citite
 


Cluj: Finanţare europeană pentru 64 de maşini SMURD
joi, 8 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Regiunea de Nord Vest vor fi dotate cu câteva zeci de autospeciale care vor avea ca rezultat înjumătăţirea timpilor de reacţie a echipajelor SMURD.
'În momentul de faţă tipul de intervenţie al unităţilor mobile la locul accidentelor este de 18 minute pentru mediul urban şi de 34 pentru cel rural şi credem că prin achiziţionarea autoutilitarelor ei se vor înjumătăţi', a declarat miercuri la Cluj preşedinta Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară 'Transilvania de Nord' (ADI), Emoke Fekete.
ADI este o asociaţie constituită în urmă cu un an între toate consiliile judeţene din Regiunea de Nord-Vest a ţării, cu scopul de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea unor proiecte mari.
Cele 64 de autoutilitare, printre care 30 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la accidente colective şi salvări urbane, două autospeciale de cercetare bacteriologică şi chimică, şase autospeciale pentru descarcerări grele, 21 ambulanţe de prim ajutor şi trei ambulanţe de reanimare, vor fi cumpărate cu bani europeni.
Proiectul 'Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord' a fost declarat câştigător, iar valoarea lui este de 49.868.560,78 lei.
Contractul pentru acest proiect a fost semnat vinerea trecută de preşedinta ADI Emoke Fekete şi de directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Claudiu Coşier, iar maşinile vor ajunge în posesia inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă în câteva luni.
Printre autospecialele achiziţionate se numără şi o maşină de teren care va fi dotată cu echipament de comunicaţii de ultimă oră care va reprezenta centrul de comandă al intervenţiilor în caz de calamităţi pentru regiunea de nord-vest. Această maşina va avea sediul la Baia Mare şi se va deplasa, când va fi nevoie, la locul calamităţii, de unde persoana care va conduce echipele de intervenţie va putea să coordoneze acţiunile de salvare mult mai eficient.
Directorul proiectului, Gheorghe Strâmb, a explicat că a fost ales ca a fost ales ca şi oraş de staţionare al centrului de comandă municipiul Baia Mare deoarece s-a constatat, în urma unor analize, că în acea zonă există cele mai mari riscuri de accidente colective şi de calamităţi naturale, şi nu în ultimul rând pentru că este aproape de graniţa cu Ucraina.
La rândul său, Claudiu Coşier a explicat că pe viitor va trebui inventat un sistem managerial la nivel regional al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Un alt scop al proiectului a fost şi acela de a uniformiza accesul la servicii medicale de calitate al tuturor locuitorilor zonei. În regiunea de Nord-Vest trăiesc 2,8 milioane de persoane.
'Acest contract încearcă să rezolve unele nevoi din domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Programul Operaţional Regional finanţează asemenea proiecte care ţintesc priorităţi legate de serviciile în domeniul sănătăţii. Comunităţile locale pot implementa politici proprii în domeniul sănătăţii pentru că asistăm la descentralizarea sistemului. Pe de altă parte, cu acest proiect asistăm la uniformizarea performanţelor sistemului prin dotările care se fac. Nu vom avea acelaşi nivel de performanţă în toată regiunea dar acesta este primul pas, iar alt scop este acela de a fi pregătiţi pentru situaţii de calamitate, să limităm cât mai mult pierderile de vieţi', a spus Coşier.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
25 de autospeciale au fost predate Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi Ilfov Un număr de 25 de autospeciale au fost predate Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti şi Ilfov, cu contracte de comodat pe cinci ani, prin proiectul "Dezvoltarea şi dotarea serviciilor profesioniste pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în regiunea Bucureşti-Ilfov" din cadrul...
Bihor: Dotare performantă la ISU Crişana cu finanţare europeană Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa şi inspectorul şef al ISU Crişana, gen. Ioan Baş, au prezentat joi importantele achiziţii realizate printr-un proiect regional cu finanţare europeană, 12 autospeciale de intervenţie dotate cu echipamente de ultimă generaţie, anunţând şi partea a doua...
ISU Alba, implicat în derularea a două proiecte cu fonduri europene Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Unirea' Alba este implicat în derularea a două proiecte cu fonduri europene, având ca obiective îmbunătăţirea managementului şi gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă şi creşterea siguranţei cetăţenilor, a declarat, joi, inspectorul şef al ISU, colonel...
Caraş-Severin: Noi dotări pentru ISU Semenic, cu finanţare europeană Autospecialele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Semenic' al judeţului Caras-Severin vor interveni mai rapid în caz de incendii, inundaţii sau accidente cu persoane încarcerate, după ce, în parcul auto al unităţii, au ajuns nouă maşini de ultimă generaţie, achiziţionate prin Programul Operaţional...
Sălaj: Autospeciale pentru pompieri în valoare de 290.000 de euro Dotarea pompierilor din Sălaj se va îmbunătăţi cu două autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în valoare totală de circa 290.000 de euro, ele urmând a fi achiziţionate printr-un proiect cu finanţare europeană ce vizeză îmbunătăţirea dotării cu astfel de echipamente în cele şase judeţe...
Galaţi: Aproape 52 milioane lei pentru echipamente necesare situaţiilor de urgenţă în şase judeţe Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, alături de alte cinci autorităţi judeţene deliberative, în calitate de membru fondator al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă (ADISESU), a lansat, miercuri, activităţile din cadrul proiectului ''Achiziţionare echipamente specifice...