Cele mai citite
 


Alba: Sedii neaccesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii
joi, 8 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alba Iulia, 8 iul /Agerpres/ - Unele instituţii publice din Alba, cum ar fi Casa de Asigurări de Sănătate sau Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, nu au înălţimea ghişeelor la un nivel accesibil persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, acestea fiind situate chiar şi la un metru şi jumătate.
Un studiu realizat de Asociaţia SM SPEROMAX Alba, în cadrul Coaliţiei 'Accesibilitate pentru Alba', privind nivelul de accesibilitate a persoanelor cu dizabilităţi în instituţii publice sau firme de interes public, relevă un număr mic de spaţii publice sau de facilităţi accesibile persoanelor cu handicap.
Astfel, instituţii ca Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) nu au locaţiile accesibilizate din punct de vedere fizic. În unele cazuri, cum sunt cele de la ITM şi CJPC Alba, reclamaţiile se preiau telefonic sau în scris şi se poate solicita deplasarea unui specialist la domiciliul persoanei cu dizabilităţi.
Înălţimea ghişeelor sau a birourilor de relaţii cu publicul variază în funcţie de instituţie şi de punctul de lucru. Înălţimea acestora variază între 0,75 şi 1,50 metri, cu o înălţime medie de 1,10 metri.
Există şi patru instituţii publice care au politici clare ce vizează persoanele nevăzătoare şi permit accesul cu câini însoţitori, respectiv la Instituţia Prefectului, Primăria Alba Iulia, Casa de Pensii şi Agenţia pentru Prestaţii Sociale.
Doar şase din cele 29 de sedii cuprinse în studiu nu dispun de rampe de acces sau lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi.
Facilităţile oferite angajaţilor care au diverse tipuri şi grade diferite de handicap nu sunt prezente peste tot. Astfel, sediul ITM nu dispune de bare de susţinere, de toalete accesibilizate şi de parcări speciale. Nu există toalete accesibilizate nici la Casa de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Consiliul Judeţean Alba.
Studiul prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, a fost realizat pe baza chestionarelor aplicate prin metoda autocompletării de către fiecare instituţie în parte. Au existat însă şi instituţii care au refuzat primirea chestionarului, cum ar fi Judecătoria Alba, sau care şi-au declinat autoritatea, cum a fost cazul Tribunalului Alba, a precizat sociologul Călin Govoreanu.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba a susţinut că sunt date cu caracter confidenţial în ceea ce priveşte numărul de angajaţi cu dizabilităţi, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi Primăria Alba Iulia au solicitat omiterea datelor sau prelungirea termenului. Potrivit datelor furnizate de instituţiile care au completat rubricile privind numărul de angajaţi cu dizabilităţi, din totalul de 1.600 de salariaţi ai acestora, 23 au diverse grade de handicap.
Atât IPJ Alba, cât şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba nu au oferit informaţii cu privire la existenţa adaptărilor funcţionale pentru a putea desfăşura activitatea persoane cu dizabilităţi.
Coaliţia 'Accesibilitate pentru Alba', constituită din 17 membri, este o structură informală care are drept misiune 'influenţarea conştiinţei civile, a agenţilor economici şi a politicilor publice în favoarea accesibilizării spaţiilor publice pentru persoanele cu handicap şi/sau nevoi speciale'. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Servicii medicale de peste trei milioane de lei executate, dar nedecontate de CAS şi MAI Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia are servicii medicale executate, contractate şi nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate în sumă totală de 2,8 milioane de lei, a atras atenţia, joi, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii, Nicoleta Coşarcă.
Alba: Aparat RMN, achiziţionat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia Pacienţii din judeţul Alba nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la Sibiu sau la Cluj Napoca pentru a efectua o investigaţie RMN, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, odată cu semnarea unui contract de achiziţie a unui asemenea aparat, de tip Siemens, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia...
Alba: Trei unităţi sanitare, propuse spre reorganizare Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Alba propune transformarea celor trei unităţi sanitare din judeţ propuse spre reorganizare în secţii externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (spitalele din Baia de Arieş şi Ocna Mureş), respectiv ambulatoriu integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă...
Alba: Investigaţiile RMN, posibile şi în judeţ, la SJU Pacienţii din Alba pot din această săptămână să efectueze investigaţii RMN în judeţ, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, nemaifiind nevoiţi să se deplaseze la Sibiu sau la Cluj Napoca pentru o asemenea operaţiune.
Alba: Un punctaj mai mare la evaluare, un contract mai bun cu CAS pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia face ultimele pregătiri înainte de controlul Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, evaluare care presupune o verificare amănunţită, de la activitatea medicală, condiţii hoteliere până la gradul de satisfacţie al pacienţilor şi personalului.
Gorj: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, sancţionat de Casa de Asigurări de Sănătate din cauza unor nereguli Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost sancţionat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în urma unor nereguli constatate în unitatea medicală, a declarat, joi, directorul CJAS Gorj, Daniel Bondoc.