Cele mai citite
 


Medicii de familie vor acorda consultaţii şi vor elibera reţete
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, marţi, la încheierea negocierilor cu reprezentanţii medicilor de familie, că aceştia vor acorda asistenţă medicală şi vor elibera reţete compensate şi gratuite începând cu 1 aprilie, iar data nu este o păcăleală.

Ministrul Sănătăţii a spus că protocolul semnat cu reprezentanţii medicilor de familie pune şi bazele unui parteneriat stabil. El a precizat că îşi ia angajamentul, atât personal, dar şi în numele Ministerului Sănătăţii, să includă aceste structuri în dezbaterile ce vor avea loc la minister referitoare la medicina de familie.

In ce priveşte acordarea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, ministrul a arătat că medicii de familie vor asigura prezenţa în centrele de permanenţă, iar această asistenţă medicală va face obiectul unui contract separat, care urmează să fie elaborat săptămâna viitoare.

In privinţa prescrierii medicamentelor, potrivit oficialului citat, reţetele vor fi prescrise pe denumiri comune internaţionale, iar în trimestrul patru, Ministerul Sănătăţii şi CNAS vor acorda aceeaşi valoare punctului cu cea din trimestrele doi şi trei, respectiv 4,5 per capita şi 1,5 per servicii.

Dr. Rita Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a spus, la rândul său, că a fost o negociere dificilă, desfăşurată sub presiune, dar că, având în vedere situaţia, va semna contractul-cadru. Referindu-se la centrele de permanenţă, ea a arătat că acestea vor asigura asistenţă obişnuită, nu de urgenţă, programul de lucru şi organizarea urmând să fie stabilite săptămâna viitoare în funcţie de discuţiile care vor avea loc şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Ea şi-a exprimat mulţumirea pentru faptul că reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi ai patronatului medicilor de familie vor participa la negocierile organizate de Ministerul Sănătăţii referitoare la aspecte privind această specialitate.

Preşedinta Patronatului medicilor de familie, dr. Doina Mihăilă, a spus că principalul câştig al celor două zile de negocieri a fost acceptarea reprezentanţilor asociaţiilor medicilor de familie la întâlnirile de lucru care privesc medicina de familie.

Suma alocată pentru centrele de permanenţă este de 20 milioane de lei, adică cinci milioane de euro, sumă la care vor trebui să contribuie şi autorităţile locale, a spus ministrul Sănătăţii.

El a amintit că centrele de permanenţă funcţionează de peste şase ani, dar nu în toate judeţele; prin acest act legislativ ele dobândesc o bază legală astfel încât medicii vor putea efectua permanenţe pentru care vor fi plătiţi.

Ion Bazac a spus că săptămâna viitoare se va defini modul de funcţionare în centrele de permanenţă astfel încât acestea să intre cât mai repede în funcţiune.

Ele vor funcţiona mai ales în zonele rurale şi vor acorda o asistenţă medicală de bază, urmând ca, pentru urgenţe, medicul de familie să apeleze 112.

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat faptul că din cinci pacienţi care vin în unităţile de primiri urgenţe la sfârşitul săptămânii, doar unul este internat. Acest fapt motivează existenţa centrelor de permanenţă care ar putea consulta cazurile ce nu sunt urgenţe.

Preşedintele CNAS, prof. dr. Irinel Popescu, a arătat că, potrivit estimărilor, aceste procente pentru medicina de famile sunt sustenabile de la fondul de rezervă şi rectificările bugetare. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicii de familie anunţă suspendarea temporară a protestului Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Medicii de familie nu vor elibera reţete compensate şi bilete de trimitere vineri şi luni Medicii de familie nu vor elibera reţete compensate şi nici bilete de trimitere vineri şi luni, au declarat reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Medicii de familie aşteaptă o soluţie pentru finanţarea cabinetelor După aproape două ore de discuţii, medicii de familie au ieşit de la întâlnirea dintre reprezentanţii lor şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) mediată de ministrul sănătăţii, Cseke Attila, cu unele probleme tehnice rezolvate, legate de relaţia cu pacientul, de informatizare...
Mehedinţi: Medicii de familie dau consultaţii contra cost, fără să elibereze reţete gratuite şi compensate Cei 154 de medici de familie din judeţul Mehedinţi acordă consultaţii contra cost, fără însă să elibereze bilete de trimitere şi reţete gratuite şi compensate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mehedinţi, Adrian Petcu.