Cele mai citite
 


Un deputat vrea Institut de Oncologie în locul Spitalului de Urgenţă
marţi, 7 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Iaşi, 7 aprilie /Agerpres/ - Deputatul PD-L Petru Movilă vrea ca noua clădire din curtea Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi să rămână cu destinaţia şi denumirea de Institut Regional de Oncologie.

Deputatul democrat liberal crede că a schimba aceste lucruri acum, înseamnă a pierde mai târziu finanţările necesare pentru această instituţie medicală atât de necesară pentru Iaşi şi pentru toate judeţele Moldovei.

“Am ajuns, cred, într-un moment în care orgoliile nu ar trebui să împiedice dezvoltarea unor proiecte medicale noi în Iaşi. Este absolut necesar un Institut Regional de Oncologie la Iaşi, având în vedere explozia numărului de cazuri de cancer din ultimii ani. Iar acum, datorită unor disfuncţionalităţi, acest proiect riscă să se piardă în hăţişurile birocratice şi financiare, inclusiv prin schimbarea denumirii”, a declarat deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Acesta a atras atenţia că este bine cunoscut faptul că în regiunea Moldova, o zonă în care trăiesc peste patru milioane de locuitori, nu există un spital specializat în tratarea cancerului, bolnavii fiind nevoiţi să meargă la Cluj, Tg. Mureş, Bucureşti sau în alte centre medicale din ţară.

„De peste doi ani de zile am susţinut necesitatea coabitării în clădirea nouă a Institutului Regional de Oncologie a activităţilor cu specific oncologic şi a unor activităţi medicale din actualul Spital de Urgenţă. Un punct de vedere pe care îl menţin şi acum. Cred însă că este timpul ca cei responsabili de sănătatea ieşenilor să ia decizii corecte pentru sistemul de sănătate şi să se gândească că există încă posibilitatea pierderii investiţiilor pentru Spitalul Regional de Urgenţă şi a Institutului Regional de Oncologie, în cazul în care se va mai discuta mult despre schimbarea destinaţiei actualei clădiri”, a mai spus Petru Movilă.

Declaraţia a fost făcută după ce deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a obţinut, din partea ministerului de resort, promisiunea ca noua clădire să îşi recapete destinaţia iniţială, cea de spital de urgenţe.

Demersurile au fost făcute de reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan după ce, în urmă cu câţiva ani, democrat liberalii ieşeni au promis că în imobilul ce se construieşte de 12 ani în incinta spitalului de urgenţe va funcţiona Institutul de Oncologie, deşi clădirea a fost proiectată şi construită iniţial pentru a fi spital de urgenţe. Mai mult, întrucât se află în zonă centrală, proiectul prevede ca pe acoperişul imobilului să fie inclusă şi o pistă de aterizare a unui elicopter.

Iaşiul, cel mai mare oraş al Moldovei, care este totodată şi centru universitar, nu are niciun spital care să includă toate specialităţile. Pentru efectuarea unor investigaţii medicale de specialitate, pacienţii sunt plimbaţi între spitalele din oraş. Mai mult, actualul Spital Clinic de Urgenţe din Iaşi funcţionează în mai multe clădiri ce au aparţinut unei vechi familii boiereşti, unde tavanele aflate în stare avansată de degradare stau să cadă peste pacienţii care sunt nevoiţi să doarmă şi câte trei în două paturi, în lipsa unor spaţii de cazare adecvate. Tot la Spitalul Clinic de Urgenţe, pacienţii care au fost operaţi sunt transportaţi cu targa, pe scări, de către infirmiere. AGERPRES/ (Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Număr mare de pacienţi la UPU Peste 190 de persoane au ajuns, în ultima gardă, la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi, numărul acestora fiind cu 30-40 % mai mult faţă de perioadele anterioare, a declarat vineri, pentru AGERPRES, dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul spitalului...
Deputatul Ciuhodaru: Susţin includerea Spitalului de Urgenţe în mapa şedinţei de Guvern de la Iaşi Deputatul Tudor Ciuhodaru, membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, susţine includerea printre priorităţile agendei guvernamentale din 17 martie adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să asigure finalizarea cât mai rapidă a Spitalului Clinic de Urgenţe din Copou pentru ca pacienţii aflaţi...
Tudor Ciuhodaru: Comasarea spitalelor 'Sf. Ioan' şi 'Sf. Spiridon' din Iaşi îngreunează rezolvarea urgenţelor Comasarea spitalelor clinice de urgenţă 'Sf. Ioan' şi 'Sf. Spiridon' din Iaşi, prevăzută de Ministerul Sănătăţii, nu va conduce la creşterea calităţii actului medical, ci doar la temporizarea rezolvării terapeutice a urgenţelor, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Tudor Ciuhodaru, deputat independent...
Iaşi: Spitalul Regional de Urgenţă, din nou în atenţia autorităţilor şi politicienilor Contractul de proiectare al viitorului Spital Regional de Urgenţe din Iaşi va fi încheiat în luna octombrie şi tot atunci se va şti unde va fi amplasată această unitate medicală care va fi construită cu fonduri provenite de la Banca Mondială şi din bugetul local, a declarat joi pentru AGERPRES primarul...
Deputatul Petru Movilă susţine ideea ca Serviciul 112 regional Moldova să fie la Iaşi Deputatul Petru Movilă va înainta Guvernului o propunere de hotărâre prin care clădirea RADEF Româniafilm să treacă din patrimoniul regiei în cel al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi, pentru demararea proiectului de realizare a Dispeceratului Unic Integrat 112.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.