Cele mai citite
 


Sibiu: Ministrul sănătăţii, nemulţumit de calitatea actului medical
duminică, 11 iulie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a criticat, vineri, la Sibiu, pe foştii miniştri ai Sănătăţii, calitatea actului medical din spitalele din România, care, conform acestuia este mai slabă decât în Germania şi Ungaria, ministrul acuzându-i şi pe mulţi medici de familie că se limitează să consulte pacienţii doar la cabinete, nu şi la domiciliu.
Cseke Attila spune că descentralizarea spitalelor trebuia să se facă în România în urmă cu un deceniu iar acum trecerea acestora la consilii locale şi judeţene, nu este o garanţie că de mâine pacienţii vor fi trataţi în România, ca în Germania sau Ungaria.
Conform previziunilor ministrului de resort, pacienţii români vor beneficia de servicii puţin îmbunătăţite în spitalele de la noi, abia peste doi ani, dacă se face preluarea acestora de la minister la consilii locale şi judeţene.
'Eu nu vreau să creez iluzia că de mâine, dacă preluaţi spitalul judeţean şi celelalte spitale, dintr-o dată va creşte calitatea actului medical şi de mâine va fi ca în Germania sau măcar ca în Ungaria. Am convingerea că peste un an, doi, se vor vedea efectele descentralizării', a spus Cseke Attila.
Acesta s-a declarat nemulţumit şi de foştii miniştri ai Sănătăţii, care toţi au vorbit până acum de descentralizare, dar nu au făcut-o.
'Să terminăm cu dezbaterea politică pe acest subiect. Astăzi cei care sunt în opoziţie, s-ar putea să fie mâine la guvernare. Vă rog să daţi o căutare pe google, toţi miniştrii sănătăţii au vorbit despre descentralizare. Toţi, fără nici un fel de excepţie. Cât s-a făcut, eu nu comentez', a spus actualul ministru al Sănătăţii.
Cseke Attila s-a declarat vineri, dezamăgit şi de mulţi medici de familie, care nu îşi mai fac treaba cum trebuie şi nu merg acasă să îi consulte pe pacienţi, ci preferă ca pacienţii să vină la cabinetele lor. În acest sens, ministrul Sănătăţii a evocat chiar un moment din copilăria sa, vorbind de un 'Domnul Trandafir', dar în varianta medic.
'Rolul medicinii primare astăzi nu este îndeplinit. Se limitează doar la consultaţiile la cabinet, cu excepţiile de rigoare. (...) Eu mai visez la acel medic de familie, pe care îl ţin minte din copilărie, un medic de la mine din oraş, care umbla în fiecare după-masă, cu o gentuţă micuţă, pe stradă şi mergea la pacienţi acasă', a relatat ministrul Sănătăţii.
Acesta a fost prezent vineri, în premieră, la discuţiile în plen a unui consiliu judeţean, cel de la Sibiu, pe tema preluării spitalelor de la minister.
Ministrul a încercat fără succes să îi convingă pe consilierii judeţeni de la cele patru partide că este bine pentru sibieni să se preia Spitalul Judeţean de Urgenţă la CJ, însă consilierii PSD şi cei de la PNL au împiedicat preluarea 'de teama datoriilor de 19 milioane de lei ale spitalului', a declarat vineri, directorul spitalului, democrat liberalul Gabriel Budescu.
Cseke Attila a dat asigurări că nici pacienţii, nici angajaţii spitalului sibian nu vor avea de suferit. Vineri, nu au fost preluate nici alte două spitale mai mici, tot din cauza datoriilor.
Ministrul este convins că până la urmă, consilierii judeţeni de la Sibiu vor prelua cele trei spitale, bazându-se că cele 19 milioane de lei debite vor fi achitate sigur. Guvernul va achita datoriile tuturor spitalelor din România, în valoare totală de 170 de milioane de euro, cel mai probabil în luna august, prin rectificare de buget, conform oficialului guvernamental. Şi după achitarea datoriilor, ministrul i-a avertizat pe consilierii judeţeni, că 'nu va fi uşor, vor fi probleme'.
Nu doar ministrul Sănătăţii şi-a declarat nemulţumirile vineri la Sibiu, ci toţi participanţii la şedinţă. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Gabriel Budescu este nemulţumit că CJAS are datorii de 10 milioane de lei la spital, adică jumătate din datoriile spitalului. În plus, directorul Budescu crede că se încearcă schimbarea lui pe criterii politice, de către consilierii judeţeni. Angajaţii spitalului sunt nemulţumiţi pentru că, din cei de la administrativ, aproximativ 200, jumătate, este posibil să fie disponibilizaţi, conform noilor dispoziţii de la ministerul Sănătăţii. Nici medicii şi asistentele sibiene nu sunt mulţumite, dovadă că aproape zilnic, o asistentă medicală îşi depune cererea să i se aprobe concediul, pentru a pleca la munc 59; în străinătate.
În ceea ce-i priveşte pe consilierii judeţeni, cei de la FDGR, conduşi de preşedintele CJ, Martin Bottesch sunt convinşi că situaţia spitalului nu va fi uşoară şi sunt sceptici că cele 19 milioane de lei datorii se vor plăti foarte repede. Consilierii PDL şi ei sunt nemulţumiţi de existenţa datoriilor şi nici ei nu cred că un protocol cu ministerul, ar garanta sigur plata restanţelor. Cei mai înverşunaţi sunt însă consilierii PSD, care au votat contra preluării Spitalului Judeţean de Urgenţă cu datorii, aceştia fiind bănuiţi de actualul director al spitalului, că încearcă să îl readucă în funcţie pe fostul director, doctorul Radu Chicea. Cei trei liberali din CJ Sibiu s-au abţinut de la vot vineri, însă au spus că sunt de acord cu nemulţumirile so cial-democraţilor.
Discuţia despre preluarea spitalelor la CJ Sibiu a fost amânată. Conform ministrului Sănătăţii, acesta este dispus să revină la Sibiu peste două săptămâni, dar nu poate garanta că se va plăti până atunci jumătatea din restanţe, bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Legat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ministrul Cseke Attila a reafirmat dorinţa ministerului de a coordona această instituţie, pentru că aici sunt cei mai mulţi bani din sistemul sanitar.
Singurul care a declarat că nu doreşte ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu să fie preluat la CJ este chiar directorul acestuia, Gabriel Budescu, care crede că ministerul Sănătăţii este singurul care poate asigura banii pentru o bună funcţionare a instituţiei în continuare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
BBC: Asistenţa medicală din România, pe punctul de a intra în colaps România cheltuieşte pentru asistenţa medicală mai puţin decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai mari recesiuni, se preconizează chiar o reducere a cheltuielilor. Subfinanţarea cronică, precum şi plecarea cadrelor medicale în străinătate ar putea crea riscuri pentru pacienţi...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Cseke Attila: Descentralizarea spitalelor nu se face politic Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, joi, că managementul spitalelor transferate autorităţilor locale va reveni proprietarilor de imobil şi că nu vor exista excepţii de la această regulă, indiferent de culoarea politică a primarului sau preşedintelui de Consiliu Judeţean.